Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταματά την παραγωγή της τον Απρίλιο η Κλ. Ναυπάκτου

Για ποιους λόγους η εισηγμένη εταιρεία θέτει σε προσωρινή διαθεσιμότητα τμήμα του προσωπικού της. Η ισχυρή ρευστότητα, η κερδοφορία του 2019 και το δυναμικό ξεκίνημα του πρώτου φετινού τριμήνου.

Σταματά την παραγωγή της τον Απρίλιο η Κλ. Ναυπάκτου

Η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου αποτελεί άλλη μια εισηγμένη εταιρεία του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου, η οποία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα τη θέση τμήματος του προσωπικού της σε καθεστώς προσωρινής διαθεσιμότητας (είχαν προηγηθεί οι Μουζάκης, Επίλεκτος, Βαρβαρέσος και Fieratex), επιβεβαιώνοντας πλήρως το δημοσίευμα του Euro2day.gr της 1ης Απριλίου με τίτλο «Black out για την ελληνική νηματουργία».

Όπως είχε επισημάνει το Euro2day.gr, η αντίδραση των ελληνικών εταιρειών οφείλεται στην κατακόρυφη υποχώρηση που σημείωσε λόγω του κορωνοϊού η ζήτηση τόσο στην εγχώρια, όσο και στις ξένες αγορές, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα της παραγωγής τους κατευθύνεται στο εξωτερικό.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια αμυντική κίνηση, μέσω της οποίας: α) Η όποια ζήτηση του επόμενου χρονικού διαστήματος θα καλυφθεί από ήδη υπάρχοντα αποθέματα των εταιρειών β) Θα μειωθεί το κόστος εργασίας της συγκεκριμένης περιόδου (οι εργαζόμενοι θα λάβουν το 60% των αποδοχών τους και θα καλυφθούν ασφαλιστικά) γ) Θα αποφευχθεί η ταμειακή εκροή λόγω υπεραποθεματοποίησης δ) Οι εταιρείες θα εξοικονομήσουν δυνάμεις, απέναντι σε μια αρνητική συγκυρία άγνωστης διάρκειας και έντασης.

Το θετικό για την Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου είναι πως καλείται να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κρίση, από αρκετά πλεονεκτική θέση.

Ειδικότερα, η εισηγμένη έκλεισε το 2019 με κερδοφόρο αποτέλεσμα και μάλιστα διαθέτοντας ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής διάρθρωσης και ρευστότητας.

Επιπλέον, το πρώτο φετινό τρίμηνο κάθε άλλο παρά αρνητικά εξελίχθηκε για την εταιρεία. Αντίθετα, φαίνεται πως κινήθηκε ανοδικά σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία -όπως πράττει κάθε χρόνο- είχε προμηθευτεί μεγάλες ποσότητες πρώτης ύλης (βάμβακος) το περυσινό φθινόπωρο σε χαμηλότερες τιμές από τις τρέχουσες. Έτσι, όταν στη συνέχεια ανέκαμψαν οι διεθνείς τιμές του βάμβακος και του νήματος, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διευθυνθεί το μικτό περιθώριο κέρδους της.

Σε ότι δε αφορά το φετινό όγκο των εργασιών, η εισηγμένη δούλευε -σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς- σχεδόν σε πλήρη παραγωγική δυναμικότητα (full capacity) έως περίπου και τα μέσα Μαρτίου.

Η κίνηση της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου να σταματήσει προσωρινά την παραγωγή και να θέσει σε καθεστώς διαθεσιμότητας τμήμα των εργαζομένων της οφείλεται στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω του κορωνοϊού η γειτονική Ιταλία, καθώς σημαντικό τμήμα των πωλήσεών της κατευθύνεται στη γειτονική χώρα.

Τόσο η εταιρεία, όσο και το σύνολο των στελεχών του κλάδου αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα μέσα στον Απρίλιο.

Νωρίτερα, η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας προχώρησε στην παρακάτω ανακοίνωση:

Η «Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου ΑΒΕΕ» ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι ενεργώντας προληπτικά για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 και την ασφάλεια των εργαζομένων της αποφάσισε την προσωρινή αναστολή της παραγωγικής της δραστηριότητας και έθεσε σε καθεστώς αναστολής τις συμβάσεις εργασίας μέρους του προσωπικού της (πλην προσωπικού ασφαλείας) από την 01/04/2020 έως αρχές Μαΐου 2020.

Η εταιρεία σημειώνει ότι με αίσθημα ευθύνης τόσο έναντι των εργαζομένων της, όσο και έναντι των μετόχων της παρακολουθεί τις εξελίξεις και λαμβάνει όλα τα κατάλληλα μέτρα για την άμβλυνση των συνεπειών από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Τα επιχειρησιακά σχέδια που καταρτίζει σε συνδυασμό με την ισχυρή οικονομική της διάρθρωση εξασφαλίζουν ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η επιχειρησιακή συνέχεια της εταιρείας και ότι θα ανταπεξέλθει με επιτυχία στο δυσμενές περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί.

Οι οικονομικές επιπτώσεις για την τρέχουσα χρήση θα εξαρτηθούν από την διάρκεια της πανδημίας και τις οικονομικές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εταιρεία θα επανέλθει με νεότερη ενημέρωση προς το επενδυτικό κοινό αμέσως μόλις οι συνθήκες επιτρέψουν μια κατά το δυνατό ασφαλέστερη εκτίμηση των επιπτώσεων της πανδημίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v