Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζει στροφές ο μεταλλουργικός κλάδος

Ποιοι παράγοντες ανεβάζουν τη ζήτηση για μεταλλουργικά προϊόντα εντός και εκτός Ελλάδας. Πώς ξεκίνησε η φετινή χρονιά και τι αναμένεται στη συνέχεια για τις εισηγμένες του κλάδου.

Ανεβάζει στροφές ο μεταλλουργικός κλάδος

Η ανάκαμψη της ζήτησης στις διεθνείς αγορές που παρατηρείται από το φθινόπωρο του 2020, σε συνδυασμό με τη μεγάλη άνοδο της τιμής του χάλυβα, την οικονομική στροφή προς τις πράσινες επενδύσεις αλλά και την εισροή κοινοτικών κονδυλίων στην Ελλάδα έχουν ήδη διαμορφώσει θετικές προσδοκίες για την επόμενη μέρα του εγχώριου μεταλλουργικού κλάδου.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι από το δεύτερο περσινό εξάμηνο παρατηρείται σημαντικότατη αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης σε πολλούς κλάδους (της ευρωπαϊκής βιομηχανίας συμπεριλαμβανομένης), καθώς ξεκίνησαν εκ νέου projects που είχαν διακοπεί στο πρώτο μισό του 2020, λόγω της πανδημίας.

Παράλληλα, οι κυβερνήσεις πολλών χωρών προκειμένου να τονώσουν τις οικονομίες τους, προχωρούν σε αύξηση των δημόσιων επενδύσεων με ισχυρό οικονομικό πολλαπλασιαστή. Πέραν αυτού, ο Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει και νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας, το Ταμείο Ανάκαμψης θα έρθει σύντομα να προστεθεί στα υπόλοιπα επενδυτικά προγράμματα.

«Απλά και μόνο η προσμονή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης έχει αρχίσει να ανεβάζει τη ζήτηση στην Ελλάδα και αυτό γιατί αρκετές εταιρείες επενδύουν από τώρα, ώστε να είναι έτοιμες να διεκδικήσουν κομμάτι της πίτας που θα προκύψει από τα κονδύλια του Ταμείου, αλλά και από την υλοποίηση μεγάλων projects όπως το Ελληνικό. Βλέπουμε λοιπόν κάποιους να επενδύουν από τώρα ενόψει μιας οικονομικής τόνωσης που αναμένεται να προκύψει στο μέλλον», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επίσης, ένας άλλος παράγοντας αισιοδοξίας για τον μεταλλουργικό κλάδο είναι το μπαράζ των πράσινων επενδύσεων που σχεδιάζονται και υλοποιούνται παγκοσμίως, με στόχο την αντιμετώπιση του φαινόμενου του θερμοκηπίου. Από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως τα δίκτυα διανομής, τις υποδομές και το λανσάρισμα προϊόντων που απαιτούν λιγότερη ενέργεια και εκπέμπουν μειωμένους ρύπους, αναμένεται να προσελκύσουν πολύ σημαντικές επενδύσεις κατά τα επόμενα χρόνια, εξέλιξη που αναμφίβολα θα προκαλέσει ζήτηση και για τον μεταλλουργικό κλάδο.

Τέλος, οφέλη προσδοκούν οι μεταλλουργικές και από το μέτωπο της εγχώριας οικοδομικής δραστηριότητας (π.χ. εταιρείες προφίλ αλουμινίου όπως η Αλουμύλ και η Βιοκαρπέτ μέσω της θυγατρικής της Exalco), η οποία ενισχύεται από τα προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ», από το περιβάλλον των μηδενικών τραπεζικών επιτοκίων, αλλά και από τη στροφή προς τη δημιουργία νέων αποθηκευτικών χώρων (logistics). Αντίθετα, υπάρχει ο φόβος για περιορισμό των επενδύσεων στον τουρισμό, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Η Μυτιληναίος, που εκτός από τον μεταλλουργικό κλάδο δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς όπως η ενέργεια, έχει αρκετούς λόγους έτσι ώστε να αισιοδοξεί για βελτίωση οικονομικών επιδόσεων μέσα στο 2021. Σύμφωνα με τη Euroxx Χρηματιστηριακή, οι προοπτικές του Ομίλου για το 2021 είναι θετικές, εν μέσω ανάκαμψης στις τιμές του αλουμινίου, βελτιωμένης εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και νέων σημαντικών project που αναλαμβάνει.

Ο όμιλος Viohalco (Viohalco, ElvalHalcor, Cenergy) ξεκίνησε το 2021 με ένα καλό πρώτο τρίμηνο, καθώς διαπιστώνει ισχυρή ζήτηση στις διεθνείς αγορές, κερδίζει συμβόλαια στα έργα καλωδίου, ευνοείται από την άνοδο της τιμής του χάλυβα ενώ επίσης έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον όμιλο το ζήτημα των δασμών που θα επέβαλλαν οι ΗΠΑ στα προϊόντα σωλήνων αλουμινίου. Με δεδομένο ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2020 (περίοδος πρώτου lockdown) ήταν συγκυριακά χαμηλό, όλα δείχνουν πως οδηγούμαστε σε ένα σαφώς ανοδικό πρώτο φετινό εξάμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

H εταιρεία μεταλλικών κατασκευών Mevaco αναμένει φέτος μεγάλη αύξηση στον κύκλο εργασιών της, με αιχμή του δόρατος τα συμβόλαια που έχει αναλάβει για την κατασκευή μεταλλικών βάσεων για φωτοβολταϊκά πάρκα (ανεκτέλεστο υπόλοιπο για πάρκα ισχύος άνω των 300 Mw).

Η Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας δραστηριοποιείται στον χώρο του υδραυλικού εξοπλισμού και εκφράζει την αισιοδοξία ότι «η χρήση του 2021 θα φέρει σημαντικότατη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και σε επίπεδο κερδών». Να σημειωθεί ότι η εταιρεία ευνοείται από την άνοδο της διεθνούς τιμής του χάλυβα, καθώς εμπορεύεται χαλύβδινα κατά βάση προϊόντα που έχουν αγοραστεί με βάση χαμηλότερες αποτιμήσεις του μετάλλου.

Για τον ίδιο λόγο (πορεία τιμής χάλυβα) βελτιωμένο μεικτό περιθώριο κέρδους αναμένουν τουλάχιστον κατά τους πρώτους μήνες του 2021 και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εμπορία ειδών σιδήρου-χάλυβα, όπως η Έλαστρον, η ΣΙΔΜΑ και οι Αφοί Κορδέλλου. Πέρα από την τιμή του μετάλλου, στον κλάδο παρατηρείται μια τόνωση της ζήτησης από το δεύτερο μισό του 2020 που ελπίζεται ότι θα συνεχιστεί. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ΣΙΔΜΑ απορρόφησε πέρυσι τη μεταλλουργική δραστηριότητα της Μπήτρος Συμμετοχών και -σύμφωνα με αναλυτές- θα βελτιώσει φέτος σημαντικά την επίδοσή του, ενώ είναι ενδεχόμενο να αποφύγει το ζημιογόνο αποτέλεσμα.

Τα Σωληνουργεία Τζιρακιάν κατάφεραν πέρυσι να αναχρηματοδοτήσουν τον δανεισμό τους, εμφανίζοντας μάλιστα κερδοφόρο αποτέλεσμα το 2020 (+286 χιλ. ευρώ). Με μειωμένο πλέον το κόστος χρηματοδότησης, προχωρούν σε βελτίωση του μηχανολογικού τους εξοπλισμού και σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να καρπωθούν τα οφέλη μιας ενδεχόμενης αύξησης της ζήτησης.

Σχετικά με τις φετινές της προοπτικές, η διοίκηση της εισηγμένης σημειώνει πως «έχοντας διανύσει το πρώτο τρίμηνο του έτους, η πορεία της εταιρείας κρίνεται απολύτως ικανοποιητική, ενώ οι στόχοι που είχαν τεθεί επιβεβαιώνονται από τα επίπεδα του κύκλου εργασιών, του όγκου και της κερδοφορίας. Η ζήτηση για χαλυβουργικά προϊόντα συνεχίζεται απρόσκοπτα καθώς η κατασκευαστική και οικοδομική δραστηριότητα θα συνεχίσει να εντείνεται».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v