Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΔΜΗΕ: Ενα χρόνο νωρίτερα η διασύνδεση των Δυτικών Κυκλάδων

Το 2023 η διασύνδεση των Δυτικών Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα. Σχέδια για διασύνδεση Δωδεκανήσων και Β. Αιγαίου. Το χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας.

ΑΔΜΗΕ: Ενα χρόνο νωρίτερα η διασύνδεση των Δυτικών Κυκλάδων

Επισπεύδει ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) την τέταρτη φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, φέρνοντας την προκήρυξη των κατασκευαστικών εργασιών στις αρχές του 2020.

Αυτό έκανε γνωστό ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, στη διάρκεια ομιλίας του σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Διαχειριστής για την αγορά εξισορρόπησης (Balancing Market).

Στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας Μιχάλης Φιλίππου έδωσε το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη λειτουργία του χρηματιστηρίου ηλεκτρικής ενέργειας (προημερήσια, ενδοημερήσια και προθεσμιακή αγορά και αγορά εξισορρόπησης). Σύμφωνα με όσα είπε, τον Ιούνιο του 2020 θα είναι έτοιμες οι πλατφόρμες -αφού θα έχουν προηγηθεί οι παραδόσεις και οι δοκιμαστικές τους λειτουργίες. Τότε, σε ένα χρόνο δηλαδή από σήμερα, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αιτηθεί τη σύζευξη με την ευρωπαϊκή αγορά (Ιταλία) και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η διασύνδεση με τη Βουλγαρία.

Ειδικότερα ο κ. Μανουσάκης ανήγγειλε τις κινήσεις του ΑΔΜΗΕ ώστε να επισπευστεί η ηλεκτρική διασύνδεση των Δυτικών Κυκλάδων (τέταρτη φάση διασύνδεσης Κυκλάδων). Πρόκειται για τη διασύνδεση των νησιών Θήρα (Σαντορίνη) - Μήλος - Φολέγανδρος - Σέριφος - Σίφνος - Κύθνος. Το έργο ήταν αρχικώς προγραμματισμένο να προκηρυχθεί το 2021 και να ολοκληρωθεί με την ηλέκτριση του καλωδίου σταδιακά από το 2023 έως το 2024. Σύμφωνα με την αναγγελία του κ. Μανουσάκη, τα νησιά αυτά θα διασυνδεθούν ηλεκτρικά με το ηπειρωτικό σύστημα (Λαύριο) το 2023

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή, όσο περισσότερες διασυνδέσεις γίνονται τόσο πιο ασφαλές θα είναι το σύστημα ηλεκτροδότησης αλλά και χαμηλότερο το κόστος ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται και η ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βόρειου Αιγαίου.

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, ο κ. Μανουσάκης είπε ότι εντός του Ιουλίου αναμένει τις προσφορές για τις καλωδιακές διασυνδέσεις και τους υποσταθμούς.

Εξάλλου, ανήγγειλε και την επέκταση των διασυνδέσεων της Ελλάδας με γειτονικές χώρες. Πιο συγκεκριμένα είπε ότι προχωρά η επέκταση της χωρητικότητας της διασύνδεσης με τη Βουλγαρία (εγκεκριμένο έργο PCI) και ταυτόχρονα μελετάται και η αύξηση της χωρητικότητας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Target Model

Με σημαντική καθυστέρηση προχωρούν και οι κινήσεις των αρμόδιων ελληνικών αρχών για την υιοθέτηση του target model.

Η Ελλάδα, όπως είπε και ο κ. Μανουσάκης, είναι από τις τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες που υιοθετούν το target model, δηλαδή τη δυνατότητα και της Ελλάδας να συμμετάσχει στην ενιαία χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού μέσα από χρηματιστηριακές συναλλαγές και φυσικές παραδόσεις ποσοτήτων.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, σήμερα θα παραλάβει από το Χρηματιστήριο Αθηνών τις πλατφόρμες για τις αγορές προθεσμιακών προϊόντων, ενδοημερήσια και επόμενης μέρας, ώστε να αρχίσει ο εσωτερικός έλεγχος από το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Τέλος Ιουλίου προγραμματίζεται workshop και τέλος Αυγούστου θα ολοκληρωθεί το τεστ λειτουργίας και τον Οκτώβριο το τεστ πρόσβασης.

Το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα πραγματοποιηθεί εκπαίδευση πάνω στα συστήματα και τον Δεκέμβριο εκτιμάται ότι αυτά θα είναι πλήρως έτοιμα.

Τον Δεκέμβριο, ο ΑΔΜΗΕ θα παραδώσει στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και την πλατφόρμα για την αγορά εξισορρόπησης. Απομένουν οι εικονικές συναλλαγές ανά πλατφόρμα και τον Μάρτιο του 2020 θα διεξαχθεί η κοινή για όλες τις αγορές δοκιμαστική λειτουργία.

Τον Ιούνιο του 2020, θα είναι σε θέση να λειτουργήσει κανονικά και τότε, σύμφωνα με τον κ. Φιλίππου, θα είναι σε θέση η Ελλάδα να αιτηθεί τη σύζευξη με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ουσιαστικά με την Ιταλία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v