Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Τέλη Νοεμβρίου οι τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega

Τι είπε ο Χρήστος Μεγάλου για τα μορατόρια, το Ταμείο Ανάκαμψης, τις δύο τιτλοποιήσεις ύψους 7 δισ. ευρώ και την πανδημία. «Στόχος μας το 2020 η χρηματοδότηση των πελατών και η μείωση του ρίσκου ώστε να έχουμε ισχυρή ανάπτυξη το 2021».

Πειραιώς: Τέλη Νοεμβρίου οι τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega

Ενθαρρυντικές χαρακτήρισε η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς τις πρώτες ενδείξεις όσον αφορά την κουλτούρα, αλλά και τη δυνατότητα πληρωμής από την πλευρά των πελατών που προκύπτουν από τα μορατόρια ύψους 1 δισ. ευρώ, των οποίων η ισχύς έληξε.

«Το 80% των συγκεκριμένων πελατών εξυπηρέτησε κανονικά το δάνειό του μετά την λήξη της αναστολής, γεγονός που αποτελεί μια πρώτη θετική ένδειξη», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα τριμήνου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ζήτηση για ένταξη στα προγράμματα αναστολής πληρωμής δόσεων έχει μειωθεί, εξέλιξη που επίσης κρίνεται επί του παρόντος θετική.

«Η ζήτηση για αναστολή δόσεων έχει μειωθεί και δεν περιμένουμε να αυξηθεί. Παραμένει βέβαια σε συγκεκριμένα κομμάτια του δανειακού χαρτοφυλακίου τα οποία δέχονται σοβαρό πλήγμα ωστόσο δεν διαχέεται σε ολόκληρο το δανειακό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας», πρόσθεσε.

Αναφορά έκανε και στο πρόγραμμα επιδότησης δόσεων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας. «Το πρόγραμμα-γέφυρα θα στηρίξει σημαντικά τους συνεπείς δανειολήπτες. Από το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας θα μπορούσαν να ενταχθούν δάνεια από 1,1 έως 1,4 δισ. ευρώ. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο όπως έδειξε η πρώτη ημέρα, καθώς υποβλήθηκαν 4.000 αιτήσεις, εκ των οποίων το 99% είναι επιλέξιμοι», είπε ο Χρ. Μεγάλου

3,2 δισ. ευρώ σε νέα δάνεια

Η τράπεζα στο τέλος Ιουλίου είχε χορηγήσει μέσω των διαφόρων προγραμμάτων αλλά και με ίδιους πόρους δάνεια ύψους 3,2 δισ. ευρώ με στόχο οι χορηγήσεις να ανέλθουν το 2020 τα 5 δισ. ευρώ.

Τέλος Νοεμβρίου οι τιτλοποιήσεις

Η τράπεζα προχωρά με εντατικό ρυθμό τα δύο πακέτα τιτλοποιήσεων αθροιστικού ύψους 7 δισ. ευρώ και σύμφωνα με την διοίκηση στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Το πρώτο πακέτο με την ονομασία Phoenix αφορά 58.000 στεγαστικά δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ, 22.000 πελατών με μέση αξία δανείου τις 90.000 ευρώ. Το 67% αυτών είναι καταγγελμένα.

Το δεύτερο πακέτο ύψους 5 δισ. ευρώ – με την ονομασία Vega – αφορά σε 1 δισ. ευρώ στεγαστικά και 4 δισ. ευρώ εμπορικά. Πρόκειται για 53.000 δάνεια που αντιστοιχούν σε 18.000 πελάτες.

Σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιο των 600 εκατ ευρώ με δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις (Iris) κατατέθηκαν ήδη οι δεσμευτικές προσφορές ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η πώληση άλλων 200 εκατ. ευρώ (δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις) στο πλαίσιο του πακέτου Trinity.

Ευκαιρία

Ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι οι προκλήσεις είναι πρωτοφανείς ωστόσο βασικός στόχος της τράπεζας Πειραιώς παραμένει η μείωση του ρίσκου μέσω του περιορισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η ενίσχυση της κερδοφορίας.

«Το 2020 θα διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις, προκειμένου το 2021 να πετύχουμε μια ισχυρή ανάπτυξη», τόνισε και ανέφερε ότι «η τράπεζα Πειραιώς θα έχει ρόλο κλειδί στην διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης με στόχο την χρηματοδότηση της οικονομίας». Ειδικά, για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης επεσήμανε ότι «αποτελούν μια ευκαιρία για ισχυρή ανάκαμψη αλλά και για την υλοποίηση δομικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της ελληνικής οικονομίας».

Οι 4 ευαίσθητοι κλάδοι

Με βάση τα στελέχη της τράπεζας Πειραιώς στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο σε καθεστώς αναστολής βρίσκονται δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ, από τη συνολική έκθεση της τράπεζας ύψους 2 δισ. ευρώ, που προέρχονται από τους εξής τέσσερις κλάδους: φιλοξενία, μεταφορές-logistics, εμπόριο και βιομηχανία.

Επίσης, δάνεια ύψους 5,2 δισ. ευρώ από τους ίδιους κλάδους εκτιμάται ότι δυνητικά θα μπορούσαν να επηρεασθούν αρνητικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v