ETE: Έκτακτα κέρδη 800 εκατ. ευρώ στο α' τρίμηνο!

Το swap με το Δημόσιο και οι πωλήσεις ελληνικών κρατικών ομολόγων απογείωσαν τα έκτακτα καθαρά έσοδα. Απομείωση αξίας 500 εκατ. για το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο δ' τρίμηνο του 2019. Αποτιμάται πέριξ των 560 εκατ.

ETE: Έκτακτα κέρδη 800 εκατ. ευρώ στο α τρίμηνο!

Το ιλιγγιώδες, για τα δεδομένα των τελευταίων ετών, ποσό των 800 εκατ. ευρώ θα εμφανίσει η Εθνική Τράπεζα ως έκτακτα κέρδη στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, αποκτώντας πλήρη ευχέρεια να χρηματοδοτήσει τη ζημιά από την τιτλοποίηση μεγάλης κλίμακας, την οποία σχεδιάζει.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, πέραν του έκτακτου κέρδους 515 εκατ. ευρώ από την ανταλλαγή ελληνικών κρατικών ομολόγων με το Δημόσιο, η Εθνική προχώρησε σε πωλήσεις ελληνικών κρατικών ομολόγων αξίας 700 εκατ. ευρώ, εγγράφοντας πρόσθετα κέρδη της τάξης των 300 εκατ. ευρώ.

Η παραπάνω επίδοση, σε συνδυασμό με την επίλυση του θέματος ΛΕΠΕΤΕ και την απομείωση αξίας 500 εκατ. ευρώ για την Εθνική Ασφαλιστική, την οποία σχημάτισε η Εθνική στο δ τρίμηνο του 2019 ανοίγει το δρόμο για να προχωρήσει η τιτλοποίηση Frontier για δάνεια ονομαστικής αξίας μεγαλύτερης των 6 δισ. ευρώ, χωρίς διενέργεια εταιρικού μετασχηματισμού (hive-down)  

Η τιτλοποίηση επρόκειτο να ξεκινήσει εντός του β τριμήνου της φετινής χρονιάς, το χρονοδιάγραμμα, όμως, είναι πλέον ευθέως συναρτώμενο με την εξέλιξη της πανδημίας Covid-19. Όπως ανέφερε η διοίκηση της τράπεζας στους αναλυτές η τιτλοποίηση θα ξεκινήσει όταν βελτιωθούν οι συνθήκες.

Η Εθνική συνεχίζει να θεωρεί ως βασικό σενάριο ότι η πανδημία θα υποχωρήσει ως τις αρχές του καλοκαιριού, εξέλιξη, που εφόσον επιβεβαιωθεί θα διασώσει μέρος της φετινής τουριστικής σεζόν ( Ιούλιος- Αύγουστος). Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από κυβέρνηση και την ΕΚΤ και αντιστοιχούν στο 6% του ΑΕΠ λειτουργούν πολύ υποστηρικτικά σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Π. Μυλωνάς, δεν είναι δυνατόν όμως να παραμείνουν σε ισχύ για πάνω από δύο-τρείς μήνες.

Η διοίκηση της τράπεζας εκτιμά ότι κατά τη φετινή χρονιά θα υπάρξει πιστωτική επέκταση, λόγω των κρατικών εγγυήσεων για νέες χορηγήσεις σε κεφάλαιο κίνησης, της χρήσης πιστωτικών ορίων από τις επιχειρήσεις και των χαμηλότερων αποπληρωμών δανείων, ενώ εκτιμά ότι τα κόστη της τράπεζας μπορούν να περικοπούν περαιτέρω.

Όσον αφορά το διαγωνισμό πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής αναφέρθηκε ότι δεν έχει κηρυχθεί άγονος, διαψεύδοντας έμμεσα τα σημερινά δημοσιεύματα. Σημειώνεται ότι μετά την απομείωση των 500 εκατ. ευρώ το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής αποτιμάται στα βιβλία της τράπεζας περίπου 560 εκατ. ευρώ. Αποτίμηση κοντινή στην προσφορά της CVC Capital Partners.

Η απομείωση 500 εκατ. ευρώ στην αξία της Εθνικής Ασφαλιστικής περιλαμβανόταν στον σχεδιασμό της Εθνικής, πριν τη λήψη δεσμευτικών προσφορών.

Τέλος για το ΛΕΠΕΤΕ αναφέρθηκε ότι στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 η τράπεζα κατέβαλε επιπλέον 54 εκατ. ευρώ (σ.σ. είχε καταβάλει 36 εκατ. ευρώ τα προηγούμενα τρίμηνα) και επομένως έχει καλύψει το σύνολο των αναδρομικών υποχρεώσεών της για την περίοδο 2018-19.

Στο 18,9% ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας

Σε επίπεδο pro forma μετά τα έκτακτα κέρδη του πρώτου τριμήνου ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται στο 18,9% με το ελάχιστο απαιτούμενο όριο στο 11,5%, μετά τα μέτρα χαλάρωσης, που έλαβαν Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

Το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures- NPEs) υποχώρησε στα 10,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019 (μείωση κατά 4,7 δισ. ευρώ). Τα δύο τρίτα του αποθέματος αφορούν σε «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, τα οποία θα αποτελέσουν και το βασικό «κορμό» της προετοιμαζόμενης τιτλοποίησης (project Frontier).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v