Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Logistics: Νέοι αποθηκευτικοί χώροι 200.000 τ.μ. σε 24 μήνες!

Πώς η πανδημία επιταχύνει τις επενδύσεις ελληνικών και διεθνών ομίλων σε νέες αποθήκες. Τι λέει ο επικεφαλής της SARMED Γιάννης Σαραντίτης για την πορεία της αγοράς.

Logistics: Νέοι αποθηκευτικοί χώροι 200.000 τ.μ. σε 24 μήνες!

Το τελευταίο δωδεκάμηνο κατασκευάστηκαν νέοι αποθηκευτικοί χώροι στο Θριάσιο, συνολικής επιφάνειας άνω των 100.000 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.), ενώ εντός του επόμενου χρόνου θα παραδοθούν άλλες 100.000 τ.μ., με την αγορά των logistics να βρίσκεται στο επίκεντρο εγχώριων και ξένων επενδυτών.

Σχεδόν όλες οι ελληνικές εταιρείες επενδύσεων ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) και ξένα χαρτοφυλάκια σπεύδουν στον Ασπρόπυργο και στη Μαγούλα, ενώ ψάχνουν και σε άλλες περιοχές, όπως τα Μεσόγεια και τα Οινόφυτα, με τις επενδύσεις σε αποθήκες να ξεπερνούν τα 120 εκατ. ευρώ στη διετία.

«Τα τελευταία ενάμισι-δύο χρόνια, η ελληνική αγορά logistics ωριμάζει ακολουθώντας, από κάποια απόσταση, τη διεθνή αγορά», λέει ο κ. Γιάννης Σαραντίτης, βασικός μέτοχος και επικεφαλής της SARMED, ενός από τους πλέον κινητικούς ομίλους στην αγορά 3PL, την παροχή υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας για λογαριασμό τρίτων.

Όπως εξηγεί, «το ποσοστό του outsourcing (σ.σ. των υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας που δίνουν οι επιχειρήσεις σε τρίτους) είναι μόλις 20% στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που σε ανεπτυγμένες αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, φτάνει το 70%». Συνεπώς τα περιθώρια ανάπτυξης της αγοράς ήταν ούτως ή άλλως σημαντικά.

Η πανδημία ήρθε, όμως, να επιταχύνει τις επενδύσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, από τις αποθήκες μέχρι τα τεχνολογικά συστήματα για βελτίωση της διανομής προϊόντων που πωλούνται μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου.

«Με την πανδημία, οι διοικήσεις των επιχειρήσεων διαπίστωσαν πως έχουν πολύ μικρή ορατότητα και δυσκολεύονται να κάνουν προγραμματισμό, προϋπολογισμούς, κ.α.» λέει ο επικεφαλής της SARMED. «Όλοι πλέον επικεντρώνονται στη στεγανοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας, ώστε να φτάνουν τα προϊόντα και οι πρώτες ύλες στην ώρα τους, αλλά και στην εξασφάλιση της απαραίτητης ευελιξίας» μέσω της συνεργασίας με εταιρείες 3PL. Στην ουσία, «όλες οι επιχειρήσεις ανασχεδιάζουν το δίκτυο της εφοδιαστικής αλυσίδας, είτε πρόκειται για πανίσχυρους διεθνείς ομίλους είτε για μικρότερες ελληνικές εταιρείες», καταλήγει ο κ. Σαραντίτης.

Η SARMED προωθεί αυτή την περίοδο επενδυτικό πρόγραμμα 20 εκατ. ευρώ, με στόχο να διπλασιάσει τους διαθέσιμους στεγασμένους αποθηκευτικούς χώρους, από τις 100.000 τ.μ. σήμερα, σε 200.000 τ.μ. μέσα στο προσεχές 18μηνο. Σημαντικές επενδύσεις πραγματοποιούν και αρκετοί ανταγωνιστές της, καθώς και εταιρείες από τον χώρο των ταχυμεταφορών αλλά και της βιομηχανίας.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Δανός, μέλος του δικτύου της BNP Paribas Real Estate, μέσα στην κρίση ο κλάδος των logistics γνωρίζει εντυπωσιακή ανάπτυξη, τόσο σε επίπεδο αγοραπωλησιών όσο και σε επίπεδο ενοικίων.

Η απουσία αποθηκευτικών χώρων πρώτης κατηγορίας, σε μια περίοδο που έχουν αυξηθεί οι απαιτήσεις λόγω αναδιάταξης της εφοδιαστικής αλυσίδας και ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου, καθοδηγεί τη ζήτηση. Φέτος υπήρξε σημαντική δραστηριότητα με νέες συμφωνίες μίσθωσης αποθηκών, τόσο για μικρές επιφάνειες (500-2000 τ.μ.) στις παρυφές ή μέσα στις πόλεις όσο και για μεγάλες επιφάνειες (άνω των 10.000 τ.μ.).

Ο Ασπρόπυργος και η Μαγούλα παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών. Ταυτόχρονα εταιρείες logistics και ΑΕΕΑΠ ετοιμάζουν νέες επενδύσεις, που εκτός από αποθήκες περιλαμβάνουν και χώρους γραφείων.

Οι επενδυτές

Η έκρηξη της δραστηριότητας στο Θριάσιο ωφελεί και ομίλους που ειδικεύονται στην κατασκευή αποθηκευτικών χώρων όπως οι όμιλοι των Ν. ΚΑΡΠΑΘΙΟΣ Α.Ε. και ΝΟΕ Μεταλλικές Κατασκευές, οι δύο κυρίαρχοι του παιχνιδιού στην περιοχή. Στις τελευταίες κινήσεις του ομίλου Ν. Καρπάθιος περιλαμβάνεται το προσύμφωνο με την Prodea ΑΕΕΑΠ για την πώληση ακινήτου στον Ασπρόπυργο στο οποίο κατασκευάζονται δύο νέες αποθήκες συνολικής επιφάνειας 23.000 τ.μ. Οι αποθήκες πρόκειται να μισθωθούν σε ισχυρή εμπορική εταιρεία.

Η ΝΟΕ Μεταλλικές Κατασκευές έχει συμφωνήσει να αποκτήσει ποσοστό κοντά στο 19% της εισηγμένης Ρasal Development (ελέγχεται πλέον από τη σουηδική Sterner Stenhus του κ. Ηλία Γεωργιάδη) μέσω της εισφοράς σε είδος ποσοστού 20% ενός χαρτοφυλακίου τριών αποθηκευτικών χώρων.

H Pasal αναμένεται να αγοράσει τα τρία ακίνητα, που διαθέτουν συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια 62.500 τ.μ. μέχρι το τέλος του χρόνου με τίμημα κοντά στα 38 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της Ρasal υπό τον Κ. Μαρκάζο, έχει υποστηρίξει πως επιδιώκει να καταστεί ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης αποθηκευτικών χώρων στην Ελλάδα, με στόχο τις 100.000 τ.μ. μέσα στους επόμενους μήνες.

Η εταιρεία θα αποκτήσει και δύο αποθήκες στον Ασπρόπυργο που είχε αγοράσει στο παρελθόν η μητρική Sterner Stenhus και σήμερα είναι μισθωμένες σε Friesland και Goldair. Τον ίδιο στόχο έχει θέσει και η διοίκηση της Prodea ΑΕΕΑΠ, που επιδιώκει να διαθέτει εντός των προσεχών ετών χαρτοφυλάκιο αξίας άνω των 300 εκατ. ευρώ στον χώρο των logistics.

Οι καλύτερες αποδόσεις, σε σύγκριση με τις άλλες κατηγορίες ακινήτων (γραφεία, καταστήματα, κ.ο.κ.) που προσφέρουν σήμερα τα logistics στρέφουν και άλλους ομίλους προς την ίδια αγορά. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, για παράδειγμα, θα ξεκινήσει να λειτουργεί ο νέος αποθηκευτικός χώρος του ολλανδικού ομίλου Ten Brinke (ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους ανάπτυξης ακινήτων στην Ελλάδα), που είναι ήδη μισθωμένος στην Public και στον όμιλο Βεϊνόγλου. Οι Ολλανδοί επένδυσαν 25 εκατ. ευρώ για τις νέες αποθήκες και είναι ήδη σε διαπραγματεύσεις για την πώληση του ακινήτου σε ΑΕΕΑΠ. Ηδη σχεδιάζουν νέες επενδύσεις για αποθήκες συνολικής επιφάνειας 60.000 τ.μ. στο Θριάσιο και πρόσφατα απέκτησαν ακίνητο στην Βιομηχανική Περιοχή Σίδνου στην Θεσσαλονίκη.

Και η Trastor ΑΕΕΑΠ ανακοίνωσε πως αποκτά τη «Δωρίδα Κτηματική», που διαθέτει αποθήκη 25.000 τ.μ. στον Ασπρόπυργο έναντι 9,5 εκατ. ευρώ και μισθωτή τη Synergy Group. Μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις στο Θριάσιο πραγματοποιεί αυτή την περίοδο η Briq Properties ΑΕΕΑΠ, που ελέγχεται από τους βασικούς μετόχους του ομίλου Quest Συμμετοχών, σε ακίνητο 57 στρεμμάτων. Ο όμιλος Quest στον οποίο ανήκει και η εταιρεία ταχυμεταφορών ACS, προωθεί επίσης σημαντικές επενδύσεις στον χώρο των αποθηκών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v