Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευ. Μυτιληναίος: Τα δύο κλειδιά για να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση

Η ρευστότητα και η συστράτευση των ελληνικών επιχειρήσεων θα αποτελέσουν κομβικό παράγοντα, σύμφωνα με τον επιχειρηματία. Πώς η Mytilineos θωρακίστηκε και εκτελεί το επενδυτικό της πρόγραμμα. Οι ΑΠΕ, το μεγάλο στοίχημα.

Ευ. Μυτιληναίος: Τα δύο κλειδιά για να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση

Δύο τρόπους για να ξεπεράσει η χώρα τον κάβο της κρίσης περιέγραψε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, με την τοποθέτησή του στη γενική συνέλευση των μετόχων.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς, ορμώμενος από τους χειρισμούς της εισηγμένης που άντεξε στη διάρκεια του lockdown αλλά και στις πρώτες μέρες της νέας εποχής, σημείωσε τη σημασία της ρευστότητας. Όπως είπε, «η Mytilineos διασφάλισε ρευστότητα και άρα θωράκιση απέναντι στην κρίση», αναφερόμενος στα κεφάλαια ύψους 1,5 δισ. ευρώ που έχει στη διάθεσή της. Πρόκειται για 700 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα και 800 εκατ. σε άμεσα ρευστοποιήσιμες γραμμές χρηματοδότησης.

Το πρώτο «κλειδί» λοιπόν για να περιορίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας η χώρα είναι η ρευστότητα. Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, «αν λάβουμε υπόψη τη ρευστότητα που θα διατεθεί, η Ελλάδα θα μπει σε άλλη εποχή», είπε χαρακτηριστικά. Κι εννοούσε το «πακέτο» των 32 δισ. ευρώ που της αναλογούν από κοινοτικούς πόρους, στο πλαίσιο της απόφασης για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η νέα εποχή σηματοδοτείται από ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο, όπως πολλές φορές έχει περιγράψει ο επικεφαλής της εισηγμένης, πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στην πράσινη ατζέντα της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των ΑΠΕ και της Αποθήκευσης Ενέργειας. Η στρατηγική της εταιρείας είναι σε εξέλιξη για αυτόν τον κλάδο και όπως ανήγγειλε, το 2021 θα έχει σε λειτουργία αιολικά 300 MW. Μίλησε ακόμη και για τα ηλιακά συστήματα που «τρέχει» η εταιρεία.

Οι ΑΠΕ συνολικά, κατά τον κ. Μυτιληναίο, προσφέρουν κερδοφόρα αποτελέσματα λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας, που φέρνει μείωση του κόστους ανάπτυξής τους.

Το δεύτερο «κλειδί» για την ανάκαμψη της οικονομίας, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η συστράτευση των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Μυτιληναίoς απηύθυνε προσκλητήριο προς τους Έλληνες επιχειρηματίες, αναγνωρίζοντας βέβαια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο ιδιαίτερα απρόβλεπτο περιβάλλον.

Η Mytilineos τρέχει κανονικά το επενδυτικό της πρόγραμμα, με κορωνίδα τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο, έργο ύψους 300 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, μέσα από κινήσεις της όπως η πρόωρη αποπληρωμή του ομολόγου των 300 εκατ. ευρώ αλλά και τη διανομή του μερίσματος, παρά το αντίξοο περιβάλλον, διέθεσε με τον τρόπο αυτό πολύτιμη ρευστότητα, ενισχύοντας εμμέσως την αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v