Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο Χρηματιστήριο μπαίνει φέτος η Noval

Συνεχίζεται η βελτιωμένη εικόνα στις διεθνείς αγορές, που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2020. Αισιοδοξία για τη μετά Covid εποχή. «Μαζεύονται» οι ζημίες στον κλάδο χάλυβα. Για το Χρηματιστήριο ετοιμάζεται φέτος η Noval.

Στο Χρηματιστήριο μπαίνει φέτος η Noval

Η αυξημένη κερδοφορία, η μείωση του καθαρού δανεισμού και ο διπλασιασμός του μερίσματος που θα διανεμηθεί φέτος στους μετόχους αποτελούν τα βασικότερα σημεία των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου Viohalco για το 2020.

Κύκλοι προσκείμενοι στον όμιλο αξιολογούν το 2020 ως μια σαφώς επιτυχημένη χρονιά, καθώς παρά τις μεγάλες αντιξοότητες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, η Viohalco κατέγραψε κέρδη, διευρύνοντας τα μερίδιά της σε πολλές επιμέρους διεθνείς αγορές, συνεχίζοντας απρόσκοπτα τα επενδυτικά της προγράμματα και ταυτόχρονα περιορίζοντας τον καθαρό της δανεισμό.

«Πολλοί ανταγωνιστές μας υποχρεώθηκαν σε μεγάλες απώλειες λόγω της πανδημίας. Εμείς, αντίθετα, είχαμε μια καλή χρονιά και ατενίζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία τη μετά Covid εποχή, λόγω της στρατηγικής μας να επενδύσουμε και να στραφούμε έγκαιρα σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, που έρχονται να εξυπηρετήσουν τη δρομολογούμενη μετάβαση προς την πράσινη οικονομία» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, το EBITDA του εισηγμένου ομίλου αυξήθηκε το 2020 από τα 273,3 στα 285,5 εκατ. ευρώ (το προσαρμοσμένο EBITDA διαμορφώθηκε στα 294,6 έναντι 302,8 εκατ. ευρώ), το κόστος χρηματοδότησης υποχώρησε από τα 98,5 στα 92,3 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη ανέβηκαν από τα 8,2 στα 21,5 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός έκλεισε στο 1,52 δισ. ευρώ, χαμηλότερα από το αντίστοιχο περυσινό ποσό. Οι επενδύσεις του ομίλου ανήλθαν στα 285 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας θα προτείνει στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση τη διανομή μερίσματος ύψους 0,02 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,01 ευρώ πέρυσι.

Η «επόμενη μέρα»

Κοινό χαρακτηριστικό στις περισσότερες δραστηριότητες της Viohalcο ήταν το σαφώς πτωτικό δεύτερο τρίμηνο του 2020 (περίοδος αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε Ελλάδα και εξωτερικό), αλλά και η βελτίωση της ζήτησης που ξεκίνησε το περυσινό φθινόπωρο και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Έτσι, η ικανοποιητική πορεία του πρώτου φετινού τριμήνου, σε συνδυασμό με τη χαμηλή βάση σύγκρισης της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου του 2020, δημιουργούν προσδοκίες ανόδου τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Παράλληλα, οι φετινές επενδύσεις δεν αναμένεται να κυμανθούν σε υψηλά επίπεδα (άλλωστε την τελευταία δεκαετία διατέθηκαν από τον όμιλο γύρω στα δύο δισ. ευρώ), με αποτέλεσμα οι αναλυτές να προβλέπουν νέα μείωση του καθαρού δανεισμού, με την προϋπόθεση ότι δεν θα δούμε κάποια μεγάλη άνοδο στις διεθνείς τιμές των μετάλλων. Η υποχώρηση του καθαρού δανεισμού σε συνδυασμό με το αποκλιμακούμενο μέσο επιτόκιο επιβάρυνσης αναμένεται να μειώσουν περαιτέρω το κόστος χρηματοδότησης μέσα στο 2021.

Ειδικότερα, τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους για τη φετινή τους πορεία έχουν ήδη εκφράσει στους αναλυτές οι διοικήσεις των θυγατρικών ElvalHalcor και Cenergy (βλέπε σχετικά δημοσιεύματα του Euro2day.gr για ΕΛΒΑΛΚΟΡ και για Cenergy), ενώ:

  • Οι εταιρείες του κλάδου χάλυβα μετά από ένα έντονα αρνητικό πρώτο περυσινό εξάμηνο, βλέπουν από το φθινόπωρο μέχρι σήμερα τόσο τους ζητούμενους όγκους όσο και τις τιμές του μετάλλου να έχουν αυξηθεί. «Μετά από δέκα χρόνια ύφεσης, καταγράφηκαν ενδείξεις αργής ανάκαμψης», σημειώνουν στελέχη του ομίλου, συμπληρώνοντας για έργα μικρού και μεσαίου μεγέθους που είχαν αναβληθεί λόγω της πανδημίας και τώρα αναμένεται να ξεκινήσουν. Παράλληλα, συνεχίζονται στις εταιρείες χάλυβα του ομίλου Viohalcο προγράμματα παρεμβάσεων, με στόχο τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων.
  • Στον κλάδο των ακινήτων (τα έσοδα του οποίου επηρεάζονται αρνητικά από την πανδημία) υπάρχει πρόθεση για εισαγωγή της θυγατρικής Noval ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας μέσα στο 2021. Η εταιρεία σημείωσε το 2020 κέρδη προ φόρων 10,4 εκατ. ευρώ, με τη συνδρομή ανατιμήσεων στις εύλογες αξίες ακινήτων της. Η Noval συνεχίζει το επενδυτικό της έργο, καθώς -μεταξύ άλλων- το 2021 σκοπεύει να έχει ολοκληρώσει την επέκταση του εμπορικού κέντρου River West (για μεγάλο τμήμα του έχουν ήδη βρεθεί ενοικιαστές και αναμένεται ότι η πρόσθετη έκταση θα εκμισθωθεί χωρίς πρόβλημα).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v