Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη το Πόρτο Καρράς

(upd) Έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ Belterra (Σαββίδης) και Τεχνικής Ολυμπιακής. Στα 205 εκατ. ευρώ το enterprise value. Στα 168,8 εκατ. ευρώ το τίμημα που αντιστοιχεί στην εισηγμένη. Αποπληρώνεται με 53,9 εκατ. ευρώ η Fortress.

Στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη το Πόρτο Καρράς

Αποδεκτή έκανε η πλευρά της Τεχνικής Ολυμπιακής την τελευταία προσφορά Ιβάν Σαββίδη, την οποία αποκάλυψε η στήλη Χαμαιλέων, βάζοντας αίσιο τέλος στη διαδικασία πώλησης του Πόρτο Καρράς, η οποία ξεκίνησε προ ενός περίπου έτους.

Μετά από ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Τεχνική Ολυμπιακή γνωστοποίησε ότι ολοκληρώθηκαν οι κατ’ αρχάς διαπραγματεύσεις μεταξύ της θυγατρικής της TO International Holdings Ltd και της Belterra Investments, εταιρεία συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη, σχετικά με την πώληση μετοχών της εταιρείας «Πόρτο Καρράς ΑΕ».

Μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, αναμένεται άμεση σύναψη της συναλλαγής, η οποία θα περιλαμβάνει την πώληση των μετοχών των εταιρειών Κτήμα Πόρτο Καρράς ΑΕ, Πόρτο Καρράς Γκολφ ΑΕ και Πόρτο Καρράς Μαρίνα ΑΕ καθώς και των περιουσιακών στοιχείων της Πόρτο Καρράς ΑΕ, που συνδέονται με τη λειτουργία της ξενοδοχειακής μονάδας.

Η πώληση περιουσιακών στοιχείων της Πόρτο Καρράς ΑΕ και όχι του συνόλου των μετοχών της που κατέχει η TO International Holdings προκρίθηκε, επειδή από τη συναλλαγή εξαιρείται ο κατασκευαστικός βραχίονας της Πόρτο Καρράς.

Με βάση τη συμφωνία, η οικογένεια Στέγγου ή άλλα συνδεδεμένα με την εταιρεία πρόσωπα δεσμεύονται επίσης να μεταβιβάσουν τις μετοχές που κατέχουν στις προς πώληση εταιρείες.

Η Belterra θα καταβάλει συνολικό τίμημα 205 εκατ. ευρώ, η οριστικοποίηση του οποίου τελεί υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης εκτεταμένου due diligence. Το τίμημα που αντιστοιχεί στην Τεχνική Ολυμπιακή ανέρχεται σε 168,8 εκατ. ευρώ σε ελεύθερη υποχρεώσεων βάση.

Σημειώνεται ότι το τίμημα για την αγορά μειώνεται κατά το ποσό των 53,9 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε στη Fortress, ως πρώτη κίνηση αποπληρωμής της ενδιάμεσης χρηματοδότησης που συνήψε με το private equity fund η TO International Holding.

Παράλληλα, στους όρους της σχεδιαζόμενης συναλλαγής στο παρόν στάδιο περιλαμβάνονται η διενέργεια εκτεταμένων ελέγχων (full due diligence) από την Αγοράστρια και η παροχή συνήθων εγγυοδοτικών δηλώσεων των Πωλητών, τα οποία ενδέχεται να έχουν επίπτωση στο τίμημα.

Η ανακοίνωση της Belterra

Σήμερα, Τετάρτη 15 Απριλίου 2020, ανακοινώνεται η ολοκλήρωση της εξαγοράς εκ μέρους της Belterra Investments Ltd., εταιρείας συμφερόντων της οικογένειας Σαββίδη, των μετοχών της εταιρείας Πόρτο Καρράς Α.Ε. και των συνδεδεμένων εταιρειών και περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με τη λειτουργία του τουριστικού συγκροτήματος «Πόρτο Καρράς», στην περιοχή της Σιθωνίας Χαλκιδικής, από τον όμιλο «Τεχνική Ολυμπιακή» και των συνδεδεμένων εταιρειών των βασικών της μετόχων, έναντι του κατ’ αρχήν συνολικού τιμήματος των 205 εκατομμυρίων ευρώ.

Το συγκρότημα καταλαμβάνει έκταση 17.630 στρεμμάτων και αποτελείται από τα ξενοδοχεία «Μελίτων» και «Σιθωνία», τις Βίλες «Γαλήνη» και «Καλύβα», τη μεγαλύτερη ιδιωτική μαρίνα στη Βόρεια Ελλάδα και από τις μεγαλύτερες στα Βαλκάνια, το οινοποιείο, τις αθλητικές εγκαταστάσεις γκολφ, καλαθοσφαίρισης, ποδοσφαίρου,ιππασίας, τέννις, ποδηλασίας, αναρρίχησης, θαλασσίων sports, το μεγαλύτερο κέντρο spa-θαλασσοθεραπείας της νοτιοανατολικής Ευρώπης και το καζίνο.

Το πολυεπίπεδο επιχειρηματικό σχέδιο της Belterra Investments Ltd. αφορά τόσο στην ολιστική αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών όσο και στην ανάπτυξη νέων, με στόχο το εμβληματικό Πόρτο Καρράς να επανατοποθετηθεί ως ένας μοναδικός προορισμός υψηλών προδιαγραφών στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Η συγκεκριμένη επένδυση στο χώρο της διαχείρισης και ανάπτυξης πολυτελών και πολυθεματικών ξενοδοχειακών τουριστικών προορισμών σηματοδοτεί συγχρόνως και την περαιτέρω ενίσχυση του επενδυτικού προσανατολισμού της εταιρείας στον δυναμικό κλάδο του ελληνικού Τουρισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v