Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δείγμα γραφής από Mytilineos για «BOT» στις Ανανεώσιμες

Η συμφωνία με τη Motor Oil για πώληση φωτοβολταϊκών πάρκων το πρώτο αποτέλεσμα μετά την αλλαγή του οργανογράμματος. Πώς λειτουργεί ο νεοσύστατος Τομέας της επιχείρησης στον κλάδο.

Δείγμα γραφής από Mytilineos για «BOT» στις Ανανεώσιμες

Λίγες μέρες μετά την αλλαγή του οργανογράμματος της Mytilineos, με κορυφαία μεταρρύθμιση την ενσωμάτωση της METKA EGN στη νεοσύστατη γενική διεύθυνση του Τομέα Επιχειρηματικής Δραστηριότητας και Διεθνούς Ανάπτυξης ΑΠΕ και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) και τα αποτελέσματα ήρθαν στην επιφάνεια.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος από την περασμένη χρονιά φρόντιζε μιλώντας στους επενδυτές και μετόχους να τονίζει και να προϊδεάζει για την πολλά υποσχόμενη δραστηριότητα της METKA EGN στις ΑΠΕ. Μάλιστα στην τελευταία συνάντηση με τους θεσμικούς επενδυτές ανήγγειλε και το πρώτο αποτέλεσμα του μοντέλου ΒΟΤ (Build, Operate & Transfer) της εταιρείας στην ελληνική αγορά.

Έτσι, μετά από διαγωνισμό που διενήργησε η Mytilineos πούλησε το χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 47MW του νεοσύστατου Τομέα RSD, μέσω μεταβίβασης συμμετοχών της θυγατρικής της METKA-EGN LTD, στην Motor Oil. Το συνολικό τίμημα για το εν λειτουργία χαρτοφυλάκιο ανήλθε σε 45,8 εκατ. ευρώ.

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα τέθηκαν σε λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του 2019, με εξασφαλισμένες τιμές βάσει 20ετούς σύμβασης πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) με τον Διαχειριστή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ). Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η METKA EGN κατασκεύασε τα πάρκα εντός του 2019 κι αμέσως μετά τη λειτουργία τους, πέτυχε να τα πουλήσει.

Η δουλειά της είναι να κυνηγά την αδειοδοτική διαδικασία έργων, το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία. Κάποιες από τις ΑΠΕ θα τις κρατά στο χαρτοφυλάκιο της η Mytilineos και άλλες θα τις πουλά και με τα έσοδα θα κάνει νέες επενδύσεις.

Ενα άλλο μοντέλο που αποδίδει έσοδα είναι και η σύναψη διμερών συμβολαίων για την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σε καταναλωτές. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η 10ετής σύμβαση που υπέγραψε η ΜΕΤΚΑ EGN με την Coles, την δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα super market της Αυστραλίας για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) που θα προέρχεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές.

Συγκεκριμένα, μέσω τριών ιδιόκτητων φωτοβολταϊκών πάρκων της METKA EGN στην Περιφέρεια της Νέας Νότιας Ουαλίας, θα παράγονται ετησίως 220 GW/h, που θα τροφοδοτούν το ηλεκτρικό σύστημα της Αυστραλίας. Με τη χρήση της ηλιακής ενέργειας, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα περιοριστούν κατά 180.000 τόνους ετησίως. Το ευρύ δίκτυο καταστημάτων της Coles θα καλύπτει το 10% των ενεργειακών αναγκών του, με την αγορά του 70% της παραγόμενης ισχύος από τα τρία έργα της METKA EGN, ισχύος 120MW.

Ο Τομέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας RSD της MYTILINEOS διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ήδη εσωτερικά εγκεκριμένων φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος περίπου 540MW σε Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Κύπρος, Ν. Κορέα, Μεξικό, έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη, κατασκευή και πώληση τουλάχιστον 1.500 MW φωτοβολταικών πάρκων και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η συναλλαγή της Mytilineos με την Motor Oil πραγματοποιήθηκε στo πλαίσιo αυτής ακριβώς της στρατηγικής του τομέα RSD της εταιρείας, η οποία βασίζεται στην πολυετή εμπειρία της θυγατρικής της, ΜΕΤΚΑ-EGN, στην ανάπτυξη και κατασκευή φωτοβολταϊκών έργων σε διεθνές επίπεδο, έχοντας ολοκληρώσει ήδη περισσότερα από 1,2GW φωτοβολταϊκών έργων και 200MW έργων αποθήκευσης ενέργειας και στις 5 ηπείρους.

Χρήστος Κολώνας [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v