Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριετές «μαξιλάρι» γερών μερισμάτων για ΕΧΑΕ

Μετά την επικείμενη χρηματική διανομή ύψους 0,16 ευρώ ανά μετοχή, η εισηγμένη έχει περιθώρια γενναίων μερισματικών πολιτικών για τουλάχιστον τρία χρόνια. Κοντά στο +25% ο όγκος των συναλλαγών στο ΧΑ, το πρώτο φετινό τρίμηνο.

Τριετές «μαξιλάρι» γερών μερισμάτων για ΕΧΑΕ

Τα καλά περυσινά αποτελέσματα της ΕΧΑΕ όχι μόνο έδωσαν την ευκαιρία στην εισηγμένη να προχωρήσει σε μια πολύ σημαντική χρηματική διανομή προς τους μετόχους της (0,16 ευρώ ανά τεμάχιο), αλλά επίσης της αφήνουν περιθώρια για μια ανάλογη μερισματική πολιτική τουλάχιστον για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια.

Γεγονός είναι ότι η ΕΧΑE προχωρεί κατά τα τελευταία χρόνια σε χρηματικές διανομές που υπερβαίνουν την ετήσια κερδοφορία της, αδυνατίζοντας έτσι το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της. Η λογική μιας τέτοιας πολιτικής έγκειται στο ότι η χρηματιστηριακή δραστηριότητα -άρα και η κερδοφορία της ΕΧΑE- είναι κυκλική και έτσι η εταιρεία μπορεί να μοιράζει στους μετόχους της περισσότερα χρήματα απ’ όσα κερδίζει στις δύσκολες χρονιές, προσδοκώντας την έλευση του ανοδικού τμήματος της κυκλικής πορείας.

Πέρυσι μάλιστα, οι αναλυτές εκτιμούσαν πως η ΕΧΑE είχε μπροστά της χρονικό περιθώριο δύο ετών (για το 2020 και το 2021) προκειμένου να είναι σε θέση να προχωρεί σε μεγάλες χρηματικές διανομές, έστω και αν η οικονομική πορεία της εισηγμένης εκινείτο σε χαμηλά επίπεδα.

Σήμερα ωστόσο, τα πράγματα δείχνουν σαφώς καλύτερα, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία θα προχωρήσει και φέτος στην ίδια με πέρυσι «γενναία» χρηματική διανομή (0,16 ευρώ ανά μετοχή, ή συνολικά 9,65 εκατ. ευρώ).

Και αυτό, γιατί: α) Η καθαρή κερδοφορία της εισηγμένης ανέβηκε πέρυσι από τα 3,027 στα 6,08 εκατ. ευρώ και β) Οι ελεύθερες θετικές ταμιακές ροές του 2019 διαμορφώθηκαν στα +8,4 εκατ. ευρώ, παρά την υλοποίηση επενδύσεων. Ως αποτέλεσμα αυτών, στις 31/12/2019 η ΕΧΑE είχε μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και διαθέσιμα ύψους 73,4 εκατ. ευρώ, πολύ λίγο μειωμένα σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό της 31ης/12/2018.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός αναλυτής: «Η ΕΧΑE έκλεισε το 2019 με 73,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων θα διανείμει 9,65 εκατ. ευρώ μέσα από μερίσματα και επιστροφή κεφαλαίου (με βάση την τρέχουσα τιμή των 3,59 ευρώ, προκύπτει μια απόδοση 4,45%), άρα θα της απομείνουν γύρω στα 64 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εισηγμένη θα πρέπει να διαθέτει ταμείο γύρω στα 40 εκατ. ευρώ για εποπτικούς λόγους, άρα της απομένουν να μοιράσει στο μέλλον χωρίς περιορισμούς περίπου 24 εκατ. ευρώ, ή αλλιώς γύρω στο 0,40 ευρώ ανά μετοχή! Με άλλα λόγια, η ΕΧΑE έχει τη θεωρητική δυνατότητα να μοιράζει ποσά που θα κυμαίνονται αρκετά κοντά σε αυτά που θα διανείμει φέτος (0,16 ευρώ ανά μετοχή), για περίπου τρία ακόμη χρόνια και αυτό με την προϋπόθεση ότι κατά την επόμενη τριετία, η εισηγμένη δεν θα καταγράψει ούτε ένα ευρώ κέρδος!».

Κανείς φυσικά δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τις φετινές οικονομικές επιδόσεις της ΕΧΑE, ιδίως στο ιδιαίτερα αβέβαιο τρέχον περιβάλλον. Πάντως, κατά το πρώτο τρίμηνο, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά κινείται με ένα μέσο όγκο συναλλαγών της τάξεως των 85 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 67 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου (+26%).

Γεγονός είναι ότι η αξία των συναλλαγών διατηρήθηκε σε σημαντικά επίπεδα ακόμη και μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, με άλλους συναλλασσόμενους να ρευστοποιούν σαν να μην υπάρχει αύριο, άλλους να επιδίδονται σε trading και, τέλος, άλλους να θεωρούν ότι υπάρχουν αγοραστικές ευκαιρίες στα μειωμένα επίπεδα των αποτιμήσεων που έχουν διαμορφωθεί.

Κύκλοι πάντως της αγοράς φοβούνται πως μετά από λίγες εβδομάδες θα δούμε υποχώρηση των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v