Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Σε δύο δόσεις και με discount το placement

Προωθείται άμεσα η πώληση πακέτου έως 15% των μετοχών της εταιρείας μέσω του χρηματιστηρίου, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μικρό discount. Προχωρά και η έκδοση ομολόγου, με στόχο αποπληρωμή υποχρεώσεων.

ΕΛΠΕ: Σε δύο δόσεις και με discount το placement

Σε δύο φάσεις αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πώληση μέσω placements του ποσοστού 35% που κατέχει το δημόσιο στην εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια και ήδη σε παρασκηνιακό επίπεδο το project της αποκρατικοποίησης της επιχείρησης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ώστε να μπορεί να ενεργοποιηθεί άμεσα όταν δοθεί το «πράσινο φως».

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι με βάση τον συγκεκριμένο σχεδιασμό, στην πρώτη φάση -η οποία αναμένεται να τρέξει άμεσα- θα δοθεί στους επενδυτές μέσω placement ποσοστό της τάξης του 15%-20% (σ.σ. αναμένεται να κλειδώσει το ακριβές ποσοστό τις επόμενες ημέρες) και σε δεύτερη φάση -όχι, όμως, στο μακρινό μέλλον- το υπόλοιπο.

Πηγές με γνώση της διαδικασίας υποστηρίζουν στο Euro2day.gr ότι η διάθεση των μετοχών μέσω του χρηματιστηρίου θα γίνει με discount, όπως συνηθίζεται στα placements. Το ύψος του στην πρώτη φάση της αποκρατικοποίησης εκτιμάται από τις ίδιες στην περιοχή του 5% έως και 10%. 

Τρέχει η έκδοση

Στο μεταξύ από σήμερα, μετά το mandate που έδωσε η διοίκηση των ΕΛΠΕ στις ξένες επενδυτικές τράπεζες, τρέχουν οι επαφές των συμβούλων με τους επενδυτές -κυρίως στην Ευρώπη- για την επικείμενη έκδοση 5ετούς ομολόγου. Εχουν κλειστεί διαδοχικές παρουσιάσεις σε Λονδίνο, Ζυρίχη και Παρίσι, την Πέμπτη στην Αθήνα. Η έκδοση αναμένεται εντός της εβδομάδας.

Το ποσό που θα αντληθεί (πληροφορίες κάνουν λόγο για 300-500 εκατ. ευρώ) από την έκδοση θα διατεθεί είτε για την εξαγορά του ομολόγου που λήγει το 2021, είτε για την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας, είτε για άλλους σκοπούς.

Πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι το timing για όσες επιχειρήσεις επιδιώκουν την έκδοση ομολόγων είναι ιδιαίτερα θετικό, καθώς οι επενδυτές «βλέπουν με θετικό μάτι όσες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν δυναμική προοπτική ανάπτυξης και τα επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v