Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόλεμος και αναβολή στη Γ.Σ. της Ελλάκτωρ

(upd) Η Greenhill Ιnvestments Limited (Μπάκος-Γ.Καϋμενάκης) δεν μπόρεσε να συμμετάσχει με το σύνολο των δικαιωμάτων ψήφου της. Εμφανίστηκε τρίτη εταιρεία να κατέχει δικαιώματα ψήφου για το 18% των μετοχών. Δεκτό το αίτημα για αναβολή της συνέλευσης.

Πόλεμος και αναβολή στη Γ.Σ. της Ελλάκτωρ

Αιτιάσεις για προσπάθεια εξαπάτησης του σώματος των μετόχων της Ελλάκτωρ εκ μέρους του μετόχου πλειοψηφίας Greenhill Investments Limited (συμφερόντων των εφοπλιστών Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη) διατύπωσε ο νομικός εκπρόσωπος της Reggeborgh Ιnvest Γ. Σωτηρόπουλος, παρεμβαίνοντας κατά τη διάρκεια της σημερινής προγραμματισμένης έκτακτης γενικής συνέλευσης του ομίλου.

Είχε προηγηθεί η απόρριψη συμμετοχής των εφοπλιστών κατά το σύνολο του φερόμενου ποσοστού που κατέχουν, από το προεδρείο της έκτακτης Γ.Σ., υπό τον πρόεδρο της Ελλάκτωρ Γ. Μυλωνογιάννη.

Ειδικότερα, η Greenhill με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΧΑΕ κατέχει 3,3 εκατ. μετοχές του ομίλου και άρα τα αντίστοιχα δικαιώματα ψήφου και συμμετοχής στη Γ.Σ., ποσοστό που της αναγνωρίστηκε. Την ίδια στιγμή ωστόσο η πλευρά της Greenhill (ήδη με χθεσινή της δήλωση προς τον όμιλο που δημοσιοποιήθηκε και στο ΧΑ) είχε ανακοινώσει ότι θα παρασταθεί για 42.980.660 μετοχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ωστόσο, το υπόλοιπο των 39,6 εκατ. μετοχών (άνω του 18% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου Ελλάκτωρ) και άρα τα αντίστοιχα δικαιώματα ψήφου, ανήκουν σε τρίτη εταιρεία, την Aiolos Investors. Όπως υποστηρίχθηκε από τον νομικό εκπρόσωπο της Reggeborgh -και δεν αντικρούστηκε από την πλευρά τόσο των πληρεξουσιών εκπροσώπων της Greenhill κ.κ. Κατσούδα και Βενιέρη, αλλά και από το νομικό εκπρόσωπο των εφοπλιστών-, η Aiolos αποτελεί ενεχυριούχο δανειστή της Greenhill, η οποία επί της ουσίας ελέγχει και τα εν λόγω δικαιώματα ψήφου των μετοχών που τις ενεχυριάστηκαν.

Πέραν της νομικής ερμηνείας για τη συμμετοχή ή όχι των εν λόγω μετοχών στην ψηφοφορία των θεμάτων της σημερινής Γ.Σ., ο κ. Σωτηρόπουλος έκανε λόγο για περαιτέρω θεσμική αλλά και νομική διερεύνηση της υπόστασης της Aiolos, προειδοποιώντας για περαιτέρω ενέργειες. Χαρακτηριστικά, ανέφερε: «Σε ποιον πραγματικά ανήκουν αυτές οι μετοχές; Έχει γίνει πραγματική μεταβίβαση στην Greenhill από τους αδερφούς Καλλιτσάντση ή συμβαίνει κάτι άλλο; Αφού η Greenhill δεν έχει το δικαίωμα ψήφου, γιατί προσπάθησε να εμφανιστεί ως έχουσα το δικαίωμα ψήφου;».

Η πλευρά της Greenhill πέρα από την παροχή νέου πληρεξουσίου για τα δικαιώματα ψήφου της Aiolos, που δεν ελήφθη υπόψη, στις παρεμβάσεις της κατέθεσε ένσταση ζητώντας τον πίνακα μετόχων, προκειμένου να ελέγξει την εκπροσώπησή τους, αίτημα που απορρίφθηκε.

Πέραν της σύγκρουσης για τα δικαιώματα ψήφου των εφοπλιστών, ήδη πριν εκλεγεί το οριστικό προεδρείο της γενικής συνέλευσης της Ελλάκτωρ, τόσο η Greenhill όσο και η Pemanoaro (συμφερόντων της οικογένειας Καλλιτσάντση) εξέφρασαν το αίτημά τους για αναβολή της σημερινής Γ.Σ.

Το αίτημα κρίθηκε νόμιμο μόνον από την πλευρά της Pemanoaro (ως μετόχου ποσοστού άνω του 5%) καθώς η Greenhill με 3,3 εκατ. μετοχές εκπροσωπήθηκε με χαμηλότερο ποσοστό και έτσι η Γ.Σ. αναβλήθηκε για τις 22 Απριλίου 2021.

Η πλευρά Greenhill δικαιολόγησε το αίτημά της για αναβολή, εκτιμώντας ότι υπάρχει σειρά ανοιχτών θεμάτων προς συζήτηση, την οποία ωστόσο αρνήθηκε να κάνει στο πλαίσιο της Γ.Σ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v