Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλάζει το καθεστώς αδειών για τις κεραίες κινητής

Να λύσει μια πολυετή εκκρεμότητα και να ανοίξει τον δρόμο για τα δίκτυα 5G θέλει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τις ρυθμίσεις που είχε επεξεργαστεί η προηγούμενη κυβέρνηση.

Αλλάζει το καθεστώς αδειών για τις κεραίες κινητής

Το πρώτο στάδιο της πολύμηνης διαδικασίας για την παραχώρηση φάσματος και την ανάπτυξη των δικτύων Πέμπτης Γενιάς (5G) στην κινητή τηλεφωνία ανοίγουν οι ρυθμίσεις για την αδειοδότηση των κεραιών κινητής που εντάσσονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που θα συζητηθεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο και θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των ημερών. Πρόκειται για σχέδιο νόμου που είχε επεξεργαστεί η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά ουδέποτε κατατέθηκε εξαιτίας αντιδράσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι νέες ρυθμίσεις θεωρούνται απολύτως απαραίτητες για την ανάπτυξη των δικτύων 5G, που απαιτούν χιλιάδες μικρότερες κεραίες σε ολόκληρη την Ελλάδα και συνεπώς νέο, λειτουργικό, αδειοδοτικό πλαίσιο. Επίσης, με το νέο σχέδιο νόμου αναμένεται να λυθεί και η εκκρεμότητα ετών με την αδειοδότηση υφιστάμενων κεραιών.

Προ μηνών η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), με βάση και τις υφιστάμενες ρυθμίσεις για τις κεραίες, είχε στείλει στις τρεις εταιρείες τηλεπικοινωνιών περί τις 800 κλήσεις για απολογία(!) για μη αδειοδοτημένα κεραιοσυστήματα. Μάλιστα, στις 30 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί πως θα γίνει η πρώτη από τις τρεις ακροάσεις για το συγκεκριμένο θέμα, με τις εταιρείες να ελπίζουν πως τους επόμενους μήνες θα δοθεί τέλος σε μια εκκρεμότητα δεκαετίας!

Το θέμα είχε συζητήσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και σε συνάντηση που είχε προ μηνός με τους επικεφαλής των τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας κ.κ. Μιχάλη Τσαμάζ (ΟΤΕ), Χάρη Μπρουμίδη (Vodafone) και Νάσο Ζαρκαλή (Wind) και τον Γεν. Διευθυντή της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας Γιώργο Στεφανόπουλο.

Οι διοικήσεις των εταιρειών υποστηρίζουν πως χωρίς το νέο θεσμικό πλαίσιο θα είναι αδύνατη η ανάπτυξη των δικτύων 5G, που δεν απαιτούν μόνο χιλιάδες νέες (μικρότερες) κεραίες, αλλά και στενότερη συνεργασία με πλήθος κρατικών φορέων και υπηρεσιών όπως οι δήμοι, ο ΔΕΔΔΗΕ (που διαχειρίζεται το δίκτυο με τις κολόνες της ΔEH) κ.ά.

Το σχέδιο νόμου που είχε προετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον τέως Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλη Μαγκλάρα αλλάζει το καθεστώς αδειοδότησης, με στόχο να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες καθυστερήσεις στην πολεοδομία. Οι νέες αιτήσεις για εγκατάσταση κεραιών θα γίνονται μέσω του Ηλεκτρονικού Συστήματος Εκδοσης Οικοδομικών Αδειών (e-Αδειες), για ταχύτερη ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ο διαγωνισμός για την παραχώρηση φάσματος για τα δίκτυα 5G αναμένεται στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους αφού αντιμετωπιστούν και σε αυτό το μέτωπο σημαντικές εκκρεμότητες ετών, με υφιστάμενους χρήστες των συχνοτήτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v