Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοιχτή για deals εμφανίζεται η Ideal

Ανοιχτές θύρες για εξαγορές άλλων εταιρειών και σύναψη νέων επιχειρηματικών συμφωνιών, με όπλο το θετικό καθαρό της ταμείο. Ισχυρή άμυνα απέναντι στην πανδημία, καθώς μόνο η μία από τις τρεις βασικές δραστηριότητες επηρεάζεται αρνητικά.

Ανοιχτή για deals εμφανίζεται η Ideal

Για σύναψη συνεργασιών και εξαγορές άλλων εταιρειών ενδιαφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ideal, καθώς αναζητεί ευκαιρίες επέκτασης και παράλληλα διαθέτει ισχυρή ρευστότητα.

Ειδικότερα, η Ideal έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 2020 με κύκλο εργασιών 10,65 εκατ. ευρώ, EBITDA 775 χιλ. ευρώ και καθαρά κέρδη 516 χιλ. ευρώ, έναντι 234 χιλ. κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της ισχυρής ρευστότητάς της είναι ότι στις 30/6/2020 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) η εισηγμένη είχε θετικό καθαρό ταμείο (Net Cash, διαθέσιμα μείον σύνολο τραπεζικών υποχρεώσεων) οριακά υψηλότερο από τα 4 εκατ. ευρώ.

Η Ideal δραστηριοποιείται σε τρεις βασικούς τομείς εργασιών: Στα προϊόντα ασφάλειας και δικτύου (cyber security), στα είδη πληροφορικής (συμπεριλαμβανομένων και των τηλεφωνικών κέντρων) και στις -λευκές και μαύρες- ηλεκτρικές συσκευές.

Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες πληροφορικής (ψηφιακές υπογραφές, cyber security), οι προωθούμενες θεσμικές αλλαγές από την Πολιτεία δημιουργούν περιβάλλον καλύτερων προοπτικών, ενώ και η εμφάνιση της πανδημίας επιτάχυνε τάσεις και εξελίξεις για μεγαλύτερη διείσδυση της τεχνολογίας στην οικονομία. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν επηρεάστηκε αρνητικά από την τρέχουσα πανδημία. Επίσης, θετικά εξελίσσεται η πορεία των πωλήσεων στα είδη πληροφορικής.

Έτσι, πέρυσι ξεκίνησε η επιστροφή της Toshiba στις πωλήσεις λιανικής, με την Ideal να αρχίσει να επιχειρεί το εγχείρημα ανάκτησης μεριδίων αγοράς. Η εξέλιξη αυτή ήρθε σε μια χρονιά, όπου η ζήτηση ήταν ανοδική εξαιτίας των αυξημένων αναγκών που προέκυψαν για τηλεργασία, για τηλεκπαίδευση και για κατ’ οίκον ψυχαγωγία.

Επίσης, η κρατική επιδότηση (voucher) των 200 ευρώ που αναμένεται να δοθεί σε εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές και σπουδαστές, οι οποίοι θα αγοράσουν tablets, desktops και laptops, προβλέπεται να τονώσει δραστικά τη σχετική ζήτηση, με τις εταιρείες του κλάδου (της Ideal συμπεριλαμβανομένης) να ευνοούνται, στον βαθμό που θα καταφέρουν να μπορέσουν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση, εξασφαλίζοντας τις σχετικές προμήθειες.

Αντίθετα, η δραστηριότητα της Ideal που πλήττεται από την πανδημία είναι αυτή των ηλεκτρικών συσκευών (Ideal, Blaupunkt, Brandt), καθώς παραμένουν κλειστά τα καταστήματα λιανικής πώλησης. Ωστόσο, η σχετική δραστηριότητα είναι η μικρότερη εκ των τριών και ελπίζεται ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί μετά την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων.

Το 2019 ήταν μια κακή χρονιά για την Ideal σε ό,τι αφορά το μέτωπο των λευκών και των μαύρων ηλεκτρικών συσκευών, καθώς δεν υπήρχε ομαλή ροή παραγωγής (άρα και διάθεσης προς την Ideal) από βασικούς προμηθευτές του εξωτερικού. Αντίθετα, η κατάσταση ομαλοποιήθηκε πέρυσι σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v