Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Ολα έτοιμα για την πώληση της Cepal

Με... το κλειδί στο χέρι θα αγοράσει την εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων η Davidson Kempner. Η προεργασία της Alpha για την υπογραφή πολυετούς ανάθεσης διαχείρισης. Πάνω από 16% ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, μετά τη ζημιά από Galaxy. Τα επόμενα βήματα.

Alpha Bank: Ολα έτοιμα για την πώληση της Cepal

Με... το κλειδί στο χέρι θα αγοράσει την εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων Cepal η Davidson Kempner (DK) καθώς η Alpha Bank ολοκλήρωσε τους προηγούμενους μήνες όλη την απαραίτητη προεργασία μετασχηματισμού της.

Την 1η Δεκεμβρίου τέθηκε σε ισχύ η πολυετής σύμβαση διαχείρισης (SLA) του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Alpha Βank στην Ελλάδα από τη Cepal. Προηγήθηκε η μεταβίβαση από την τράπεζα στην 100% θυγατρική της Cepal των Διευθύνσεων Καθυστερήσεων Retail και Wholesale, μαζί με το προσωπικό τους.

Η σύμβαση διαχείρισης αποτιμήθηκε τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ και για να ολοκληρωθεί η ενδο-ομιλική συναλλαγή απαιτήθηκε να καλυφθεί από την τράπεζα (μέσω της Cepal Συμμετοχών) αύξηση κεφαλαίου κατά 149 εκατ. ευρώ στη Cepal Hellas. Τα παραπάνω κεφάλαια, συν δανεισμός, ο οποίος αντλήθηκε από την Alpha, χρηματοδότησαν την υπογραφή της.

Το κεφαλαιακό κέρδος της Alpha από την αποτίμηση του SLA θα εγγραφεί, όταν η DK καταβάλει το τίμημα για την απόκτηση τουλάχιστον του 80% της Cepal. Η περίοδος αποκλειστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών, με την υπογραφή σύμβασης αγοραπωλησίας (SPA).

Η DK θα αγοράσει τουλάχιστον το 80% της Cepal καθώς και «φέτα» των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης της τιτλοποίησης Galaxy. Η δεσμευτική της προσφορά προέβλεπε τίμημα, που, σύμφωνα με πληροφορίες, προσέγγιζε τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ δεν έχει διαρρεύσει αν υπήρξε αναπροσαρμογή κατά τη διάρκεια του exclusivity.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες, μαζί με τον εταιρικό μετασχηματισμό της Alpha Bank (hive down). Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, που θα κληθεί να εγκρίνει το σχέδιο διάσπασης, με απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας και εισφορά του σε νέα τραπεζική εταιρεία. Η νέα τράπεζα θα διατηρήσει την επωνυμία Alpha Βank, ενώ η εισηγμένη θα μετονομαστεί σε «Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών», μετατρεπόμενη σε εταιρεία Συμμετοχών.

Προκειμένου η τράπεζα να προχωρήσει σε απο-αναγνώριση των τιτλοποιημένων δανείων, μεικτής λογιστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ, ίσως απαιτηθεί και δωρεάν απόδοση στους μετόχους της Συμμετοχών ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης της τιτλοποίησης.

Με δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 16% μετά το Galaxy

Μετά την απο-αναγνώριση, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs) της τράπεζας θα περιοριστεί σε περίπου 8,5 δισ. ευρώ (σ.σ. 8.9 δισ. στις 30/9/2020), εκ των οποίων περίπου τα μισά (σ.σ. 4,8 δισ. ευρώ) είναι δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών (Non Performing Loans - NPLs).

Η Alpha θα εγγράψει λογιστική ζημιά από τη συναλλαγή μεγαλύτερη των 2 δισ. ευρώ. Η επίδραση στα κεφάλαια, όμως, θα είναι ελαφρώς χαμηλότερη των 300 μ.β., λόγω του μηδενικού συντελεστή στάθμισης των τίτλων πρώτης διαβάθμισης της τιτλοποίησης, ύψους περίπου 3,6 με 3,7 δισ. ευρώ, οι οποίοι φέρουν κρατική εγγύηση από το πρόγραμμα «Ηρακλής».

Στις 30/09/2020 ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανερχόταν στο 18,3%. Στο τέλος του 2020, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα διαμορφωθεί κατά 70 μ.β. υψηλότερα, χάρη στα έκτακτα κέρδη από το swap ομολόγων και την πώληση των μετοχών Mastercard καθώς και τις αλλαγές που επήλθαν σε εποπτικούς κανόνες.

… και νέα έκδοση Tier ΙΙ, ύψους 500-600 εκατ. ευρώ

Με συνολικό δείκτη πέριξ του 19% στις 31/12/2020, η τράπεζα θα απορροφήσει με άνεση την επίδραση στους κεφαλαιακούς δείκτες από την τιτλοποίηση Galaxy. Επιπρόσθετα, έχει το περιθώριο να εκδώσει, μετά το σημαντικό βήμα εξυγίανσης του ισολογισμού της, Tier II της τάξης των 500-600 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας περαιτέρω τον δείκτη κατά 150 μ.β.

Στόχος της τράπεζας είναι να προχωρήσει, εντός της φετινής χρονιάς, σε εξυγίανση του ισολογισμού της από NPLs, μέσω αξιοποίησης του προγράμματος Ηρακλής ΙΙ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v