Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Περιστέρης: Η επενδυτική στρατηγική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

«Πλάτη» για τη στήριξη της ΔΕΗ βάζει ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, υποστήριξε ο Γ. Περιστέρης. Οι σχεδιασμοί για το μέλλον και η απεξάρτηση από την κυκλικότητα των κατασκευών. Παρών στη ΓΣ και ο επικεφαλής του ομίλου Reggeborgh Invest.

Γ. Περιστέρης: Η επενδυτική στρατηγική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

«Οι ελληνικές εταιρείες εξακολουθούν να βρίσκονται σε δυσμενές ανταγωνιστικό σημείο όσον αφορά το κόστος χρηματοδότησης και την υψηλότατη φορολογία, που πρέπει να μειωθεί», υποστήριξε ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης.

Ο κ. Περιστέρης τόνισε πως συνεχίζεται η στρατηγική απεξάρτησης των εσόδων του ομίλου από την κυκλικότητα των κατασκευών, με στόχο την αύξηση του κύκλου εργασιών από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες όπως οι παραχωρήσεις και η ενέργεια. Υπενθύμισε πως η διοίκηση προωθεί σχέδιο για τη σύσταση ξεχωριστής εταιρείας, στην οποία θα μεταφερθούν οι συμμετοχές στις παραχωρήσεις. Επανέλαβε πως ο στόχος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι πλέον οι 2.000 MW, ενώ στον τομέα της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής ο όμιλος έχει ανακοινώσει τα σχέδια για μεγάλη επένδυση στην Κομοτηνή, «η οποία με βάση τις αναλύσεις μας θα είναι και χρήσιμη και αναγκαία και επιχειρηματικά ενδιαφέρουσα».

Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης στην οποία παρέστη και ο Henry M. Holterman, διευθύνων σύμβουλος της Reggeborgh Invest που ελέγχει πλέον περί το 28% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε και στην κατάσταση της ΔEH, επισημαίνοντας πως ο όμιλος δεν έχει ενεργοποιήσει συμβατικές ρήτρες παρά τις πολύ σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές. Πρόσθεσε πως «από τότε που αρχίσαμε να ασχολούμαστε με τα ενεργειακά, λέμε πως η ΔEΗ πρέπει να υποστηριχθεί για να παραμείνει οικονομικώς ισχυρή ως πυλώνας της ενεργειακής αγοράς. Πιστεύω πως η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα το έχει ως πρώτη προτεραιότητα, γιατί ορισμένα πράγματα έχουν καθυστερήσει».

Για το θέμα της μονάδας Πτολεμαΐδα 5, ο Γ. Περιστέρης ήταν διπλωματικός αλλά επισήμανε πως «ήταν επενδυτική απόφαση που ελήφθη το 2009, όταν η τιμή των ρύπων ήταν στα 5,9 ευρώ και τώρα είναι 28 ευρώ». Πρόσθεσε πως «εμείς προσπαθούμε να μην προκαλέσουμε περαιτέρω εμπλοκές, υποστηρίζοντας χρηματοδοτικά σε μεγάλο βαθμό τις ταμειακές ανάγκες του έργου, δεν διακόψαμε ούτε περιορίσαμε τον ρυθμό κατασκευής, αλλά όλα αυτά δε μπορούν παρά να επηρεάζουν το έργο».

Ο κ. Περιστέρης υποστήριξε πως η δεκαετία της κρίσης ήταν πολύ δύσκολη αλλά πως «κρατήσαμε την εταιρεία όρθια και τη φέραμε στη σημερινή κατάσταση, όπου είναι ισχυρότερη και μεγαλύτερη στη μακρά ιστορία της ενώ βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία και σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης». Πρόσθεσε πως «με τη δραστηριότητά μας βοηθήσαμε ουσιαστικά τη χώρα μας. Από την αρχή της κρίσης μιλάω για επενδυτικό σοκ, επενδυτικό πατριωτισμό και ισότιμη μεταχείριση των ελληνικών εταιρειών με τις ξένες εταιρείες. Μέσα στην περίοδο της πιο βαθιάς κρίσης, επενδύσαμε πάνω από 2 δισ. ευρώ, διατηρήσαμε αδιαλείπτως το σύνολο των ταμειακών διαθεσιμών στις ελληνικές τράπεζες, ιδίως την εποχή που ήταν οξυγόνο εν ανεπαρκεία για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Μας εμπιστεύθηκαν σοβαροί επενδυτικοί οίκοι με τελευταία τη Reggeborgh Invest».

Οπως είπε, πέρυσι τα έσοδα του ομίλου ήταν άνω του 1,4 δισεκατομμυρίου, ενώ το 2008 ήταν μόλις 650 εκατ. Επιπλέον, «έχουμε εγκατεστημένα ή υπό κατασκευή 1.500 MW ενώ το 2008 μετά βίας είχαμε 150 MW. Στον τομέα των υποδομών διατηρούμε σοβαρό ανεκτέλεστο και προσπαθούμε να είναι κερδοφόρο. Σήμερα είναι το μεγαλύτερο στον κλάδο. Επίσης, είμαστε 100% ιδιοκτήτες δύο σημαντικών παραχωρήσεων στην Ελλάδα και με 17% σε άλλη μία παραχώρηση ενώ έχουμε επεκταθεί στα ΣΔΙΤ σε διαχείριση απορριμμάτων και σε έργα όπως η διαχείριση του συστήματος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου». Τέλος, «έχουμε εγκατεστημένη ισχύ σε θερμική ηλεκτροπαραγωγή της τάξης των 650 MW, με ισχυρούς στρατηγικούς εταίρους».

Ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είπε, επίσης, πως τα τελευταία χρόνια «εκσυγχρονίσαμε τη λειτουργία μας και καθορίσαμε υψηλά επίπεδα εταιρικής διακυβέρνησης. Τα ανεξάρτητα μέλη που μας τιμούν με συμμετοχή στο Δ.Σ. έχουν αφοσίωση στην εταιρεία και αφιερώνουν πολύ χρόνο για να συνδράμουν με τη γνώση και την εμπειρία τους. Το λέω αυτό γιατί εμείς τα κάνουμε εδώ και χρόνια, χωρίς να τα διαφημίζουμε». Επιπλέον η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την αύξηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου σε 13 μέλη, με βάση και τις συστάσεις του Χρηματιστηρίου. Εγκρίθηκε, επίσης, η αλλαγή καταστατικού με δυνατότητα εκλογής ενός ή δύο εντεταλμένων συμβούλων.

Για το γνωστό θέμα της αντλησιοταμίευσης, ο Γ. Περιστέρης τόνισε πως «τώρα είναι απαραίτητη γιατί θα αλλάξει τη μορφή των επενδύσεων στις ΑΠΕ». Εξήγησε πως «έχοντας προβλέψει αυτή την ανάγκη προσπαθούμε να επενδύσουμε σε συστήματα αποθήκευσης με σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία. Αναπτύσσουμε ως αντλησιοταμίευση ένα μεγάλο σύστημα στον Αχελώο ποταμό, ισχύος 680 MW, αλλά δεν έχουμε καταφέρει να πάρουμε όλες τις άδειες. Λείπει ό,τι αφορά την αποθήκευση από το ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο. Ειδικά για την Κρήτη, είναι διαπιστωμένο από το 2016 πως το 2019 θα εμφανίζονταν σημαντική αύξηση ισχύος. Δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση, καμία πρόσκληση και αιφνιδίως παρουσιάστηκε ως έκπληξη. Αν το υβριδικό έργο του Αμαρίου του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε ολοκληρωθεί, αυτή η έλλειψη σήμερα δεν θα υπήρχε. Ειδικά για την Κρήτη, η ελληνική νομοθεσία προέβλεπε τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα συστήματα θα εντάσσονταν στην ενεργειακή αγορά. Αιφνιδίως, αρχές του 2018, το υπουργείο Ενέργειας έβγαλε ένα νόμο που απαγόρευσε σε εμάς να προχωρήσουμε στην επένδυση, αφήνοντας το δικαίωμα μόνο στη ΔEH. Στα άλλα έργα ζητούμε συνεχώς την έκδοση ρυθμιστικών αποφάσεων καθώς υπάρχει υποχρέωση νομική της Ελλάδας να τις εκδώσει, γιατί έχουν χαρακτηριστεί ως ‘Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος’».

Τα θέματα της Γενικής Συνέλευσης

Συνήλθε σήμερα, 26/6/2019, η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρείας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε., στην οποία παρέστησαν 155 Μέτοχοι κομιστές 75.292.584 μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου, ήτοι ποσοστό 72,80 % επί του Μετοχικού Κεφαλαίου και ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις:

Θέμα 1ο: Εγκρίθηκαν με ψήφους 74.944.524 υπέρ (99,54 % επί των παρισταμένων) και αποχή 348.060 (0,46 % επί των παρισταμένων), στο σύνολό τους, οι Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις (εταιρικές και ενοποιημένες) για τη χρήση 2018 όπως καταχωρήθηκαν στην ιστοσελίδα της Εταιρείας και του Χρηματιστηρίου Αθηνών και αποτυπώθηκαν αναλυτικά στην Ετήσια Χρηματοοικονομική Έκθεση, αντίγραφο της οποίας διανεμήθηκε στους παρευρισκομένους Μετόχους μαζί με αντίγραφο της αναφοράς της Επιτροπής Ελέγχου προς την Γενική Συνέλευση.

Θέμα 2ο: Η Γενική Συνέλευση, με ψήφους 73.919.426 υπέρ (98,18 % επί των παρισταμένων), 1.025.098 κατά (1,36 % επί των παρισταμένων) και αποχή 348.060 (0,46 % επί των παρισταμένων), ενέκρινε την συνολική διαχείριση της χρήσης 2018 από τα Μέλη του Δ.Σ. και συγκεκριμένα των κ.κ. Νικολάου Κάμπα (έως 1/9/2018), Δημητρίου Αντωνάκου, Μιχαήλ Γουρζή, Άγγελου Μπενόπουλου, Γεώργιου Περιστέρη, Κωνσταντίνου Βαβαλέτσκου, Εμμανουήλ Βράιλα, Εμμανουήλ Μουστάκα, Γεωργίου Περδικάρη, Απόστολου Ταμβακάκη, Gagik Apkarian και Σπυρίδωνα Καπράλου.

Θέμα 3ο: Εγκρίθηκε, με ψήφους 73.516.253 υπέρ (97,64 % επί των παρισταμένων) και 1.776.331 κατά (2,36 % επί των παρισταμένων), η καταβολή αποδοχών, κατ' εφαρμογή του άρθρου 109 του ν. 4548/2018, στα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και στα μέλη των Επιτροπών για τη χρήση 2018, εγκρίθηκε η καταβολή αποδοχών για τη χρήση 2019 καθώς και η προκαταβολή αμοιβών σε Μέλη του Δ.Σ. και Μέλη των Επιτροπών, για το διάστημα μέχρι την επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση, το συνολικό ύψος των οποίων δεν θα υπερβεί το 1.000.000 €.

Θέμα 4ο: Η Γενική Συνέλευση, με ψήφους 74.434.802 υπέρ (98,86 % επί των παρισταμένων), 694.722 κατά (0,92 % επί των παρισταμένων) και αποχή 163.060 (0,22 % επί των παρισταμένων), απάλλαξε τον Ελεγκτή από κάθε ευθύνη ή αποζημίωση απορρέουσα από την άσκηση των καθηκόντων του για την χρήση 2018.

Θέμα 5ο: Εκλέχθηκε ομόφωνα, με ψήφους 75.292.584 υπέρ, η ελεγκτική εταιρεία GRANT THORNTON για τον έλεγχο των Εταιρικών και Ενοποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων 2019 και αμοιβή ανάλογη με αυτήν της χρήσης του 2018.

Θέμα 6ο: Η Γενική Συνέλευση, με ψήφους 74.597.862 υπέρ (99,08 % επί των παρισταμένων) και 694.722 κατά (0,92 % επί των παρισταμένων), παρείχε την άδεια και έγκρισή της για την συμμετοχή Μελών του Δ.Σ. και Διευθυντικών Στελεχών της Εταιρείας στη Διοίκηση εταιρειών, οι οποίες συνδέονται με οποιοδήποτε τρόπο με την Εταιρεία.

Θέμα 7ο: Η Γενική Συνέλευση ομόφωνα, με ψήφους 75.292.584 υπέρ, ενέκρινε τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 16 του Καταστατικού, η οποία διαμορφώνεται πλέον ως εξής:

Η Εταιρεία διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από επτά (7) έως δεκατρείς (13) συμβούλους, φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Σε περίπτωση που σύμβουλος είναι νομικό πρόσωπο, υποχρεούται να ορίσει ένα φυσικό πρόσωπο για την άσκηση των εξουσιών του νομικού προσώπου ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου.

Θέμα 8ο: Η Γενική Συνέλευση, με ψήφους 70.048.455 υπέρ (93,03% επί των παρισταμένων) και 5.244.129 κατά (6,97% επί των παρισταμένων), ενέκρινε τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 17 του Καταστατικού, η οποία διαμορφώνεται πλέον ως εξής:

Το Διοικητικό Συμβούλιο αμέσως μετά την εκλογή του, συνέρχεται και συγκροτείται σε σώμα, εκλέγοντας από τα μέλη του και μόνο, τον Πρόεδρο, έναν ή περισσότερους Αντιπροέδρους, έναν Διευθύνοντα Σύμβουλο και έναν ως δύο Εντεταλμένους Συμβούλους, καθορίζοντας συγχρόνως τις αρμοδιότητές τους.

Θέμα 9ο: Η Γενική Συνέλευση, με ψήφους 65.085.268 υπέρ (86,44 % επί των παρισταμένων), 8.467.876 κατά (11,25% επί των παρισταμένων) και αποχή 1.739.440 (2,31% επί των παρισταμένων), ενέκρινε την εναρμόνιση των άρθρων του Καταστατικού, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του ν. 4548/2018 καθώς και το πλήρες νέο κείμενο του Καταστατικού της Εταιρείας.

Σημειώνεται ότι τα άρθρα: Άρθρο 1: Επωνυμία, Άρθρο 2: Σκοπός, Άρθρο 3: Έδρα, Άρθρο 4: Διάρκεια, Άρθρο 5 παρ. 1: Μετοχικό Κεφάλαιο, Άρθρο 24: Διάρκεια εταιρικής χρήσης, παρέμειναν ως έχουν καθώς δεν έχρηζαν αναπροσαρμογής.

Θέμα 10ο: Μετά από πρόταση του Προέδρου της ΓΣ, το θέμα αυτό αποσύρθηκε από την Γενική Συνέλευση των Μετόχων.

Θέμα 11ο: Η Γενική Συνέλευση εξέλεξε ομόφωνα με ψήφους 75.292.584 υπέρ, νέα Επιτροπή Ελέγχου με διετή θητεία, αποτελούμενη από τους κ.κ. Απόστολο Ταμβακάκη, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. , ο οποίος ορίζεται και Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Σπυρίδωνα Καπράλο, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. και κ. Άγγελο Ταγματάρχη, ο οποίος δεν είναι μέλος του Δ.Σ. και πληροί τις προϋποθέσεις ανεξαρτησίας, όπως προβλέπονται στις διατάξεις του Ν.3016/2002. Τόσο ο κ. Ταμβακάκης όσο και ο κ. Ταγματάρχης διαθέτουν αποδεδειγμένα επαρκή γνώση στη λογιστική και ελεγκτική και όλα τα μέλη διαθέτουν αποδεδειγμένα επαρκή γνώση στον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται η Εταιρεία. Τα εκλεγέντα Μέλη της Επιτροπής Ελέγχου, πληρούν τεκμηριωμένα τις προϋποθέσεις του άρθρου 44 του ν. 4449/2017 και είναι σε θέση να υλοποιήσουν τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις τους.

Επί του 12ου θέματος «Διάφορες ανακοινώσεις, εγκρίσεις και συζήτηση θεμάτων γενικού ενδιαφέροντος», δεν προτάθηκαν θέματα προς έγκριση και λήψη αποφάσεων και η Διοίκηση ενημέρωσε τους παρισταμένους Μετόχους για τις πρόσφατες εξελίξεις και για την πορεία των εργασιών της Εταιρείας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v