Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Κινήσεις για νέα μείωση κόκκινων δανείων κατά 3,3 δισ. ευρώ

Επιθετικά θα κινηθεί ο όμιλος στο μέτωπο των NPEs, προχωρώντας σε μια τιτλοποίηση και δύο πωλήσεις πακέτων δανείων εντός της φετινής χρονιάς. Το όπλο της κεφαλαιακής επάρκειας και η αξιοποίηση του Ηρακλή 2. Νέα έκδοση ομολόγου.

Alpha Bank: Κινήσεις για νέα μείωση κόκκινων δανείων κατά 3,3 δισ. ευρώ

Σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της κατά 3,3 δισ. ευρώ αναμένεται να προχωρήσει η Alpha Bank μέχρι το τέλος του 2021.

Θα προχωρήσει σε τιτλοποίηση NPEs ύψους 2 δισ ευρώ, το project Cosmos με εγγυήσεις από τον Ηρακλή 2 και σε πώληση δύο πακέτων δανείων, του Orbit, αξίας 900 εκατ ευρώ, και του Sky που θα περιέχει μη εξυπηρετούμενα δάνεια από το κυπριακό χαρτοφυλάκιο.

Όσον αφορά τα νέα NPEs που θα προκύψουν από την πανδημία ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης, μιλώντας στο conference call για τα αποτελέσματα του 2020, εκτίμησε ότι θα διαμορφωθούν στο 18-20% των 5,5 δισ. ευρώ που μπήκαν σε moratorium, κοντά δηλαδή στο 1 δισ. ευρώ.

Στο τέλος του 2021 τα καθαρά NPΕs που θα προκύψουν μετά τα moratoria θα περιορισθούν στα 300 εκατ. ευρώ, καθώς η τράπεζα θα προχωρήσει σε δραστική μείωσή τους μέσω οργανικών πράξεων και με προγράμματα «άφεσης» χρέους σε συνεργασία με την CEPAL. «Η κεφαλαιακή μας θέση μας επιτρέπει να προχωρήσουν σε ενεργή οργανική μείωση των NPEs», τόνισε ο κ. Ψάλτης.

Παράλληλα, όπως είπαν τα στελέχη της τράπεζας στην διάρκεια της ενημέρωσης, ο όμιλος θα προχωρήσει σε έκδοση senior ομολόγου εντός του 2021.

Αναλυτικότερα, η Alpha Βank προγραμματίζει τρεις επιπλέον συναλλαγές εντός του 2021 συνολικού ύψους 3,3 δισ., η πλειοψηφία των οποίων στην Ελλάδα, με στόχο τον περιορισμό των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό και των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων κατά 30% περίπου. Παράλληλα, παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της για περαιτέρω περιορισμό των NPEs σε ποσοστό κάτω από 10%, μέχρι το τέλος του 2022.

Ειδικότερα, η Alpha Bank προγραμματίζει την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου ύψος 2 δισ. (Project Cosmos) μέσω του προγράμματος Ηρακλής ΙI, καθώς επίσης και την πώληση δύο χαρτοφυλακίων ύψους 0,9 δισ. στην Ελλάδα (Project Orbit) και 0,4 δισ. στην Κύπρο (Project Sky).

Οπως σημειώνουν πηγές της τράπεζας, αξιοποιώντας τον υψηλό Δείκτη Κεφαλαιακής της Επάρκειας, ο οποίος διατηρείται με άνεση πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις, παρά την επιθετική μείωση των NPEs, η Alpha Bank μπορεί να επιτύχει την αυτοδύναμη αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, διασφαλίζοντας την ολοκλήρωση των σχεδιαζόμενων συναλλαγών και την προστασία των μετόχων της, θεμελιώνοντας παράλληλα ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και κερδοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας (Total Capital Ratio) ανήλθε σε 18,4% στο τέλος Δεκεμβρίου 2020, παρέχοντας απόθεμα κεφαλαίων ύψους 2 δισ. έναντι του ελάχιστου απαιτούμενου εποπτικού ορίου (OCR) 14%.

Μετά την επιτυχημένη έκδοση ομολόγου Tier ΙΙ, τον Μάρτιο 2021, ενισχύεται περαιτέρω ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας και διαμορφώνεται σε 19,7 %. Λαμβανομένης δε υπ’ όψιν της επίπτωσης του Project Galaxy, που ανέρχεται στις 280 μονάδες βάσης, ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας της Alpha Bank παραμένει ισχυρός και διαμορφώνεται στο 16,9%.

Υπενθυμίζεται πως, μετά τη Συναλλαγή Galaxy, ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στην Ελλάδα μειώνεται στο 24% και ο Δείκτης Καθυστερήσεων στο 13% επί του συνόλου του δανειακού χαρτοφυλακίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v