Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σ. Καλλιτσάντσης: Το πραγματικό διακύβευμα για την Ελλάκτωρ

«Επικίνδυνη περιπέτεια σύγκρουσης συμφερόντων και ελέγχων της Επιτροπής Ανταγωνισμού» βλέπει ο CEO του ομίλου αν επικρατήσει η πλευρά της Reggeborgh. Οι ενστάσεις για το Δ.Σ. που προτείνουν οι Ολλανδοί και τα σχέδια για την επόμενη ημέρα.

Σ. Καλλιτσάντσης: Το πραγματικό διακύβευμα για την Ελλάκτωρ

«Το βασικό διακύβευμα είναι το μέλλον της εταιρείας και η ανάδειξη ή όχι της πραγματικής της αξίας», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ σε συνέντευξή του στο Βήμα λίγο πριν την κρίσιμη Γενική Συνέλευση της εταιρείας την προσεχή Τετάρτη.

Οπως σημειώνει το ερώτημα είναι αν οι μέτοχοι θα στηρίξουν την ολοκλήρωση του έργου που έχει ήδη γίνει «ή αν θα επιλέξουν να μπλέξουν την εταιρεία σε μια επικίνδυνη περιπέτεια σύγκρουσης συμφερόντων του μετόχου Reggeborgh μεταξύ των συμμετοχών του. Στην Ελλάκτωρ (με 14,5% θέλει να ελέγξει τη διοίκηση) και στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τη συμμετοχή του (τουλάχιστον 30%) είναι ο βασικός μέτοχος και de facto καθορίζει τις στρατηγικές επιλογές. Διακύβευμα λοιπόν είναι το μέλλον του ομίλου, με κίνδυνο να εμπλακεί σε μια ατελείωτη περιπέτεια σύγκρουσης συμφερόντων και ελέγχων της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Διακύβευμα είναι η επιλογή της αυτόνομης ανάπτυξης που βασίζεται σε σταθερά βελτιούμενη κερδοφορία ή η οπισθοδρόμηση».

Υπερασπιζόμενος το υφιστάμενο Διοικητικό Συμβούλιο ο Σ. Καλλιτσάντσης τονίζει ότι «πρόεδρος του παρόντος ΔΣ είναι ένα από τα πιο καταξιωμένα πρόσωπα του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου. Έχει διατελέσει διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ και τα 9 μέλη, όπως και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, είναι προσωπικότητες με προβεβλημένο κύρος και διεθνή αναγνώριση. Συνεπώς η εταιρική διακυβέρνηση δεν εξασφαλίζεται από το προτεινόμενο ΔΣ και σε καμία περίπτωση δεν το θεωρούμε αποδεκτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύνθεση των μελών του ΔΣ που προτείνεται εγείρει θέματα σύγκρουσης συμφερόντων όσον αφορά τους προτεινόμενους πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, ως εκ της προηγούμενης θέσεώς τους στο ΤΑΙΠΕΔ. Από τη θέση εκείνη τοποθετήθηκαν κατά των συμφερόντων της Ελλάκτωρ και θα κληθούν τον Μάρτιο να υπερασπιστούν ενώπιον του ΣΤΕ, από τη νέα τους θέση στο ΔΣ της Ελλάκτωρ, τα συμφέροντα της εταιρείας ενάντια στο ΤΑΙΠΕΔ που μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες εκπροσωπούσαν, δηλαδή ενάντια στις δικές τους γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις. Πέραν αυτού, φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρή ασάφεια για ένα μέλος που δηλώνεται ως ανεξάρτητο, ενώ πιθανότατα δεν πληροί τις προϋποθέσεις ανεξαρτησίας. Απαντώντας στην ερώτηση σας αν το προτεινόμενο νέο ΔΣ διασφαλίζει τη συνέχεια αυτής της πολιτικής, η απάντηση είναι ότι, απ' ό,τι φαίνεται, διασφαλίζει την πλήρη αναστροφή των όσων έγιναν».

Ο Σ. Καλλιτσάντσης στη συνέντευξή του θέτει θέμα υγιούς λειτουργίας του ανταγωνισμού σε περίπτωση που αποκτήσει τον έλεγχο η Reggeborgh επισημαίνοντας ότι «η ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας επιχείρηση και για τους μετόχους αλλά και για την Ελλάδα. Ο έλεγχός της από τον βασικό μέτοχο του κύριου ανταγωνιστή της θα αποδυναμώσει τον υγιή ανταγωνισμό και μακροπρόθεσμα το κόστος που θα πληρωθεί από τη χώρα θα είναι πολύ υψηλό. Ο κλάδος έχει υποστεί βαρύτατες συνέπειες από τις αθέμιτες πρακτικές σχετικά με τον ανταγωνισμό και η Ελλάκτωρ, εξαιτίας αυτών των πρακτικών της προηγούμενης διοίκησης, πλήρωσε περισσότερο από όλους σε πρόστιμα (€50 εκατ.), σε φήμη αλλά και σε απώλεια συμβάσεων που μειοδότησε, αξίας €400 εκατ. Όταν ξεκινήσαμε το Change4Ellaktor τον Ιούνιο του 2018, στόχος μας ήταν να στηρίξουμε κανόνες υγιούς ανταγωνισμού. Και αυτό κάναμε. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και μετά τη ΓΣ». 

Υπερασπιζόμενος τα πεπραγμένα της διοίκησής του, υποστηρίζει ότι «η αναδιάρθρωση του Ομίλου προχώρησε σε όλα τα επίπεδα: Κλείσαμε όλες τις ζημιογόνες δραστηριότητες, αναδιατάξαμε την κεφαλαιακή δομή, αποκαταστήσαμε βέλτιστη εταιρική διακυβέρνηση με διαφάνεια και λογοδοσία, αναδιαρθρώσαμε το λειτουργικό μοντέλο και ευθυγραμμίσαμε τους στόχους σε ομιλικό επίπεδο. Καλύψαμε τις ζημιές του παρελθόντος. Με την προτεινόμενη αύξηση των €50 εκατ. εξυγιαίνουμε τον κλάδο της κατασκευής και ολοκληρώνουμε την ανάταξη του Ομίλου. Ο Ομιλος με συνολικά ταμειακά διαθέσιμα πάνω από €400 εκατ., που όμως προορίζονται καθαρά για αναπτυξιακές επενδύσεις, είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της επόμενης ημέρας μετά την πανδημία.

Ως προς τα σχέδια για το μέλλον επισημαίνει ότι η Ελλάκτωρ «είναι η μεγαλύτερη δύναμη στη χώρα στα έργα παραχώρησης και στις κατασκευές και η δεύτερη μεγαλύτερη στην ανάπτυξη και λειτουργία αιολικών πάρκων. Με τη στρατηγική συμμαχία με τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη, την EDPR, ξεκινάει ένα νέο επενδυτικό πλάνο €1 δισ., ενώ παράλληλα, με τη μοναδική τεχνογνωσία και το άριστο ανθρώπινο δυναμικό, θα είναι μια ισχυρή δύναμη για τη σωστή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με όρους υγιούς ανταγωνισμού και διαφάνειας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v