Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάκτωρ: Η επικράτηση των Ολλανδών και τα επόμενα μέτωπα

Η επόμενη μέρα στον όμιλο, μετά το «ξεκαθάρισμα» στη Γενική Συνέλευση. Ποιες είναι οι πρώτες αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει ο νέος διευθύνων σύμβουλος Αρης Ξενόφος. Οι νέες μετοχικές ανακατατάξεις, τα καυτά μέτωπα και η στάση της Reggeborgh.

Ελλάκτωρ: Η επικράτηση των Ολλανδών και τα επόμενα μέτωπα

Την αρχή ενός νέου κύκλου αλλαγών στον όμιλο Ελλάκτωρ σηματοδοτεί η επικράτηση των Ολλανδών και στα επόμενα μέτωπα η επικράτηση της ολλανδικής Reggeborgh στην πολύμηνη διαμάχη για τη διοίκηση. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται νέες μετοχικές ανακατάταξεις, η παρουσίαση νέου σχεδίου ανόρθωσης του ομίλου, νέες προσλήψεις ανώτερων στελεχών.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο, με αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Αρη Ξενόφο, καλείται μέσα σε λίγες ημέρες, παράλληλα με τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό και το συμμάζεμα του τομέα κατασκευών (στον οποίο επικεντρώνονται διαχρονικά τα προβλήματα της Eλλάκτωρ), να αποφασίσει για σοβαρά θέματα. Για παράδειγμα, στις αρχές Απριλίου, δηλαδή σε οκτώ εβδομάδες, κατατίθενται οι οικονομικές προσφορές για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, όπου η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις συνεργάζεται με τη Roadis.

Η κατασκευαστική αγορά θεωρεί πως θα χρειαστούν κάποιοι μήνες μέχρι να αποσαφηνιστεί ο σχεδιασμός της νέας διοίκησης, καθώς τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά. Μέχρι τότε εκτιμάται πως θα έχουν ξεκαθαρίσει πολλά όσον αφορά στις μετοχικές ανακατατάξεις που υπήρξαν τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω και της κόντρας για τη διοίκηση της Eλλάκτωρ:

  • Θα διατηρήσουν άραγε το ποσοστό τους οι εφοπλιστές Γ. Καϋμενάκης και Δημήτρης Μπάκος, που τάχθηκαν με την πλευρά Αναστ. Καλλιτσάντση στη διαμάχη με την Reggeborgh;
  • Θα τηρηθεί η συμφωνία με την επενδυτική εταιρεία Farallon για την αγορά ποσοστού 20,5% της Eλλάκτωρ από τους δύο εφοπλιστές;
  • Θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου που φαίνεται να θεωρεί απαραίτητη η νέα διοίκηση, ώστε να κλείσει μια για πάντα η ανοικτή πληγή των κατασκευών και της ΑΚΤΩΡ;

Η πλευρά του ολλανδικού ομίλου υποστήριξε χθες ξεκάθαρα δια του εκπροσώπου της, του δικηγόρου Γ. Σωτηρόπουλου, πως «είναι παθητικός μέτοχος που δεν ελέγχει τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών στις οποίες συμμετέχει». Συνεπώς θεωρείται απίθανη η αύξηση του ποσοστού της σε επίπεδα άνω του 33,3%, γιατί δεν θέλει να προχωρήσει σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Eλλάκτωρ. Κατά συνέπεια, το παζλ των μετοχικών αλλαγών δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί άμεσα.

Πολλά θα εξαρτηθούν και από τη στάση που θα κρατήσουν οι ανταγωνιστές της Eλλάκτωρ, κάποιοι από τους οποίους προαναγγέλλουν προσφυγές, επειδή θεωρούν πως κακώς οι Ολλανδοί είναι μεγαλομέτοχοι στους δύο ισχυρότερους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας (Eλλάκτωρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).

Η πλευρά της Reggeborgh επανέλαβε και χθες πως δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού ή συγκέντρωσης στον κλάδο, επειδή είναι «παθητικός μέτοχος». Επικαλέστηκε και τη στάση που τήρησε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δεν έκανε δεκτό αίτημα ασφαλιστικών μέτρων, ώστε να μην προχωρήσει η χθεσινή ψηφοφορία στη γενική συνέλευση.

Ο μέχρι χθες διευθύνων σύμβουλος Αναστ. Καλλιτσάντσης επανέλαβε, πάντως, όσα υποστήριζε εδώ και εβδομάδες περί ανταγωνισμού, σύγκρουσης συμφερόντων κ.ά. Οι μέτοχοι δεν πείσθηκαν από τα επιχειρήματα του κ. Καλλιτσάντση και με μεγάλη πλειοψηφία (άνω του 61% επί των παρόντων) ψήφισαν την πρόταση της Reggeborgh για ανάκληση του Δ.Σ. και εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v