Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώληση POS και synthetic swap από Eurobank

Μετά την Πειραιώς, η Eurobank θα προχωρήσει εντός της χρονιάς σε πώληση του κλάδου εκκαθάρισης συναλλαγών από POS καθώς και σε συνθετική τιτλοποίηση. Στόχος, η ενίσχυση των κεφαλαιακών της δεικτών κατά 100 μ.β. Έκδοση senior unsecured bonds 1 δισ. ευρώ ετησίως για την τριετία 2021-23.

Πώληση POS και synthetic swap από Eurobank

Σε πώληση του κλάδου εκκαθάρισης συναλλαγών από POS θα προχωρήσει, εντός της φετινής χρονιάς, η Eurobank, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει την πανευρωπαϊκή τάση απόσυρσης των τραπεζών από τέτοιου είδους δραστηριότητες και να ενισχύσει τα κεφάλαιά της καθώς το πλάνο εξυγίανσης του ισολογισμού της εισέρχεται στην τελική του ευθεία.

Όπως αναφέρεται στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων χρήσης 2020 και των προοπτικών για τη διετία 2021-22, η Eurobank θα δρομολογήσει, φέτος, την πώληση του κλάδου αλλά και συνθετική τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου ενήμερων δανείων, προκειμένου να ενισχύσει τους κεφαλαιακούς της δείκτες κατά περίπου 100 μονάδες βάσης. Είναι η δεύτερη εγχώρια τράπεζα, μετά την Πειραιώς, που προχωρά σε παρόμοιες κινήσεις, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες της στήλης Χαμαιλέων.

Ο κλάδος εκκαθάρισης συναλλαγών από POS της Eurobank συνεισφέρει στην προ προβλέψεων κερδοφορία περίπου 20 εκατ. ευρώ, διαθέτοντας περίπου αντίστοιχο μέγεθος με αυτόν της Πειραιώς. Υπό το παραπάνω πρίσμα, θα μπορούσε να πωληθεί με τίμημα υψηλότερο των 250 εκατ. ευρώ. Πιθανότατα, η Eurobank, όπως και η Πειραιώς, θα διατηρήσει την αποκλειστικότητα του πελατολογίου της και θα παραμείνει δίκτυο διανομής.

Για τη φετινή χρονιά, η Eurobank προγραμματίζει τιτλοποίηση δανείων μεικτής λογιστικής αξίας 3,3 δισ. ευρώ (project Mexico), μέσω της οποίας θα μειώσει το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά περίπου 3,1 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, όμως, αναμένεται να δημιουργηθούν νέα «κόκκινα» δάνεια από τα moratoria ύψους 0,9 δισ. ευρώ. Έτσι, στο τέλος του 2021, εκτιμάται ότι το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) θα διαμορφωθεί στα 3,5 δισ. ευρώ και ο σχετικός δείκτης (NPE ratio) στο 9%.

Η τιτλοποίηση Mexico εκτιμάται ότι θα έχει επίδραση στους κεφαλαιακούς δείκτες κατά 50 μονάδες βάσης, με την υποσημείωση της παρουσίασης να αναφέρει ότι η επίπτωση σε όρους fully loaded Basel 3 θα περιορισθεί στις 25 μ.β.

Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο τέλος του 2021 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε περίπου 16% και στο τέλος του 2022 στο 16,6%. Η διοίκηση της τράπεζας διευκρίνισε ότι δεν περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό της διετίας η έκδοση Tier II και Additional Tier I τίτλων, παρότι υπάρχει capacity για έκδοση έως 200 εκατ. ευρώ Tier II και έως 800 εκατ. ευρώ Additional Tier I. Το πλάνο της διετίας προβλέπει εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου (περίπου 120 μ.β. το 2021 και περίπου 180 μ.β. το 2022).

Έκδοση senior unsecured bonds 1 δισ. ευρώ ετησίως

Αντίθετα, η τράπεζα θα προχωρήσει στην έκδοση senior unsecured ομολογιών, ύψους 1 δισ. ευρώ, ετησίως, για την επόμενη τριετία (σ.σ. σύνολο 3 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-23), εκ των οποίων η πρώτη σειρά ύψους 500 εκατ. ευρώ προβλέπεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες (έως το τέλος Α' εξαμήνου).

Η οργανική αύξηση δείκτη κεφαλαίων άνω των 100 μονάδων βάσης ετησίως μετά το 2022 ανοίγει τον δρόμο για τη διανομή μερίσματος υπό τις εξής προϋποθέσεις, όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας: να διατηρείται σε μονοψήφιο ποσοστό το NPE ratio και σε ικανοποιητικά επίπεδα ο δείκτης Common Equity Tier I, υπολογιζόμενος με πλήρη εφαρμογή των μεταβατικών διατάξεων του IFRS 9.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v