Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάλτης: Προχωράμε αποφασιστικά για μείωση NPEs και στήριξη της οικονομίας

Σε προχωρημένες συζητήσεις με επενδυτές για την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 10,6 δισ. (project Galaxy) η Alpha Bank. Νέες χρηματοδοτήσεις άνω των 5 δισ. ευρώ φέτος. Ελαφρώς χαμηλότερη η κερδοφορία, αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση της διοίκησης για το ύψος των προβλέψεων.

Ψάλτης: Προχωράμε αποφασιστικά για μείωση NPEs και στήριξη της οικονομίας

Την αποφασιστικότητα της Alpha Bank να υλοποιήσει το στρατηγικό της σχέδιο, μετά τις αναγκαίες επικαιροποιήσεις, που έγιναν λόγω πανδημίας, δήλωσε από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης.

Ήδη η τράπεζα έχει εκκινήσει εκ νέου την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων, μεικτής λογιστικής αξίας 10,6 δισ. ευρώ και βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τους προτιμητέους επενδυτές, προσδοκώντας ότι θα λάβει δεσμευτικές προσφορές σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα εισέλθει στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης της συναλλαγής εντός του έτους.

«Προχωράμε στην αποφασιστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αξιοποιώντας την υψηλή μας κεφαλαιακή επάρκεια», δήλωσε ο Βασίλης Ψάλτης, επισημαίνοντας ότι στην ίδια κατεύθυνση, η τράπεζα ολοκλήρωσε πρόσφατα την πώληση του χαρτοφυλακίου Neptune, με μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων μεικτής λογιστικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, η τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στην ικανοποίηση των αναγκών των πελατών της και στη στήριξη των επενδύσεων. Στο παραπάνω πλαίσιο, οι εκταμιεύσεις νέων δανείων στην Ελλάδα, σύμφωνα με την εκτίμηση της διοίκησης, θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ.

Ο τρίτος άξονας του στρατηγικού σχεδίου, η προσαρμογή, δηλαδή, του επιχειρηματικού μοντέλου, τρέχει ταχύτερα από όλους τους υπόλοιπους καθώς η πανδημία επέβαλε να υλοποιηθούν άμεσα κάποιες από τις δράσεις. Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, έχουν σχεδιαστεί 20 μεγάλες δράσεις γύρω από τις οποίες θα ενεργοποιηθεί όλος ο μηχανισμός μετασχηματισμού, ενώ ένα εξειδικευμένο Transformation Office θα φροντίζει για την έγκαιρη υλοποίηση.

Η ψηφιακή agenda παραμένει μεταξύ των πιο σημαντικών προτεραιοτήτων και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Το 93% και πλέον των εγχρήματων συναλλαγών των πελατών της Alpha, τους τελευταίους μήνες, πραγματοποιήθηκαν εκτός καταστημάτων. Οι μισές εξ αυτών μέσω των αμιγώς ψηφιακών εργαλείων web και mobile banking.

Αναφερόμενος στις φετινές επιδόσεις, ο CEO της Alpha εκτίμησε ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα σημειώσουν οριακή αύξηση έναντι του 2019, συνεπεία της επαναμόχλευσης του ισολογισμού και της συνεχούς βελτίωσης του κόστους χρηματοδότησης.

Υπενθυμίζεται ότι εντός της φετινής χρονιάς, ως αποτέλεσμα της αύξησης της περιμέτρου των αποδεκτών κατηγοριών ενεχύρων για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, η Alpha αύξησε την άντληση ρευστότητας μέσω του προγράμματος TLTRO ΙΙΙ στα 11,9 δισ. ευρώ έναντι 3,1 δισ. ευρώ (Πρόγραμμα TLTRO II).

Ελαφρώς μειωμένη αναμένεται να είναι, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ψάλτη, και η κερδοφορία χρήσης, εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση της διοίκησης για το πού θα διαμορφωθεί το cost of risk (180 με 190 μ.β).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v