Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Swap ομολόγων μεταξύ Alpha Bank-Δημοσίου

Η τράπεζα αντάλλαξε ελληνικά κρατικά ομόλογα, ονομαστικής αξίας 1,67 δισ. ευρώ, με νέους 30ετείς τίτλους. Ενέγραψε κεφαλαιακό κέρδος 170 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας τα κεφάλαιά της. Επιμήκυνση δανείων και βελτίωση στο προφίλ χρέους για την Ελληνική Δημοκρατία. 

Swap ομολόγων μεταξύ Alpha Bank-Δημοσίου

Σε swap ελληνικών κρατικών ομολόγων με την Ελληνική Δημοκρατία προχώρησε η Alpha Bank, εγγράφοντας κεφαλαιακό κέρδος της τάξης των 170 εκατ. ευρώ και ενισχύοντας κατά περίπου 30 μονάδες βάσης τους κεφαλαιακούς της δείκτες. 

Η ανταλλαγή συμφωνήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 9 Δεκεμβρίου. Διενεργήθηκε, δε, με όρους αγοράς. Βάσει της συμφωνίας, η Alpha Βank έδωσε Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ), ονομαστικής αξίας 1,67 δισ. ευρώ και πήρε ως αντάλλαγμα νέους τίτλους, 30ετούς διάρκειας (λήξης 20/03/2050), με τιμή διακανονισμού 146,52% και απόδοση στη λήξη 1,32% καθώς και μετρητά. 

Βάσει της λογιστικής αξίας των ομολόγων που κατείχε η Αlpha Βank, εκτιμάται ότι ενέγραψε από τη συναλλαγή κεφαλαιακό κέρδος της τάξης των 170 εκατ. ευρώ. Εφόσον η εκτίμηση είναι ορθή, ενισχύει τους κεφαλαιακούς της δείκτες κατά 30 μονάδες βάσης. Ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας από 18% στις 30/9 ανέρχεται σε 18,3%. 

Τα νέα ομόλογα 30ετούς διάρκειας θα ταξινομηθούν πιθανότατα ως διακρατούμενα για την είσπραξη συμβατικών ταμειακών ροών και θα αποτιμούνται στο αποσβεσμένο κόστος. 

Με την ανταλλαγή, η τράπεζα αξιοποιεί την ευνοϊκή συγκυρία που επικρατεί στην αγορά, ενδυναμώνοντας τον ισολογισμό της λίγο πριν τη διαφαινόμενη υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με την Davidson Kempner, για την πρώτη μεγάλης κλίμακας τιτλοποίηση (Galaxy) καθώς και την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού της Cepal.   

Η υπογραφή του SPA δημιουργεί τις προϋποθέσεις απο-αναγνώρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs), μεικτής λογιστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ. Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών (Non Performing Loans - NPLs) θα περιορισθεί, σε επίπεδο τράπεζας, στο 13% από 29%. 

Για την Ελληνική Δημοκρατία, η ανταλλαγή βελτιώνει το προφίλ του χρέους, επεκτείνοντας τη μέση διάρκειά του. Ακόμα πιο ισχυρά, όμως, είναι τα κέρδη στην επικείμενη ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, καθώς οι βασικές παραδοχές του ESM αφορούσαν σε μέσο κόστος 4,5%. 

Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο προχώρησε σε ανταλλαγή ΟΕΔ στις αρχές του έτους και με την Εθνική Τράπεζα. Η Εθνική έδωσε ομόλογα ονομαστικής αξίας 3,31 δισ. ευρώ και έλαβε νέους τίτλους, διάρκειας 30 ετών, ίσης συνολικής ονομαστικής αξίας με ονομαστικό επιτόκιο 3,25% και εύλογη αξία 3,78 δισ. ευρώ. 

 

* Δείτε το ΦΕΚ στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v