Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμφαση στο e-εμπόριο από τον Οίκο Νάκα

Τι δηλώνει η διοίκηση της εταιρείας για την τρέχουσα οικονομική πορεία και τις προοπτικές της. Η εύθραυστη ανάκαμψη της ζήτησης και η έμφαση στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Επιστροφή κεφαλαίου 0,09 ευρώ ανά μετοχή και… στο βάθος μέρισμα.

Εμφαση στο e-εμπόριο από τον Οίκο Νάκα

«Παρατηρούμε μια τόνωση της ψυχολογίας και περιορισμένη άνοδο των πωλήσεων, την οποία όμως τη θεωρούμε εύθραυστη. Αναμένουμε το πώς θα εξελιχτεί τελικά η κατάσταση στην οικονομία, πλην όμως μέχρι τότε επενδύουμε σημαντικά στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου», δήλωσε ο Κων/νος Νάκας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας, στο πλαίσιο της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων.

«Σήμερα το 17% των πωλήσεών μας γίνεται μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, ποσοστό που μέσα στην επόμενη διετία θα μπορούσε να αυξηθεί στο 25%-30%. Ήδη έχουμε μπει σε δύο σχετικά προγράμματα του ΕΣΠΑ και στην τρέχουσα οικονομική χρήση θα επενδύσουμε γύρω στα 500 χιλιάδες ευρώ στη συγκεκριμένη κατεύθυνση» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Ο Μουσικός Οίκος Νάκα έκλεισε τη χρήση 2018-2019 με κύκλο εργασιών 21,66 εκατ. (+2,3%) και καθαρά κέρδη 740 χιλ. (έναντι 711 χιλ. ευρώ), ενώ για τη φετινή χρονιά που λήγει στις 30/6/2020 αναμένει νέα μικρή βελτίωση πωλήσεων και κερδών. Τα ίδια κεφάλαια της 30ής/6/2019 διαμορφώθηκαν στα 17,8 εκατ. ευρώ και ο δείκτης καθαρού χρέους (1,48 εκατ.) προς EBITDA (1,92 εκατ.) κυμάνθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα της μονάδας.

Σε σχετική ερώτηση του Euro2day.gr για το πώς η εισηγμένη βίωσε την οικονομική κρίση και το ποιοι παράγοντες θα μπορούσαν να τονώσουν μελλοντικά τη ζήτηση, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας κ. Γεώργιος Νάκας τόνισε πως «η εταιρεία κατάφερε να παραμείνει υγιής και κερδοφόρος κατά τη διάρκεια της κρίσης, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση υποχώρησε κατά περίπου 45%. Ολοένα και περισσότερος κόσμος ασχολείται με τη μουσική. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, ο αριθμός των πελατών μας συνέχισε να αυξάνεται, ωστόσο μειώθηκε δραστικά η κατά κεφαλή κατανάλωση.

Εμείς καταφέραμε να επιβιώσουμε, να είμαστε κερδοφόροι και χρηματοοικονομικά υγιείς, ενώ τώρα περιμένουμε να δούμε το πώς θα εξελιχθεί η γενικότερη οικονομική κατάσταση, προκειμένου να καθορίσουμε τη στάση μας. Η ζήτηση στον κλάδο μας μπορεί να αυξηθεί με δύο τρόπους: Πρώτον, με την άνοδο του διαθέσιμου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών. Και δεύτερον, μέσα από την κρατική παρέμβαση σε ό,τι αφορά τη μεγαλύτερη διείσδυση της μουσικής εκπαίδευσης στα σχολεία».

Η χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων αποφάσισε την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,09 ευρώ ανά μετοχή, ενώ στις αρχές του 2020 θα συγκληθεί η τακτική γενική συνέλευση με στόχο τη διανομή μερίσματος (που όπως φαίνεται θα φορολογηθεί με συντελεστή 5%). Όπως προγραμματίζεται, το άθροισμα της επιστροφής κεφαλαίου και του διανεμόμενου μερίσματος θα είναι πιθανότατα λίγο υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό.

Τέλος, η διοίκηση της εταιρείας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μετόχων, μεταξύ άλλων σημείωσε:

• Ο αριθμός των σπουδαστών του ωδείου θα φτάσει φέτος τις τρεις χιλιάδες, ξαναπιάνοντας τον αριθμό που είχαμε πριν το ξέσπασμα της κρίσης.

• Η εταιρεία διαθέτει οκτώ ιδιόκτητα ακίνητα (μειώνουν το λειτουργικό κόστος), τα οποία είναι αποτιμημένα προς περίπου 9 εκατ. ευρώ. Έχει γίνει κατά το παρελθόν σχετική απομείωση της αξίας τους και του χρόνου η «εύλογη αξία» τους θα επανεξετασθεί σε ένα περιβάλλον θετικότερο για την εγχώρια κτηματαγορά.

• Το κόστος δανεισμού διαμορφώνεται σε Euribor+2,90% και γίνονται προσπάθειες για αποκλιμάκωσή του.

• Δεν τίθεται θέμα επισφαλειών, καθώς οι πωλήσεις είναι ασφαλισμένες.

• Η μικρή ζημία που σημείωσε στην προηγούμενη χρήση η θυγατρική της Κύπρου δεν αναμένεται να επαναληφθεί φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v