Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Αλληλοκατηγορίες Reggeborgh-Greenhil με τον χρόνο να μετρά… αντίστροφα

Για ανευθυνότητα έναντι των αναγκών του ομίλου αλλά και... bulling στον ανάδοχο της ενδιάμεσης χρηματοδότησης κατηγορούν οι Ολλανδοί το πλειοψηφικό μπλοκ της Greenhill. Τι απαντά η πλευρά των εφοπλιστών.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Αλληλοκατηγορίες Reggeborgh-Greenhil με τον χρόνο να μετρά… αντίστροφα

Σε μπαράζ ανακοινώσεων που μετατοπίζουν το ενδιαφέρον από το «δια ταύτα» της κεφαλαιακής ενίσχυσης του ομίλου Ελλάκτωρκαι ειδικότερα της ζημιογόνου δραστηριότητας του κατασκευαστικού βραχίονα της Άκτωρ, αποδύθηκαν χθες οι βασικοί μονομάχοι, τα μετοχικά μπλοκ της Reggebοrgh Invest των ολλανδικών συμφερόντων και της πλευράς του εφοπλιστικού διδύμου Δ. Μπάκου - Γ. Καϋμενάκη μέσω της Greenhill Investments Limited.

Η κορύφωση της «κόντρας» ήρθε αργά χθες, με την πλευρά της Eλλάκτωρ -μέσω επίσημης ανακοίνωσης- να κατηγορεί την Greenhill (των εφοπλιστών) για bulling έναντι της αναδόχου τράπεζας έκδοσης του ομολόγου (που θα λειτουργούσε ως χρηματοδοτική γέφυρα), εν προκειμένω της Eurobank, προειδοποιώντας ακόμη και με νομικές κυρώσεις.

Στην άμεση επικοινωνία του Euro2day.gr με την πλευρά της Greenhill για τις τελευταίες αιτιάσεις, κύκλοι προσκείμενοι στον πόλο κατοχής του 25,5% της Eλλάκτωρ απάντησαν πως λογικότερο θα ήταν «να έχει αντιδράσει η ανάδοχος τράπεζα», παραπέμποντας σε περαιτέρω δηλώσεις και διευκρινίσεις σήμερα…

Η ένταση ωστόσο κλιμακωνόταν από νωρίς. Σημειώνεται πως μετά από καιρό, όπου οι δημόσιες αντιπαραθέσεις αφορούσαν τη διοίκηση του ομίλου Eλλάκτωρ και το μετοχικό μπλοκ των εφοπλιστών, η πλευρά των Ολλανδών επενδυτών εξέδωσε χθες ανακοίνωση σχολιάζοντας την κίνηση των έτερων μεγαλομετόχων του ομίλου, να ζητήσουν αναβολή της Γ.Σ. και εν γένει να μπλοκάρουν την προτεινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Ακολούθησε άτυπη ενημέρωση εκ μέρους της Greenhill Investments Limited, όπου θίγονται δύο βασικά θέματα: Το πρώτο αφορά την απευθείας συνεννόηση των βασικών μετόχων και το δεύτερο στρέφεται στην «αρχιτεκτονική» της ενδιάμεσης χρηματοδότησης της εταιρείας.

Εν πολλοίς, η πλευρά Greenhill πετάει το «γάντι» στην πλευρά της Reggeborgh, διερωτώμενη γιατί η τελευταία δεν προχωρά στην κατά 50 εκατ. ευρώ ενίσχυση της Άκτωρ και ευρύτερα της Eλλάκτωρ και γιατί συνδέει τη συμμετοχή της στο bridge financing με την έγκριση της προτεινόμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου κατά 120,5 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η ΑΜΚ υπήρξε βασικό διακύβευμα της επεισοδιακής έκτακτης Γ.Σ. των μετόχων του ομίλου, η οποία τελικώς μετατέθηκε για τις 22 Απριλίου 2021.

Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους τόσο στη Reggeborgh Invest όσο και στον όμιλο Eλλάκτωρ, όσον αφορά την προτεινόμενη ενδιάμεση χρηματοδότηση, έχει σχεδιαστεί η έκδοση ομολόγου από την Άκτωρ, προκειμένου να μπει φρέσκο χρήμα στη θυγατρική, με κάλυψη του συνόλου και τυχόν αδιάθετων από τη Reggeborgh.

Ωστόσο, τόσο ο σχεδιασμός όσο και η τιμολόγηση υπαγορεύουν νωρίτερα να έχει εγκριθεί η ΑΜΚ στον όμιλο, στο πλαίσιο που ορίζει η δημοσιευμένη πρόταση.

Η παραπάνω ωστόσο εκδοχή φαίνεται ότι αμφισβητείται από την πλευρά της Greenhill Investments Limited, η οποία αναρωτιέται γιατί ο ανάδοχος απευθύνεται και στους υπόλοιπους μετόχους (σ.σ. πρόκειται πάντως για προβλεπόμενη διαδικασία), αλλά και γιατί η Reggeborgh δεν προσφέρει sans voir τα 50 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v