Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Pasal: Δρομολογεί νέα ΑΜΚ και έκδοση εταιρικού ομολόγου

Με στόχο τον υπερδιπλασιασμό του μεγέθους στην τριετία, η Pasal σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου με μετρητά και εταιρικό ομόλογο. Στο 8,2% το yield των νέων ακινήτων. Στρατηγική επιλογή οι συνεργασίες για προσέλκυση μετόχων.

Pasal: Δρομολογεί νέα ΑΜΚ και έκδοση εταιρικού ομολόγου

To διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό της αξίας της Ρasal Development μέσα στην επόμενη τριετία και τη μετεξέλιξή της σε μια δυνατή εταιρεία του εγχώριου real estate με ισχυρή ρευστότητα έθεσε ως στόχο ο πρόεδρος της εισηγμένης εταιρείας Ηλίας Γεωργιάδης, στα πλαίσια της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της.

Για το σκοπό αυτό, πέρα από τη δρομολογούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα γίνει με εισφορά σε είδος, θα ανακοινωθεί άλλη μία, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, με καταβολή μετρητών ενώ εξετάζεται και η έκδοση εταιρικού ομολόγου που θα τελεί υπό διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Η δρομολογούμενη ΑΜΚ που ψήφισε η χθεσινή γενική συνέλευση αφορά την έκδοση 18.204.903 νέων μετοχών που θα δοθούν ως αντάλλαγμα για την απόκτηση της «JPA κατασκευή και διαχείριση σχολείων» (συμφερόντων Η. Γεωργιάδη) αλλά και του 22,1% δύο ακόμη ακινήτων της ΝΟΕ Μεταλλικές Κατασκευές στον Ασπρόπυργο (το υπόλοιπο ποσοστό των ακινήτων θα εξαγοραστεί με μετρητά).

Έτσι, η ΝΟΕ Μεταλλικές Κατασκευές (εταιρεία του Ηλία Τσίκλου με πολυετή παρουσία στο χώρο των logistics) θα αποκτήσει το 19,5% της Ρasal μετά την ΑΜΚ, ενώ το ποσοστό του κ. Γεωργιάδη θα διαμορφωθεί κοντά στο 75%.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης Κων/νο Μαρκάζο, η ένταξη νέων μετόχων με εισφορά ακινήτων (όπως αυτή του κ. Ηλία Τσίκλου) αποτελεί στρατηγική επιλογή της εταιρείας και υπάρχει πρόθεση ανάλογες κινήσεις να επαναληφθούν στο μέλλον.

Η επόμενη μέρα

Η τρέχουσα ΑΜΚ είναι της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ (18.204.903 νέες μετοχές προς 1,1 ευρώ) και μέσω αυτής θα αποκτηθούν ακίνητα με yield 8,2% που θα προσθέσουν ετησίως έσοδα από ενοίκια της τάξεως των 3,3 εκατ. ευρώ.

Η ουσία είναι πως έως το τέλος του 2020, η Ρasal Development θα διαθέτει ακίνητα αξίας 110-120 εκατ. ευρώ, όντας η εταιρεία με τη μεγαλύτερη θέση στην Ελλάδα στο χώρο των logistics.

Επιπλέον, μέσα στο 2021 αναμένεται η ένταξη και άλλων ακινήτων, με την έμφαση της εισηγμένης να εστιάζεται στα logistics, στα super markets και σε κτίρια κοινωνικού ενδιαφέροντος (σχολεία, νοσοκομεία, φροντιστήρια). «Ενδιαφερόμαστε για ακίνητα με καλές προοπτικές στο μακροπρόθεσμο χρονικό διάστημα» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από τον κ. Ηλία Γεωργιάδη.

Στα εξεταζόμενα ακίνητα εντάσσονται μεταξύ άλλων οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της Friesland στον Ασπρόπυργο, καθώς και αυτές της Goldair (στεγάζουν τα προϊόντα της Adidas).

Αγορά ιδίων μετοχών

Στα πλαίσια της χθεσινής γενικής συνέλευσης, ψηφίστηκε επίσης η δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών (έως 10% μέσα στους επόμενους 24 μήνες σε εύρος τιμών μεταξύ 0,5 και 4 ευρώ). Σύμφωνα με τον κ. Μαρκάζο, η Ρasal Development δεν σκοπεύει στο επόμενο χρονικό διάστημα να προχωρήσει σε αγορές ιδίων τίτλων και η σχετική απόφαση ψηφίστηκε προκειμένου να υπάρχει η σχετική ευελιξία.

Τέλος, επισημοποιήθηκε χθες η αποχώρηση από το Δ.Σ. της Ρasal Development του Σωτήρη Θεοδωρίδη, ιδρυτή της εταιρείας και μέχρι πέρυσι βασικού της μετόχου. Στα πλαίσια της συνέλευσης εκφράστηκαν θετικά σχόλια για την πολυετή προσφορά του κ. Θεοδωρίδη στην εισηγμένη και γενικότερα στην ελληνικό επιχειρείν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v