Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Στη Fortress το project Neptune αντί 264 εκατ. ευρώ

Η τράπεζα πούλησε σε εταιρία που χρηματοδοτείται από τη Fortress χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων λογιστικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ. Στο 24% το τίμημα επί της μικτής λογιστικής αξίας. Πως φθάνει στα 330 εκατ. με το earn-out.

Alpha Bank: Στη Fortress το project Neptune αντί 264 εκατ. ευρώ

Δεσμευτική συμφωνία για την πώληση σε εταιρεία συμφερόντων της Fortress χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξασφαλισμένων κυρίως με ακίνητα, υπέγραψε η Alpha Bank, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες του Euro2day.gr.

Το προς πώληση χαρτοφυλάκιο ( σ.σ. χαρτοφυλάκιο Neptune) είναι μικτής λογιστικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ και το συμφωνηθέν τίμημα ανέρχεται στο 24% ήτοι περίπου στα 264 εκατ. ευρώ. Μπορεί να φθάσει δε στο 30% της μικτής λογιστικής αξίας (σ.σ. περίπου 330 εκατ. ευρώ) εφόσον επιτευχθούν προκαθορισμένοι στόχοι ανάκτησης ( earn-out scheme).

Η συναλλαγή αναμένεται να έχει θετική επίπτωση σε επίπεδο κεφαλαίων και ρευστότητας και συμβαδίζει πλήρως με το Στρατηγικό Σχέδιο που παρουσίασε η Alpha Bank τον Νοέμβριο του 2019. Η ολοκλήρωση της αναμένεται εντός του γ΄ τριμήνου 2020.

Τη μεταβατική διαχείριση του Χαρτοφυλακίου Neptune θα αναλάβει η εταιρία Cepal η οποία έχει νόμιμα αδειοδοτηθεί και εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος ως εταιρία διαχείρισης απαιτήσεων του ν. 4354/2015.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο, με τη Fortress να αναδεικνύεται προτιμητέος επενδυτής τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά την κατάθεση βελτιωτικών προσφορών. Ακολούθως, εισήλθε σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την Alpha για την υπογραφή SPA.

Η έλευση της πανδημίας και τα μέτρα περιορισμού της είχαν ως αποτέλεσμα να ανατραπούν τα δεδομένα και οι συζητήσεις να ξεκινήσουν από μηδενική σχεδόν βάση. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να επέλθουν αρκετές αλλαγές στη συζητούμενη συναλλαγή.

Η ανακοίνωση

Η Alpha Bank A.E. (η «Τράπεζα») ανακοινώνει ότι προέβη στη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας με την εταιρία Poseidon Financial Investor DAC, η οποία χρηματοδοτείται από επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση εταιριών συνδεδεμένων με τη Fortress Investment Group LLC, για την πώληση χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων Ελληνικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων εξασφαλισμένων κυρίως με ακίνητα περιουσιακά στοιχεία (το «Χαρτοφυλάκιο Neptune»), συνολικής λογιστικής αξίας ύψους Ευρώ 1,1 δισ., με ημερομηνία αναφοράς την 30.6.2019.

Το συνολικό τίμημα για το Χαρτοφυλάκιο Neptune ανέρχεται σε 24% περίπου επί της συνολικής λογιστικής αξίας (ήτοι στα 264 εκατ. ευρώ), δυνάμενο να αυξηθεί περαιτέρω μέσω μεταβλητού τιμήματος (earnout) σε έως 30% επί της λογιστικής αξίας. Η συναλλαγή αναμένεται να έχει θετική επίπτωση σε επίπεδο κεφαλαίων και ρευστότητας και συμβαδίζει πλήρως με το Στρατηγικό Σχέδιο που παρουσίασε η Alpha Bank τον Νοέμβριο του 2019.

Τη μεταβατική διαχείριση του Χαρτοφυλακίου Neptune θα αναλάβει η εταιρία Cepal η οποία έχει νόμιμα αδειοδοτηθεί και εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος ως εταιρία διαχείρισης απαιτήσεων του ν. 4354/2015.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται εντός του γ΄ τριμήνου 2020.

Η PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. (PwC) ενεργεί ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας για τη διαδικασία πώλησης, ενώ η White & Case LLP ενεργεί ως διεθνής νομικός σύμβουλος και η Δικηγορική Εταιρεία Καρατζά και Συνεργάτες ως νομικός σύμβουλος της Τράπεζας για θέματα ελληνικού δικαίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v