Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η «επόμενη μέρα» για τους δικαιούχους της ΑΣΠΙΣ

Εξασφαλίζουν φέτος 20 εκατ. ευρώ, χωρίς να γνωρίζουν πόσα ακόμη χρόνια θα πρέπει να περιμένουν προκειμένου οι ίδιοι ή πιθανότατα οι κληρονόμοι τους να εισπράξουν το υπόλοιπο ποσό, που υπερβαίνει τα 200 εκατ.! Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα.

Η «επόμενη μέρα» για τους δικαιούχους της ΑΣΠΙΣ

Το Euro2day.gr με δημοσίευμά του από την 11η Απριλίου του 2020 είχε δώσει το περίγραμμα των όσων θετικών διατάξεων ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων μέσα στο φετινό καλοκαίρι. Ωστόσο, το ποσό που τελικά αποφασίστηκε να δοθεί, αποτελεί μονοψήφιο ποσοστό των συνολικών απαιτήσεων των ασφαλισμένων της πρώην ΑΣΠΙΣ και προκειμένου οι τελευταίοι να ενημερωθούν για την «επόμενη μέρα», θα προσπαθήσουμε με απλά λόγια να περιγράψουμε την κατάσταση, μέσα από απαντήσεις σε πέντε ερωτήματα.

α) Πόσα λεφτά οφείλει η ΑΣΠΙΣ στους ασφαλισμένους;

Στον επίσημο πίνακα των δικαιούχων αναγράφεται ένα ποσό της τάξεως των 295 εκατ. ευρώ. Πέραν αυτού όμως, υπάρχουν και ασφαλισμένοι που έχουν προσφύγει δικαστικά, ζητώντας να ενταχθούν και αυτοί στον πίνακα των δικαιούχων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μιλάμε για άλλα 200 εκατ. ευρώ, που ζητείται δικαστικά να ενταχθούν, πλην όμως κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι από αυτά θα τα καταφέρουν τελικά μόλις γύρω στα 50-55 εκατ. ευρώ. Άρα λοιπόν οι συνολικές οφειλές πιθανόν να κυμανθούν γύρω στα 340-350 εκατ. ευρώ.

β) Πόσα χρήματα θα προκύψουν από την εκκαθάριση;

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα περιουσιακά στοιχεία της ΑΣΠΙΣ υπολογίζονται γύρω στα 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 15 εκατ. έχουν ήδη δοθεί στους δικαιούχους και τα υπόλοιπα 35 θα διανεμηθούν σε βάθος χρόνου (αρκετών ή και πολλών ετών), με τη ρευστοποίηση των ακινήτων της και όποιων άλλων περιουσιακών της στοιχείων. Πότε οι ασφαλισμένοι θα εισπράξουν αυτά τα περίπου 35 εκατ. ευρώ; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα, πλην όμως θεωρείται βέβαιο πως η όλη διαδικασία θα απαιτήσει αρκετά ακόμη χρόνια.

γ) Τι θα συνέβαινε χωρίς την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου;

Οι ασφαλισμένοι θα περίμεναν, για παράδειγμα, καμιά δεκαριά ακόμη χρόνια μέχρις ότου ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της ΑΣΠΙΣ και στη συνέχεια (αφού θα είχαν εισπράξει τα 35 εκατ. ευρώ της εκκαθάρισης) θα απαιτούσαν το 70% του υπόλοιπου ποσού (δηλαδή γύρω στα 200 εκατ. ευρώ) από το Εγγυητικό Κεφάλαιο του Κλάδου Ζωής.

Αν, λοιπόν, συνεκτιμήσουμε ότι η Ασπίς Πρόνοια έβαλε λουκέτο το 2009, οι δικαιούχοι μέχρι το 2030 θα είχαν εισπράξει ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτών που δικαιούνταν και το υπόλοιπο θα το διεκδικούσαν (πιθανότατα οι κληρονόμοι τους ή ακόμη και οι... κληρονόμοι των κληρονόμων τους) από το Εγγυητικό Κεφάλαιο. Ζήσε Μάη μου!

δ) Τα αλλάζει με το νέο νόμο;

Πρώτα απ’ όλα, οι ασφαλισμένοι που είναι εγγεγραμμένοι στον πίνακα των δικαιούχων γύρω στον Δεκέμβρη θα κληθούν να εισπράξουν 20 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου ένα 7% των συνολικών τους απαιτήσεων. Αν συνεκτιμηθεί ότι έχουν ήδη λάβει μέχρι σήμερα ένα 5%-9%, τότε θα έχουν αποζημιωθεί περίπου κατά 12%-16%.

ε) Τι θα γίνει όμως με τα υπόλοιπα 180 εκατ. ευρώ;

Ακόμη όμως και μετά την καταβολή αυτών των 20 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2020, το Εγγυητικό Ταμείο θα οφείλει επιπλέον άλλα 180 εκατ. ευρώ (200 μείον 20) στους δικαιούχους της ΑΣΠΙΣ. Κανείς δεν γνωρίζει το πότε αυτά θα καταβληθούν.

Το πιθανότερο είναι πως οι αρμόδιοι θα περιμένουν πρώτα να ολοκληρωθούν οι αποφάσεις των δικαστηρίων σχετικά με τα αιτήματα όσων επιθυμούν να ενταχθούν και αυτοί στη λίστα των δικαιούχων (θα απαιτηθούν γύρω ή και πάνω από 12 μήνες) και στη… συνέχεια ΘΑ ξεκινήσουν διαβουλεύσεις, προκειμένου να εξεταστεί πώς μέσα σε βάθος χρόνου τα ποσά αυτά θα εξοφληθούν.

Ένα επιπρόσθετο ερώτημα είναι το αν το Εγγυητικό Ταμείο θα διαθέτει σε 12-15 μήνες από σήμερα, ένα ποσό της τάξεως των 180 εκατ. ευρώ για να το καταβάλει στους δικαιούχους της ΑΣΠΙΣ, δεδομένων και άλλων ενδεχόμενων υποχρεώσεών του (π.χ. International Life).

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η πρόσφατη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ήταν σαφώς θετική, όχι μόνο για το ποσό των 20 εκατ. ευρώ που θα δοθεί φέτος αλλά κυρίως επειδή άνοιξε τον δρόμο για παράλληλες καταβολές τόσο από τον Εκκαθαριστή της ΑΣΠΙΣ όσο και από το Εγγυητικό Ταμείο. Ωστόσο για να δοθεί ουσιαστική λύση σε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί χιλιάδες δικαιούχους και έχει πλήξει το κύρος της ιδιωτικής ασφάλισης, απαιτούνται επιπλέον κινήσεις, όπως π.χ. η δανειοδότηση του Εγγυητικού Ταμείου με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να μη χρειαστούν πολλά επιπλέον χρόνια «φαγούρας».

Ασφαλισμένοι ΑΣΠΙΣ: Εκτιμώμενο Χρονοδιάγραμμα

  • «Λουκέτο» της ασφαλιστικής εταιρείας τον Σεπτέμβριο του 2009.
  • Έως σήμερα έχουν ήδη εισπράξει το 5%-9% των απαιτήσεών τους.
  • Μέσα στο 2020 θα τους καταβληθεί ένα επιπλέον 7% από το Εγγυητικό Κεφάλαιο.
  • Θα καρπωθούν γύρω στα 35 εκατ. ευρώ μέχρις ότου (σε κάποια χρόνια) ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκκαθάρισης της εταιρείας.
  • Είναι άγνωστο το πότε θα τους καταβληθούν (πιθανότατα από το 2022 και μετά) από το Εγγυητικό Ταμείο επιπλέον 180 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v