Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νηρεύς-Σελόντα: «Ναι» από την DG Comp στην πώληση

Η Κομισιόν ενημέρωσε ότι με τη συμφωνία πώλησης πάρκων, συσκευαστηρίων και εκκολαπτηρίων πληρούνται οι όροι, που είχε θέσει. Ανοίγει ο δρόμος για πώληση του 74,34% της Νηρεύς και του 79,62% της Σελόντα σε Andromeda. 

Νηρεύς-Σελόντα: «Ναι» από την DG Comp στην πώληση

«Πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 74,34% της Νηρεύς και του 79,62% της Σελόντα στην Andromeda Seafood από τις Πειραιώς, Αlpha Βank, Eurobank και Εθνική, άναψε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp). 

H Επιτροπή ενημέρωσε τις Νηρεύς και Σελόντα ότι μετά τη συμφωνία πώλησης σε Διόρασις και Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς ιχθυοτροφείων, συσκευαστηρίων και εκκολαπτηρίων πληρούνται οι όροι, που είχε θέσει, για τη διασφάλιση του ανταγωνισμού εντός Ε.Ε. στην παραγωγή μεσογειακών ψαριών. Η επίσημη απόφαση αναμένεται να αναρτηθεί εντός του προσεχούς 15νθημέρου. 

Μετά το «καλώς έχειν» της DG Comp ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των Νηρεύς και Σελόντα στην Andromeda Seafood, βάσει της δεσμευτικής συμφωνίας που είχε υπογραφεί προ 16 περίπου μηνών. Όπως έγραψε η στήλη Χαμαιλέων, οι δύο πλευρές (Νηρεύς-Σελόντα και Andromeda), προκειμένου να μη χαθεί πρόσθετος χρόνος, ανέθεσαν τον Αύγουστο την καταμέτρηση του ιχθυοπληθυσμού στην Akvaplan Niva. 

Πρόκειται για την τελευταία σημαντική ενέργεια, πριν την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 74,34% της Νηρεύς και του 79,62% της Σελόντα στην Andromeda Seafood από τις Πειραιώς, Alpha Βank, Eurobank και Εθνική.  

Αμέσως μετά, η Andromeda θα μεταβιβάσει στην Μπιτσάκος ΑΕ (Διόρασις) πάρκα ιχθυοκαλλιέργειας δυναμικότητας 12 χιλ. τόνων, μαζί με αντίστοιχης δυναμικότητας συσκευαστήρια καθώς και ιχθυογεννητικούς σταθμούς δυναμικότητας άνω των 80 εκατ. τεμαχίων. Το τίμημα συμφωνήθηκε στα 51 εκατ. ευρώ. Η Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς θα αποκτήσει πάρκα στον Κορινθιακό ετήσιας δυναμικότητας 1.000 τόνων, χωρίς να έχει διαρρεύσει το τίμημα. 

Όλα τα παραπάνω assets θα μεταβιβαστούν από τις Νηρεύς και Σελόντα καθαρά (σ.σ. θα προηγηθεί όπου χρειάζεται άρση προσημειώσεων). Ειδικότερα θα αποφασισθεί η απόσχιση και η εισφορά τους σε δύο εταιρείες ειδικού σκοπού, οι οποίες εν συνεχεία θα αποκτηθούν αντίστοιχα από Μπιτσάκος ΑΕ και Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς.

Η Andromeda, βάσει των όρων της δεσμευτικής συμφωνίας, αναλαμβάνει πλήρως δανεισμό 346 εκατ. ευρώ (171 εκατ. της Σελόντα και 175 εκατ. ευρώ της Νηρεύς), ο οποίος θα μειωθεί κατά 40 εκατ. ευρώ με ισόποση πρόωρη αποπληρωμή. 

Η ανακοίνωση του ομίλου Andromeda

Ο Όμιλος Andromeda Seafood επιβεβαιώνει σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Diorasis ως τον κατάλληλο αγοραστή των περιουσιακών στοιχείων  υπό εκποίηση, στο πλαίσιο συμφωνίας του Ομίλου Andromeda Seafood και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχοντας λάβει όλες τις τελικές εγκρίσεις, ανοίγει ο δρόμος για την απόκτηση του πλειοψηφικού μεριδίου μετοχών των δύο ευρωπαϊκών εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας: Νηρέας ΑΕ και Σελόντα ΑΕ. Η συναλλαγή περιλαμβάνει τη συμμετοχή της AMERRA Capital Management LLC και της Mubadala Investment Company ως μετόχων στo επενδυτικό σχήμα.

Ο Thor Talseth, πρόεδρος του Oμίλου Andromeda Seafood, δήλωσε: «Με την ένωση των δυνάμεων του Νηρέα, της Σελόντα και της Ανδρομέδα, θα είμαστε σε θέση να ορίσουμε νέα πρότυπα απόδοσης στη Μεσογειακή Ιχθυοκαλλιέργεια. Ο συνδυασμός των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών αυτών των τριών εταιρειών θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία και να προωθήσουμε την καινοτομία προς όφελος των πελατών, των εργαζομένων και της αγοράς προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας στο σύνολό της».

O Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Andromeda Seafood Alex Myers, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στα μέσα Νοεμβρίου, δήλωσε: «Σήμερα μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, όπου κάθε εταιρεία θα φέρει μακρά παράδοση, βαθιά τεχνογνωσία και εντυπωσιακά επιτεύγματα. Είμαι πολύ χαρούμενος που γίνομαι μέλος του Ομίλου και του κλάδου αυτή τη σημαντική στιγμή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v