ΕΤΕ: Μοιράζει τη ζημιά από τιτλοποίηση και ασφαλιστική 

Μέρος της θα εγγραφεί, μέσω πρόσθετων προβλέψεων, στο δ' τρίμηνο του 2019. Πάνω από 6 δισ. ευρώ η τιτλοποίηση, εκ των οποίων τα 5 δισ. ευρώ θα είναι «κόκκινα» στεγαστικά. Οι λόγοι αλλαγής του σχεδιασμού μέσα σε 9 μήνες. 

ΕΤΕ: Μοιράζει τη ζημιά από τιτλοποίηση και ασφαλιστική

Στις χρήσεις 2019 και 2020 θα μοιράσει τη ζημιά από τη σχεδιαζόμενη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs), ύψους τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ, η Εθνική Tράπεζα, προκειμένου να υλοποιηθεί, χωρίς κινδύνους, ο επικαιροποιημένος σχεδιασμός της για ταχύτερη μείωση των NPEs. 

Παρότι επισήμως η διοίκηση της τράπεζας αναφέρει ότι η περίμετρος της σχεδιαζόμενης τιτλοποίησης δεν έχει οριστικοποιηθεί, κύκλοι του ομίλου σημειώνουν ότι θα περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ανοίγματα, ονομαστικής αξίας άνω των 6 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες του Euro2day.  

Ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει κατά τη διάρκεια του β' τριμήνου της φετινής χρονιάς, με στόχο να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους. Η διοίκηση της τράπεζας επιδιώκει, μάλιστα, η συναλλαγή να ολοκληρωθεί πριν το project Galaxy της Alpha καθώς δεν περιλαμβάνει ανάθεση διαχείρισης, μεταφορά προσωπικού και εταιρικό μετασχηματισμό.   

Για να προχωρήσει, όμως, το εγχείρημα, χωρίς να υπάρξει κίνδυνος να κλείσει η τράπεζα την τρέχουσα χρήση με ζημιές, ενεργοποιώντας τη διάταξη του νόμου Χαρδούβελη για υποχρεωτική αύξηση κεφαλαίου υπέρ Δημοσίου, η Εθνική θα πάρει μέρος της αναμενόμενης ζημιάς στο τελευταίο τρίμηνο του 2019, αυξάνοντας τις προβλέψεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια. 

Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι η φετινή προ προβλέψεων κερδοφορία της τράπεζας, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει το 1,1 δισ. ευρώ, μετά τα έκτακτα κέρδη 500 εκατ. ευρώ από τη νέα ανταλλαγή κρατικών ομολόγων, θα υπερκαλύψει τη ζημιά από την τιτλοποίηση τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ καθώς και την πιθανή ζημιά από την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Σημειώνεται ότι οι φετινές προβλέψεις αναμένεται να είναι αισθητά χαμηλότερες από τις περσινές. 

Εναλλακτικά, η Εθνική θα μπορούσε να πάρει στο δ' τρίμηνο του 2019 την αναμενόμενη ζημιά από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, εφόσον οι δεσμευτικές προσφορές κατατεθούν πριν τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων χρήσης. 

Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει τροπολογία για το ΛΕΠΕΤΕ, πριν δημοσιευθούν οι οικονομικές καταστάσεις, με την οποία θα επαναδιατυπώνεται η διάταξη, ώστε η τράπεζα να μην υποχρεούται, λόγω IFRS, να εγγράψει μπροστά το σύνολο της επίπτωσης (200 εκατ. ευρώ). 

«Κόκκινα» στεγαστικά 5 δισ. στην τιτλοποίηση

Παρότι οι οριστικές αποφάσεις για το εύρος και την περίμετρο της τιτλοποίησης καθώς και τη σύνθεση των δανείων θα ληφθούν τον Μάρτιο, πηγές του ομίλου αναφέρουν ότι τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ από τα προς τιτλοποίηση δάνεια θα είναι μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά από το απόθεμα των περίπου 7 δισ. ευρώ, που διαθέτει η τράπεζα. 

Πρόκειται για αλλαγή σχεδιασμού καθώς μόλις τον περασμένο Μάιο, το πλάνο προέβλεπε την τιτλοποίηση «κόκκινων» στεγαστικών 3,3 δισ. ευρώ και τη διευθέτηση, μέσω οργανικών δράσεων, δανείων 3,7 δισ. ευρώ. Η αλλαγή στοχεύει στην επιτάχυνση του βηματισμού για τη μείωση των εν Ελλάδι NPEs, τα οποία προβλέπεται να υποχωρήσουν στο τέλος της φετινής χρονιάς στα 5 δισ. ευρώ, έναντι 8,7 δισ. ευρώ που προέβλεπε η «ατζέντα 2022», ενώ το 2021 θα υποχωρήσουν στο 1,7 δισ. ευρώ. 

Οι λόγοι της αλλαγής σχεδιασμού 

Σύμφωνα με στελέχη της Εθνικής, οι ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων δουλεύουν αργά, την ώρα που οι εποπτικές απαιτήσεις αλλά και η οικονομική συγκυρία επιβάλλουν την ταχεία μείωση των NPEs. 

Η «Ατζέντα 2022» προέβλεπε τη διευθέτηση, μέσω οργανικών δράσεων, της πλειονότητας των «κόκκινων» στεγαστικών, ώστε η αξία να μείνει στον μέτοχο. Με την απόδοση, όμως, των ρυθμίσεων να βελτιώνεται αργά, η απόδοση για τον μέτοχο θα έρθει ταχύτερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αν η ρευστότητα από την τιτλοποίηση κατευθυνθεί σε νέες χρηματοδοτήσεις.  

Ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων της Εθνικής κινείται στο 42% και θα αυξηθεί έτι περαιτέρω, εφόσον η τράπεζα προχωρήσει στον σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων στο τελευταίο τρίμηνο της χρήσης 2019.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική διαθέτει την υψηλότερη ρευστότητα, μεταξύ των συστημικών τραπεζών, ενώ την περσινή χρονιά απέκλινε του στόχου για αύξηση των νέων χορηγήσεων κατά 3,6 δισ. ευρώ καθώς αυτές διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 3 δισ. ευρώ. Η επίτευξη του φετινού στόχου νέων χορηγήσεων θα κριθεί από την έναρξη μεγάλων έργων, όπως το Αεροδρόμιο στο Καστέλι, η ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής-Κρήτης, η εγκατάσταση πλωτού τερματικού στην Αλεξανδρούπολη, στη χρηματοδότηση των οποίων συμμετέχει η Εθνική.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v