Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλαστικά Κρήτης: Εκτίναξη επιδόσεων το 2019 και ανοδικές προοπτικές

Σημαντική αύξηση κύκλου εργασιών, εκτίναξη κερδών και παχυλότατο θετικό καθαρό ταμείο τα βασικά οικονομικά στοιχεία για την περυσινή χρήση. Ανοδικό ξεκίνημα και θετικές προοπτικές για τη φετινή χρονιά βλέπει η διοίκηση της εισηγμένης.

Πλαστικά Κρήτης: Εκτίναξη επιδόσεων το 2019 και ανοδικές προοπτικές

Πολύ ικανοποιητικές ήταν οι οικονομικές επιδόσεις που σημείωσαν τα Πλαστικά Κρήτης κατά την περυσινή οικονομική χρήση, καθώς:

• Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε από τα 280,4 στα 288,8 εκατ. ευρώ.

• Το EBITDA ανέβηκε από τα 47,6 στα 55,75 εκατ. ευρώ του 2018.

• Τα καθαρά κέρδη εκτινάχθηκαν από τα 26,4 στα 35,3 εκατ. ευρώ.

• Οι ελεύθερες ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν στα +31,9 εκατ. ευρώ και στις 31/12/2019 το θετικό καθαρό ταμείο (net cash) ανέβηκε στα 62,5 εκατ. ευρώ, παρά την υλοποίηση επενδύσεων και την διανομή μερίσματος στους μετόχους.

• Στις 31/12/2019 τα ίδια κεφάλαια είχαν διαμορφωθεί στα 261,9 εκατ. ευρώ.

Την αισιοδοξία της για την πορεία και των φετινών της οικονομικών επιδόσεων εκφράζει η διοίκηση των Πλαστικών Κρήτης, αναφέροντας χαρακτηριστικά:«Οι προοπτικές για το 2020 είναι θετικές. Τα εργοστάσια του Ομίλου συνέχισαν αδιάλειπτα τη λειτουργία τους μέχρι σήμερα, με εξαίρεση αυτό του Γκαζιαντέπ στην Τουρκία που παραμένει κλειστό από τις αρχές Απριλίου. Η ζήτηση για τα προϊόντα μας είναι ικανοποιητική καθότι απευθύνονται σε τομείς που δεν έχουν υποστεί κάμψη λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις και τα κέρδη του Ομίλου μέχρι στιγμής να είναι αυξημένα σε σχέση με την ίδια περίοδο της περσυνής χρονιάς.

Η πορεία των τιμών των πρώτων υλών σε συνδυασμό με την ευνοϊκή ισοτιμία του ευρώ σε σχέση με το δολάριο ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά μας. Αρνητικά μας επηρεάζει η κρίση στην Τουρκία και η διολίσθηση του ρουβλίου.

Από τον Αύγουστο του 2019 ξεκίνησε η λειτουργία της δεύτερης γραμμής παραγωγής πλαστικών φύλλων 7-στρώσεων στο Ηράκλειο, που αύξησε κατά 30% την δυναμικότητα παραγωγής του τομέα και μας βοηθάει να αυξήσουμε τις πωλήσεις το 2020. Στη Γαλλία ξεκίνησε στα μέσα του 2019 νέα γραμμή παραγωγής πλαστικών φύλλων 5-στρώσεων που αύξησε τη δυναμικότητα της εκεί θυγατρικής μας και της δίδει τη δυνατότητα παραγωγής νέων προϊόντων.

Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η επένδυση σε 5 γραμμές παραγωγής masterbatch στο εργοστάσιό μας στην Πολωνία οι οποίες βρίσκονται σε παραγωγική λειτουργία από τα μέσα Μαΐου 2020. Σύντομα ξεκινά η κατασκευή του νέου εργοστασίου μας στην Κίνα στην περιφέρεια Anhui η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Παράλληλα, υλοποιούνται νέες εμπορικές συμφωνίες με διανομείς στο εξωτερικό που βελτιώνουν περαιτέρω τη θέση μας στη διεθνή αγορά. Πολλά νέα προϊόντα που έχουμε εισαγάγει στην αγορά την τελευταία τριετία, όπως φύλλα ενσίρωσης αδιαπέρατα στο οξυγόνο, φύλλα θερμοκηπίων με αντισταγονική ιδιότητα πολύ μακράς διάρκειας και μεμβράνες στεγανοποίησης αδιαπέρατες σε αέρια, έχουν τύχει πολύ ευνοϊκής υποδοχής στην αγορά και ενισχύουν τις πωλήσεις μας και τη φήμη της εταιρείας.

Με προϋπόθεση να μην υπάρξει κάποιο έκτακτο γεγονός στη διάρκεια του χρόνου, και ιδιαίτερα να μην υπάρξει διακοπή-μείωση της παραγωγής σε κάποιο από τα εργοστάσια του Ομίλου λόγω του Covid-19, αναμένουμε για το 2020 αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας του Ομίλου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v