Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ εξαγορών «θερμαίνει» την αγορά πληροφορικής

Οι κινήσεις εξαγορών από Entersoft, Profile, Space Hellas και Epsilon Net ζεσταίνουν το χρηματιστηριακό ταμπλό. Παράγοντες του κλάδου περιμένουν πολλά ακόμη deals μέσα στο 2021.

Μπαράζ εξαγορών «θερμαίνει» την αγορά πληροφορικής

Η κίνηση της Entersoft να εξαγοράσει το 100% της Optimum έναντι 5,1 εκατ. ευρώ σχολιάστηκε με πολύ θετικά σχόλια από τους παράγοντες του κλάδου, καθώς ουσιαστικά αποκτήθηκε έναντι ενός P/E που προσεγγίζει το 10, μια εταιρεία-μπουτίκ, με ισχυρό πελατολόγιο και πολύ σημαντική τεχνογνωσία στον χώρο δραστηριοποίησής της.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το να εξαγοράζει κάποιος με 10 P/E μια ποιοτική εταιρεία πληροφορικής σε ένα τέτοιο επιχειρηματικό-χρηματιστηριακό κλίμα που επικρατεί, μόνο ως θετικό στοιχείο μπορεί να εκληφθεί, πέρα από τις σημαντικές συνέργειες που μπορούν να προκύψουν σε λειτουργικό επίπεδο στο μέλλον.

Με καλό μάτι, επίσης, βλέπει η αγορά και την κίνηση των Space Hellas και Epsilon Net να εξαγοράσουν έναντι 18 εκατ. ευρώ την -απαλλαγμένη από δανεισμό- SingularLogic, deal που αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα. Τα μερίδια αγοράς της SingularLogic είναι πολύ μεγάλα και ελπίζεται ότι οι δύο αγοραστές θα μπορέσουν να εκμεταλλευθούν πολύ σημαντικές συνέργειες και οικονομίες κλίμακας με τις δικές τους δραστηριότητες.

Από την πλευρά της, η Profile αναμένεται να ολοκληρώσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 δύο εξαγορές ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο mobile banking.

Γνωστός παράγοντας του κλάδου συμφωνεί με το περιεχόμενο παλαιότερων δημοσιευμάτων του Euro2day.gr, συμπληρώνοντας:

«Όλα συντείνουν στο ότι θα δούμε πολλά ακόμη deals στην πληροφορική.

  1. Πρώτον, λόγω της ισχυρής ρευστότητας και της ευκολίας πρόσβασης σε χρηματοδότηση που έχουν αρκετές εταιρείες του κλάδου. Τράπεζες είναι έτοιμες να τις δανειοδοτήσουν, ενώ παράλληλα κεφάλαια μπορούν να αντληθούν από funds και χρηματιστήριο.
  2. Δεύτερον, επειδή η αγορά πληροφορικής είναι ιδιαίτερα υποσχόμενη κατά τα επόμενα χρόνια, καθώς παρουσιάζει σημαντικότατες ευκαιρίες ανάπτυξης. Δεν είναι μόνο οι προϋπάρχουσες ανοδικές τάσεις που ενισχύθηκαν με την έλευση της πανδημίας, αλλά και τα μεγάλα κονδύλια που θα δοθούν από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης για την τεχνολογική αναβάθμιση του δημοσίου και των επιχειρήσεων και
  3. τρίτον, γιατί υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες ζητούν να πουληθούν.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές εταιρείες στον κλάδο που διαθέτουν -μικρότερα ή μεγαλύτερα- αξιοπρόσεκτα πλεονεκτήματα, πλην όμως οι ιδιοκτήτες τους αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε μόνες τους πολύ μακριά: Άλλες γιατί δεν μπόρεσαν να επενδύσουν κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, άλλες επειδή έχουν μεγάλα δάνεια να εξυπηρετήσουν, ορισμένες εξαιτίας του ότι επικεντρώθηκαν σε ένα μόνο κομμάτι της αγοράς και τέλος, άλλες των οποίων οι βασικοί τους μέτοχοι είναι κάποιας ηλικίας και δεν έχουν διάδοχη κατάσταση.

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες είναι σημαντικοί, αλλά νομίζω ότι σημαντικότερος είναι αυτός της έλλειψης χρηματοδότησης για επενδύσεις σε μια αγορά που αλλάζει ταχύτατα και οι πελάτες ανεβάζουν ολοένα και περισσότερο τον πήχη των απαιτήσεών τους. Εταιρείες λοιπόν που δεν θα μπορέσουν να επενδύσουν μέσα στα επόμενα χρόνια, θα κινδυνεύσουν να βγουν εκτός αγοράς και γι’ αυτό επιλέγουν να πουληθούν, εξασφαλίζοντας σήμερα ένα αξιοπρεπές αντίτιμο».

Θερμό χρηματιστηριακό κλίμα

Μεγάλη αύξηση σημείωσαν το 2020 οι τιμές των μετοχών των εταιρειών πληροφορικής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς από την αρχή του έτους έως και το μεσημέρι της 30ής Δεκεμβρίου είχε σημειωθεί άνοδος: +40% για την Quest Holdings, +18,5% για τη Sρace Hellas, +31,9% για την Profile, +140% για την Entersoft, +93,7% για την Epsilon Net, +67,1% για την Ίλυδα, +59,7% για τη Λογισμός και +22,4% για την Q&R. Στις αποδόσεις αυτές θα πρέπει να προστεθούν και τα όποια μερίσματα διανεμήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους.

Ορισμένοι επενδυτές θεωρούν πως οι τόσο μεγάλες αυξήσεις των αποτιμήσεων είναι υπερβολικές και τυχόν τοποθετήσεις στα τρέχοντα επίπεδα συνεπάγονται σημαντικό ρίσκο. Αντίθετα, άλλοι θεωρούν την άνοδο των μετοχών ως αποτέλεσμα της προεξόφλησης μέρους των μελλοντικών προοπτικών ανάπτυξης που έχει ο κλάδος και πολύ πιθανόν κάθε εταιρεία ξεχωριστά.

Όλοι πάντως συμφωνούν πως κάθε εταιρεία πληροφορικής αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση και θα πρέπει να αξιολογείται με βάση τις τρέχουσες επιδόσεις της, τις επενδύσεις και τις προοπτικές της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v