Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ANEK: Μερική μετατροπή του ΜΟΔ από τις τράπεζες

Ασκησαν δικαίωμα μερικής μετατροπής του ΜΟΔ Πειραιώς, Alpha και Αττικής. Μαζί τους και η Cross Ocean. Πώς διαμορφώνονται οι νέες μετοχικές ισορροπίες. Ενισχύεται η καθαρή θέση της ακτοπλοϊκής.

ANEK: Μερική μετατροπή του ΜΟΔ από τις τράπεζες

Το πρώτο βήμα για την απόκτηση του ελέγχου της ΑΝΕΚ έκαναν οι πιστώτριες τράπεζές της, μαζί με το fund Cross Ocean καθώς, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Euro2day.gr, άσκησαν το δικαίωμα μερικής μετατροπής ομολογιών, ενισχύοντας (Πειραιώς) ή αποκτώντας μετοχική θέση στην ακτοπλοϊκή εταιρεία.

Ένα σχεδόν χρόνο μετά το πρώτο τους τελεσίγραφο, Πειραιώς, Alpha Bank, Τράπεζα Αττικής και το fund Cross Ocean, το οποίο απέκτησε, μεταξύ άλλων, τις μετατρέψιμες ομολογίες ΑΝΕΚ της Εθνικής Τράπεζας, προχώρησαν σε μερική εξάσκηση του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου (ΜΟΔ).

Οι κάτοχοι των ομολογιών έκαναν χρήση του όρου αυτόματης -μερικής- μετατροπής καθώς συνέτρεχε η προϋπόθεση αρνητικών ιδίων κεφαλαίων. Η ΑΝΕΚ έκλεισε το 2018 με ζημιές μετά από φόρους 13,3 εκατ. ευρώ και αρνητική καθαρή θέση σε επίπεδο ομίλου (8,9 εκατ. ευρώ) και εταιρείας (7,8 εκατ. ευρώ). Ταυτόχρονα, δεν μπόρεσε να εξυπηρετήσει τον μακροπρόθεσμο δανεισμό της (σ.σ. δεν κατέβαλε πληρωτέα δόση δανείου), με αποτέλεσμα να παραβιαστούν όροι των δανειακών της συμβάσεων. 

Μετά τη μερική εξάσκηση του ΜΟΔ, η καθαρή θέση της ΑΝΕΚ διαμορφώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα επίπεδα των 3 εκατ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται οι επιδόσεις του 2019, καθώς δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις.

Το Δ.Σ. της Ακτοπλοϊκής θα πρέπει να συνεδριάσει για να εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου από τη μερική μετατροπή του ΜΟΔ, κάτι που προς το παρόν δεν έχει συμβεί. Οι τράπεζες, πάντως, με βάση τις γνωμοδοτήσεις των νομικών τους τμημάτων, θεωρούν το γεγονός τετελεσμένο.

Το «μπλοκ» των πιστωτών, μετά την εξάσκηση, κατέχει ποσοστό υψηλότερο από αυτό της Αμαλίας- Αναστασίας Βαρδινογιάννη, αδερφής του ισχυρού άνδρα της ΑΝΕΚ Γιάννη Σήφη Βαρδινογιάννη. Η κα Βαρδινογιάννη, πριν την μετατροπή και την απίσχναση (dilution) που προκάλεσε, κατείχε το 26,62% της ΑΝΕΚ και η Πειραιώς το 24,17%.

Πώς έφθασαν οι τράπεζες στην εξάσκηση του ΜΟΔ

Η ΑΝΕΚ είχε συμφωνήσει με τις πιστώτριες τράπεζές της την αναδιάρθρωση του δανεισμού της, μόλις το 2017. Έγραψε, μάλιστα, κατά την ίδια χρήση, έσοδο από διαγραφή κεφαλαιοποιημένων τόκων ύψους 15,5 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που συνέβαλε καθοριστικά στην εμφάνιση κερδοφορίας και θετικής καθαρής θέσης στη χρήση 2017. Η αναδιάρθρωση δανεισμού έγινε με σύναψη νέου, επταετούς διάρκειας, κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου 220 εκατ. ευρώ. Τμήμα του ομολογιακού (22 εκατ. ευρώ) είναι μετατρέψιμο σε μετοχές, υπό προϋποθέσεις. 

Η πορεία των πραγμάτων απέδειξε ότι η αναδιάρθρωση δανείων του 2017 δεν ήταν αποτελεσματική, καθώς το ύψος των υποχρεώσεων παρέμεινε δυσθεώρητο σε σχέση με τα λειτουργικά κέρδη και την καθαρή της θέση. Στο τέλος του 2018, ο καθαρός δανεισμός έφθανε στα 251,4 εκατ. ευρώ, με EBITDA μόλις 14,6 εκατ. ευρώ και αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Στις 28 Μαρτίου 2019, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΝΕΚ αποφάσισε να προτείνει σε γενική συνέλευση των μετόχων αύξηση κεφαλαίου, ως του ποσού των 20 εκατ. ευρώ. Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο, από τα θέματά της, όμως, απουσίαζε αυτό της αύξησης κεφαλαίου, ως του ποσού των 20 εκατ. ευρώ. Στη θέση του υπήρχε θέμα έγκρισης για υιοθέτηση μέτρων κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Δηλαδή, το Δ.Σ. της ΑΝΕΚ κάλεσε τους μετόχους να εγκρίνουν, μεν, την υιοθέτηση μέτρων κεφαλαιακής ενίσχυσης, μεταθέτοντας, όμως, την απόφαση για ΑΜΚ σε νέα έκτακτη γενική συνέλευση.

Η παραπάνω μετάθεση λειτούργησε ως... η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, με αποτέλεσμα οι πιστώτριες τράπεζες να προειδοποιήσουν ότι θα προχωρήσουν σε μετατροπή του ΜΟΔ. Εξέλιξη που τελικώς ήρθε πέντε μήνες αργότερα.

Τα ερωτήματα, πάντως, για την επομένη ημέρα παραμένουν. Τι στάση θα κρατήσει τούδε και εφεξής ο Γιάννης Σήφη Βαρδινογιάννης και τοπικοί παράγοντες της Κρήτης (σ.σ. κυρίως Χανιώτες) που κατέχουν μικρά ποσοστά της ΑΝΕΚ; Σε ποιον θα αναθέσουν οι τράπεζες τη διαχείριση της Ακτοπλοϊκής, εφόσον καταφέρουν να πλειοψηφήσουν σε γενική συνέλευση; Πότε και πώς θα εξυγιανθεί η εταιρεία από το βάρος του δυσθεώρητου δανεισμού, ώστε να μπορέσει να πωληθεί σε νέο μέτοχο;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v