Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέρνα Ενεργειακή: Τα βασικό σενάριο για το Τέξας, σταθερός ο στόχος για 3GW

Η αποεπένδυση το πιθανότερο σενάριο για την επένδυση της εισηγμένης στα τρία αιολικά πάρκα στις ΗΠΑ. Πώς αναμένεται να επηρεαστούν τα αποτελέσματα. Τι είπε στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές.

Τέρνα Ενεργειακή: Τα βασικό σενάριο για το Τέξας, σταθερός ο στόχος για 3GW

Για τη βούληση της να αναπτύξει έργα ΑΠΕ 3 GW στα επόμενα πέντε χρόνια, ακόμη κι αν επιλεγεί η λύση της αποεπένδυσης από τα τρία αιολικά πάρκα στο Τέξας των ΗΠΑ, διαβεβαίωσε η διοίκηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη συζήτηση που είχε σήμερα με τους αναλυτές, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων της.

Το pipeline της εταιρίας σε όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (αιολικά και φωτοβολταϊκά), σε συνδυασμό με τα προωθούμενα έργα αποθήκευσης ενέργειας υποστηρίζουν απόλυτα την επίτευξη του στόχου των 3 GW, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Μανώλης Μαραγκουδάκης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών για την τύχη της επένδυσης στο Τέξας, ο κ. Μαραγκουδάκης ανέφερε ότι με δεδομένο ότι τα τρία αυτά αιολικά βρίσκονται αντιμέτωπα με αξιώσεις, συνολικού ύψους 180 εκατ. δολαρίων, το πιθανότερο σενάριο που θα επιλεγεί είναι η λύση της αποεπένδυσης. Να θυμίσουμε ότι τα πάρκα αυτά, λόγω του ψύχους που επικράτησε τον χειμώνα στην περιοχή «πάγωσαν» κυριολεκτικά και δεν κατέστη δυνατή η εξυπηρέτηση των καταναλωτών, γεγονός που προκάλεσε αλυσίδα αξιώσεων από την πλευρά τους.

Η διοίκηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εκτιμά ότι η λύση της αποεπένδυσης θα προκαλέσει λογιστική ζημία για τα τρία πάρκα, της τάξης των 95 εκατ. ευρώ, ταυτόχρονα, όμως, όσο θα προχωρά η αποεπένδυση θα διαγραφούν δάνεια 450 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει, όπως εξηγήθηκε, ότι σε επίπεδο EBITDA θα υπάρξει μείωση 50-60 εκατ. ευρώ, ωστόσο, σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας της εταιρίας το αποτέλεσμα αναμένεται θετικό και θα διαμορφωθεί σε 7-8 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα χρόνια. Με δεδομένο, όπως ειπώθηκε, ότι τα πρώτα χρόνια ζωής των έργων αποπληρώνονται τα δάνεια τους και οι χρηματοροές αναμένονται στη β’ δεκαετία της λειτουργίας τους.

Παρά την εξέλιξη αυτή η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα εξακολουθήσει να «βλέπει» την αγορά των ΗΠΑ, συνεχίζοντας τα αναπτυξιακά πλάνα της.




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v