Αύξηση κεφαλαίου 100 εκατ. ευρώ και μεγάλη εθελούσια στα ΕΛΤΑ

Κεφαλαιακή ενίσχυση και καταβολή 180 εκατ. ευρώ για την «καθολική υπηρεσία» προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης. Εθελούσια έξοδος, επενδύσεις για εκσυγχρονισμό και στο βάθος, είσοδος στρατηγικού επενδυτή.

Αύξηση κεφαλαίου 100 εκατ. ευρώ και μεγάλη εθελούσια στα ΕΛΤΑ

Αύξηση κεφαλαίου 100 εκατ. ευρώ στην οποία εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμμετάσχει και η Eurobank, η οποία ελέγχει το 10% των ΕΛΤΑ, καθώς και πληρωμή της «καθολικής υπηρεσίας» ύψους κοντά στα 180 εκατ. ευρώ προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης των ΕΛΤΑ, που θα συζητηθεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.

Το σχέδιο παρουσιάστηκε από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη. Προβλέπει ότι μετά την περίοδο εξυγίανσης της εταιρείας, θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο στρατηγικός επενδυτής, προκειμένου το δημόσιο να πάρει πίσω τμήμα των κεφαλαίων που θα καταβάλει.

Το σχέδιο εξυγίανσης περιλαμβάνει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα εθελούσιας εξόδου που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, στο οποίο αναμένεται να ενταχθούν περισσότεροι από 2.000 υπάλληλοι των ΕΛΤΑ από τους 5.600 που απασχολούν σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπονται και μειώσεις στο μισθό των υπαλλήλων που θα παραμείνουν οι οποίες θα κινούνται στη ζώνη του 8%.

Προβλέπει, την πλήρη αναδιάρθρωση του δικτύου καταστημάτων καθώς επίσης και σημαντικές επενδύσεις για την ψηφιοποίηση του οργανισμού, καθώς η τεράστια τεχνολογική υστέρηση δεν του επιτρέπει σήμερα να επωφεληθεί από την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και γενικά των ταχυμεταφορών. Σημειώνεται πως τα ΕΛΤΑ οφείλουν περισσότερα από 60 εκατ. ευρώ στον ΕΦΚΑ για τα οποία θα υπάρξει ρύθμιση στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκε και η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού, που επεξεργάζεται τους τελευταίους μήνες το επιτελείο του κ. Πιερρακάκη.

Η επίσημη ανακοίνωση

Τα Υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από κοινού με την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), προβαίνουν στον μετασχηματισμό των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ώστε τα ΕΛΤΑ να γυρίσουν οριστικά σελίδα, να εκσυγχρονισθούν και να συνεχίσουν αποτελεσματικά να επιτελούν το έργο τους.

Κεντρικός σκοπός του σχεδίου είναι η εταιρεία να διασφαλίσει και να ενδυναμώσει τον κοινωνικό της ρόλο ως φορέα της καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας και ταυτόχρονα να βελτιώσει την αποδοτικότητά της. Οι βασικοί άξονες του σχεδίου είναι:

  • ο εξορθολογισμός του μισθολογικού κόστους, με έμφαση στην υλοποίηση σχεδίου εθελουσίας εξόδου εργαζομένων,
  • ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εταιρείας, με αναβάθμιση συστημάτων, αυτοματοποίηση κέντρων διαλογής και παροχή καλύτερων και περισσότερων ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες,
  • η αναδιάρθρωση της οργανωτικής δομής της εταιρείας για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της καθολικής υπηρεσίας, σε συνδυασμό με αλλαγές στο μοντέλο εξυπηρέτησης της αλληλογραφίας,
  • η ανάπτυξη νέας πολιτικής προμηθειών και η καλλιέργεια μιας νέας εταιρικής κουλτούρας, με την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας.

Η λύση που επιλέχθηκε επιφέρει το μέγιστο δυνατό όφελος στους πολίτες και στις επιχειρήσεις, με το ελάχιστο δυνατό κόστος για τους φορολογούμενους. Υιοθετεί, δε, τις αρχές μετασχηματισμού που ακολούθησαν την τελευταία δεκαετία όλες οι χώρες της Ευρώπης αναφορικά με τις ταχυδρομικές υπηρεσίες τους.

Για την υλοποίηση του σχεδίου, δρομολογείται Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας «Ελληνικά Ταχυδρομεία Α.Ε.» ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, στην οποία θα συμμετάσχει η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ).

Ταυτόχρονα, προς τον σκοπό της διασφάλισης της αδιάλειπτης παροχής καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας, δρομολογείται η απόδοση στην ΕΛΤΑ Α.Ε. του πλήρους ανταλλάγματος από τη σύμβαση μεταξύ αυτής και του Ελληνικού Δημοσίου για τα έτη 2013-2020, όπως αυτό υπολογίζεται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) σε ετήσια βάση.

Φώτης Κόλλιας [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v