Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακίνητα: ΑΕΕΑΠ και ξένοι ψάχνουν... οικόπεδα

Οι ελάχιστοι ποιοτικοί χώροι γραφείων οδηγούν τους επενδυτές ακινήτων στην αναζήτηση οικοπέδων. Τι δείχνουν οι κινήσεις της Πανγαία και ξένων επενδυτών όπως η Dromeus Capital. Πολύ υψηλές θεωρούνται οι τιμές στους διαγωνισμούς πώλησης ακινήτων με «κόκκινα δάνεια».

Ακίνητα: ΑΕΕΑΠ και ξένοι ψάχνουν... οικόπεδα

Η απουσία ποιοτικών χώρων γραφείων, σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές τιμές στις οποίες βγαίνουν σε πλειστηριασμό τα λίγα κτίρια γραφείων στο κέντρο της Αθήνας ή στη Λεωφόρο Κηφισίας στρέφει τις εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα (ΑΕΕΑΠ), αλλά και ξένα funds στην αναζήτηση οικοπέδων, ώστε να αναπτύξουν νέα συγκροτήματα.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Cushman & Wakefield Proprius για την αγορά γραφείων της Αθήνας, αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται μόλις 65.000 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) νέων γραφειακών χώρων, ενώ η (χαμηλή) ποιότητα των προς μίσθωση υφιστάμενων χώρων είναι πλέον σημαντικός παράγοντας από επιχειρήσεις που θέλουν να μετακομίσουν π.χ. επειδή προσλαμβάνουν πρόσθετο προσωπικό.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, πραγματοποιήθηκαν 13 συμφωνίες στο χώρο των κτιρίων γραφείων, ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνεται η συμφωνία της Αlpha Βank με την Brook Lane για την πώληση χαρτοφυλακίου (ακίνητα που κατείχε στο παρελθόν η Μπ. Βωβός), ύψους 95,3 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικά του κλίματος είναι όσα συμβαίνουν πέριξ της Λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι, που εξακολουθεί να συγκεντρώνει ενδιαφέρον καθώς υπάρχουν ακόμα ελάχιστα ελεύθερα οικόπεδα. Σε ένα από αυτά, στον Παράδεισο Αμαρουσίου, η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ προωθεί επένδυση περί τα 20 εκατ. ευρώ (μαζί με την αγορά δύο όμορων οικοπέδων), μέσω της θυγατρικής «Ανάπτυξη Φραγκοκλησιά Ακινήτων», για την κατασκευή κτιρίου γραφείων, συνολικής επιφάνειας 9.000 τετραγωνικών μέτρων.

Κοντά στο συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται και το μεγαλύτερο από τα οικόπεδα που διαθέτει η Ektasis Development, η οποία τέθηκε υπό ειδική εκκαθάριση προ ημερών. Ο βασικός μέτοχος της Ektasis Παν. Ευθυμίου παρουσίασε, στο πλαίσιο εκδίκασης του αιτήματος των τεσσάρων πιστωτριών τραπεζών, επιστολή που είχε στείλει η επενδυτική εταιρεία Dromeus Capital. Με την επιστολή, η Dromeus Capital δεσμευόταν να χρηματοδοτήσει με 30 εκατ. ευρώ την ανάπτυξη του ακινήτου επί της οδού Χειμάρρας 10-12 για τη δημιουργία κτιρίου γραφείων 33.400 τ.μ. Η Dromeus Capital είχε επικρατήσει, με υψηλή προσφορά στον διαγωνισμό για την απόκτηση των κτιρίων που στεγάζεται η Wind στη Λεωφ. Κηφισίας.

Το σχέδιο της πλευράς Ευθυμίου δεν απέδωσε, αν και κατά πληροφορίες καταθέτει τριτανακοπή κατά της απόφασης, ώστε να τεθεί σε ειδική εκκαθάριση η Ektasis. Η επιστολή της Dromeus είναι πάντως ενδεικτική του κλίματος, αφού εγχώριοι και ξένοι επενδυτές δεν βρίσκουν πλέον ικανοποιητικής ποιότητας κτίρια γραφείων, σε μια περίοδο που υπάρχει αξιόλογη ζήτηση από μισθωτές.

Ταυτόχρονα οι τιμές που πωλούνται, μέσω διαγωνισμών από εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων δανείων», τα ελάχιστα καλά κτίρια σε κέντρο Αθήνας και Λεωφόρο Κηφισίας θεωρούνται για κάποιους απλησίαστες. Είναι γνωστές οι απόψεις του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνική Πανγαία Αρ. Καρυτινού για τις υψηλές τιμές. Γι’ αυτό και η μεγαλύτερη ελληνική ΑΕΕΑΠ κινείται και προς την ανάπτυξη ακινήτων. Ετσι, εκτός από το οικόπεδο στον Παράδεισο, σε συνεργασία με την Dimand προωθεί και την αξιοποίηση δύο όμορων εμπορικών ακινήτων, συνολικής επιφάνειας 8.900 τετραγωνικών μέτρων επί της Λεωφόρου Συγγρού και Λαγουμιτζή, επίσης, για την κατασκευή κτιρίου γραφείων. Τα δύο ακίνητα απέκτησε η Εθνική Πανγαία από την Τράπεζα Κύπρου. Την ανάπτυξη των ακινήτων αναλαμβάνει η νέα κοινή εταιρεία Panterra ΑΕ, στην οποία η Εθνική Πανγαία ΑΕΑΑΠ συμμετέχει με 49% ενώ το 51% θα ελέγχεται από την Dimand μέσω της κυπριακής Stivaleous Holdings Limited.

Εκτός της συμφωνίας Αlpha Βank - Brook Lane, στις μεγαλύτερες συναλλαγές του εξαμήνου περιλαμβάνεται και η πώληση του κτιρίου γραφείων της Ελλάκτωρ (επί της Εθνικής Οδού στην Κηφισιά) στην Orilina ΑΕΑΑΠ, έναντι 25,5 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v