Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς η Visa στηρίζει το ελληνικό οικοσύστημα Fintech

Σε εξέλιξη το Visa Innovation Program για την ανάπτυξη ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων από τον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών. Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις.

Πώς η Visa στηρίζει το ελληνικό οικοσύστημα Fintech

Δύο κύκλοι προγραμμάτων, διάρκειας πέντε μηνών, με τη συμμετοχή επιλεγμένων επιχειρήσεων ή ομάδων από το ελληνικό οικοσύστημα ανάπτυξης τεχνολογιών, που συνδέονται με τις πληρωμές και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, προωθούνται στο πλαίσιο του Visa Innovation Program.

Το Visa Innovation Program ξεκίνησε φέτος στην Αθήνα, στα μέσα Απριλίου, με στόχο να δώσει την ευκαιρία σε ελληνικές startups που ασχολούνται με τεχνολογίες πληρωμών (fintech) να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της αγοράς μέσω συγκεκριμένων προτάσεων.

Μέχρι σήμερα έχουν οργανωθεί συντονισμένες κινήσεις διάχυσης του προγράμματος σε δράσεις καινοτομίας, από κοινού ανάπτυξης εφαρμογών (crowdhackathon), σε ανοικτές εκδηλώσεις (Open Day befinnovative fintech accelerator) κ.α. Πριν από λίγες ημέρες, οργανώθηκε το Fintech Summer Meetup, στο οποίο συζητήθηκαν θέματα γύρω από τις εξελίξεις στον τομέα του fintech, την εφαρμογή των APIs και την επιτυχή ενσωμάτωσή τους σε νέες λειτουργίες, καθώς και την περαιτέρω ανάλυση γύρω από τις εξελίξεις στον τομέα του open banking και κυρίως της εφαρμογής της οδηγίας PSD2 και παρουσιάστηκε η εξέλιξη του Visa Innovation Program. 

Οι αιτήσεις για το πρώτο πεντάμηνο πρόγραμμα αναμένεται να ανοίξουν το επόμενο διάστημα και θα ανακοινωθούν από το site του Visa Innovation Program.  Η επιλογή θα ακολουθήσει μία διαδικασία δύο βημάτων αξιολόγησης -αρχικά θα ανακοινωθεί το ανοιχτό κάλεσμα στην κοινότητα των startups & fintechs και στη συνέχεια θα οργανωθεί ένα ημερήσιο bootcamp  για την επιλογή των καλύτερων υποψηφίων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Σε συνέχεια της τελικής επιλογής θα ξεκινήσουν και οι ομάδες εργασίας (workshops), προσαρμοσμένες στις ανάγκες της κάθε συμμετέχουσας ομάδας/εταιρείας ξεχωριστά.

Το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στην αλλαγή της συμπεριφοράς στις πληρωμές από μετρητά σε χρήση καρτών σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: τις ημερήσιες δαπάνες των Ελλήνων καταναλωτών, τα έσοδα από τον τουρισμό, τις μετακινήσεις καθώς και συναλλαγές προς καταναλωτή (G2C), καταναλωτή προς δημόσιο (C2G), επιχείρηση προς επιχείρηση (B2B) και Peer to Peer (P2P). Με τις καινοτόμες εφαρμογές που θα αναδειχθούν από το Visa Innovation Program θα εμπλουτιστεί ο τρόπος διενέργειας του ψηφιακού εμπορίου για τους Έλληνες καταναλωτές και εμπόρους και θα προκύψουν λύσεις που θα απαντούν στις προκλήσεις της αγοράς, αναπτύσσοντας νέες και καινοτόμες εμπειρίες πληρωμών. 

Οι fintechs που θα επιλεγούν θα έχουν πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα συμβούλων, ειδικών, εκπαιδευτών και στο δίκτυο της Visa, ενώ παράλληλα θα λαμβάνουν υποστήριξη σε θέματα επιχειρηματικού σχεδιασμού,  στην ανάπτυξη του λειτουργικού πρωτοτύπου, στον προγραμματισμό καθώς και σε άλλους τομείς, καθ' όλη τη διάρκεια του 5μηνου κύκλου του προγράμματος.

Το πρόγραμμα θα στεγαστεί στον ειδικά διαμορφωμένο για το Visa Innovation Program χώρο του The Impact Hub Athens. Στόχος του προγράμματος είναι να αλλάξει ο τρόπος που οι Έλληνες καταναλωτές αντιμετωπίζουν τις πληρωμές και να υλοποιηθούν εφαρμογές που θα φέρουν πραγματική καινοτομία στο fintech οικοσύστημα. Με την ολοκλήρωση του 5μηνου acceleration προγράμματος θα οργανωθεί πιθανότατα ένα demo day για την παρουσίαση της εξέλιξης των εφαρμογών στα πλαίσια του προγράμματος.

Οι fintech εταιρείες «θα μπορούν να αξιοποιήσουν την πλατφόρμα Visa Developer Platform (VDP), η οποία προσφέρει απλοποιημένη και φιλική προς τον χρήστη πρόσβαση σε πολλά από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Visa, μέσω διασυνδέσεων προγραμματισμού εφαρμογών (ΑPIs), επιτρέποντας στον καθένα να μετατρέψει πρωτοπόρες ιδέες σε νέες εμπειρίες ψηφιακών συναλλαγών, καλύπτοντας ταυτόχρονα τα τεχνολογικά πρότυπα».  

Οι ηλεκτρονικές πληρωμές ως αντίδοτο στην παραοικονομία

Μια έκθεση που σχεδιάστηκε από τη Visa και πραγματοποιήθηκε από τον αμερικανικό συμβουλευτικό όμιλο A. T. Kearney επικαλέστηκε πρόσφατα η επικεφαλής (Acting General Manager) της Visa για την Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία Ανδρ. Παππά. Σύμφωνα με την κα Παππά, η μελέτη, με τίτλο «Ψηφιακές Πληρωμές και η Παγκόσμια Άτυπη Οικονομία», δείχνει πως περισσότερο από το 23% της παγκόσμιας οικονομίας λειτουργεί χωρίς τον έλεγχο των κυβερνήσεων, με περισσότερα από 10,7 τρισεκατομμύρια δολάρια οικονομικής δραστηριότητας να μην δηλώνονται ετησίως. Κατά την ίδια μελέτη, όσο αυξάνονται οι ηλεκτρονικές πληρωμές, τόσο περιορίζεται η άτυπη οικονομία. 

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, στην περίπτωση που φτάσουμε στον μέσο όρο της Ε.Ε. στη χρήση πληρωμών μέσω καρτών, τότε τα ετήσια έσοδα ΦΠΑ του δημοσίου θα είναι αυξημένα κατά 21% (+3,3 δισ. ευρώ). Στην περίπτωση που η Ελλάδα φθάσει στο επίπεδο διείσδυσης των καρτών πληρωμών της Πορτογαλίας, τότε τα ετήσια έσοδα από τον ΦΠΑ θα αυξάνονταν ακόμη και κατά 54% (+8,5 δισ. ευρώ). Η κα Παππά είχε επισημάνει και τη στενή σχέση της ανάπτυξης των συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών με τον τουρισμό, βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v