Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυο τιτλοποιήσεις 3 δισ. ευρώ από την Πειραιώς

Επιτάχυνση της μείωσης των κόκκινων δανείων προωθεί η διοίκηση. Οι δυο τιτλοποιήσεις και πώς θα αξιοποιηθεί ο Ηρακλής. Πληρώνεται με μετρητά το κουπόνι για τα CoCos. Επιθετικότερη πολιτική στο θέμα των πλειστηριασμών.

Δυο τιτλοποιήσεις 3 δισ. ευρώ από την Πειραιώς

Εχουμε θέσει τις βάσεις για την επιστροφή στην κερδοφορία, τόνισε ο Χρήστος Μεγάλου ενημερώνοντας τους αναλυτές για τα αποτελέσματα εννεαμήνου. Υποστήριξε δε ότι η πρόοδος που έχει γίνει είναι εμφανής σε όλα τα μέτωπα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην βελτίωση της εικόνας σε ότι αφορά την κεφαλαιακή θέση με τον σχετικό δείκτη στο εννεάμηνο στο 16% υψηλότερος κατά 200 μονάδες βάσης από τις απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών.

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας δήλωσε ότι η Πειραιώς φέτος θα πληρώσει το κουπόνι για τα CoCos με μετρητά, όπως ήταν εξ αρχής η πρόθεση της διοίκησης. Η πληρωμή θα γίνει στις 2 Δεκεμβρίου.

Η τράπεζα έχει καταφέρει να μειώσει τα κόκκινα δάνεια επί 16 συνεχόμενα τρίμηνα, τόνισε ο Χρ. Μεγάλου σημειώνοντας ότι η ενεργοποίηση του Ηρακλή και οι ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές για την έκδοση εργαλείων που δεν προκαλούν διάχυση (dilution) διευκολύνουν την προσπάθεια. Η Πειραιώς προετοιμάζει τιτλοποιήσεις ύψους 3 δισ. ευρώ για τις οποίες θα αξιοποιήσει τον «Ηρακλή»:

* Τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν το project Phoenix με στεγαστικά δάνεια το οποίο αναμένεται να προχωρήσει πριν το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020. Εχει ήδη ζητηθεί η αξιολόγηση από δυο οίκους και όπως σημειώθηκε στόχος είναι το senior ομόλογο που θα πάρει κρατική εγγύηση να κινηθεί στη ζώνη των 900 εκατ. ευρώ.

* Το 1 δισεκατομμύριο ευρώ (project Bridge) σχετίζεται με επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις και θα προχωρήσει από το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Η τράπεζα έκανε γνωστό ότι σκοπεύει να επιταχύνει τα πλάνα σε ότι αφορά τη μείωση των κόκκινων δανείων και δεσμεύτηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες στις αρχές της επόμενης χρονιάς, λαμβάνοντας υπόψην το νέο περιβάλλον που θα δημιουργηθεί από την νομοθέτηση του σχεδίου «Ηρακλής».

Να σημειωθεί ότι η Πειραιώς στο τρίτο τρίμηνο προχώρησε σε ανακατάταξη κάποιων κωδικών – δύο για την ακρίβεια - ύψους 670 εκατ. ευρώ ως NPEs για «τεχνικούς και στρατηγικούς λόγους». Ερωτηθείσα σχετικά η διοίκηση διευκρίνισε ότι αυτό αφορά δυο κωδικούς που σχετίζονται με επιχειρηματικά δάνεια. Αναγνωρίστηκαν κάποιες ζημιές και η τράπεζα δουλεύει για να τις ανακτήσει, σημειώθηκε.

Η τράπεζα εκτιμά ότι η διαδικασία οργανικής μείωσης των κόκκινων δανείων προχωρά θετικά αν και παραδέχτηκε ότι στο τρίτο τρίμηνο καταγράφηκε μια επιβράδυνση σε ότι αφορά τις ρευστοποιήσεις λόγω έλλειψης ζήτησης στους πλειστηριασμούς. Η διοίκηση θα κινηθεί πιο επιθετικά στο συγκεκριμένο μέτωπο με τη βοήθεια της εταιρείας διαχείρισης την οποία ελέγχει μαζί με την Intrum. Σήμερα το ποσοστό των ακινήτων που αγοράζει η τράπεζα από τους πλειστηριασμούς που διενεργεί ανέρχεται στο 70% από 85% που ήταν πριν ένα χρόνο, γεγονός που καταδεικνύει ότι ζήτηση επανέρχεται και αναμένεται να ενταθεί την επόμενη χρονιά.

Ο Χρήστος Μεγάλου σημείωσε ότι σε μόλις 4,5 μήνες ενεργοποιήθηκε νέος servicer που προέκυψε από τη συνεργασία με την Intrum. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στο ότι η τράπεζα χορήγησε στο 9μηνο δάνεια 3 δισ. ευρώ τα οποία ως επί το πλείστων κατευθύνθηκαν σε επιχειρήσεις. Όπως ανακοινώθηκε μάλιστα, η Πειραιώς θα ηγηθεί του project χρηματοδότησης της επένδυσης στο Ελληνικό για το οποίο οι εκτιμήσεις μιλούν για συνολικές χορηγήσεις 1,9 δισ. ευρώ τα πρώτα πέντε χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v