Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάκαμψη πωλήσεων για Jumbo στο τετράμηνο, κριτική για τα μέτρα

Σε θετικό έδαφος οι πωλήσεις του ομίλου, με αύξηση 24% σε ετήσια βάση. Αυστηροί και δυσανάλογοι για το μέγεθος των καταστημάτων οι περιορισμοί, υποστηρίζει. Πώς κινήθηκαν οι θυγατρικές στο εξωτερικό.

Ανάκαμψη πωλήσεων για Jumbo στο τετράμηνο, κριτική για τα μέτρα

Οι πωλήσεις του ομίλου Jumbo, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021, πέρασαν για πρώτη φορά από την έναρξη της χρήσης σε θετικό έδαφος, καταγράφοντας αύξηση κατά +24% περίπου σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2020, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 οι πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά -11% περίπου.

Ελλάδα

Οπως αναφέρει ο όμιλος σε σχετική ανακοίνωση, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021 -χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές- παρουσίασε αύξηση κατά +5% περίπου σε σχέση με τον περσινό τετράμηνο.

Tον Απρίλιο του 2021, ξεκίνησε να επαναλειτουργεί το 75% των καταστημάτων του ομίλου στην Ελλάδα, με αυστηρούς και δυσανάλογους για το μέγεθος των καταστημάτων περιορισμούς, ως προς τον αριθμό των επιτρεπόμενων πελατών εντός των καταστημάτων και μόνο με την μέθοδο click inside ή click away. Τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη και τα καταστήματα σε εμπορικά κέντρα παρέμειναν κλειστά κατά το μεγαλύτερο μέρος του μήνα, με αποτέλεσμα η συνεισφορά τους κατά την κρίσιμη πασχαλινή περίοδο να είναι αμελητέα.

Κύπρος

Τα καταστήματα συνέχισαν να λειτουργούν με περιορισμό στον αριθμό των επιτρεπόμενων πελατών εντός των καταστημάτων. Ωστόσο, το σύνολο του δικτύου παρέμεινε κλειστό κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα και παρέμεινε κλειστό και την εβδομάδα μετά το Πάσχα (ολικό lockdown). Oι πωλήσεις κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021 σημείωσαν αύξηση κατά +33% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τετράμηνο.

Βουλγαρία

Η πλειοψηφία των καταστημάτων ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 12 Απριλίου με περιορισμό στον αριθμό των επιτρεπόμενων πελατών εντός των καταστημάτων. Οι πωλήσεις του δικτύου κατέγραψαν αύξηση κατά +64% περίπου τον Απρίλιο 2021, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021 να σημειώσουν αύξηση κατά +32% περίπου.

Ρουμανία

Λειτούργησαν και τα 14 καταστήματα Jumbο στη χώρα με περιορισμούς στο ωράριο λειτουργίας, σημειώνοντας σχεδόν τριπλάσιες πωλήσεις σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2020, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021 να σημειώσουν αύξηση κατά +74% περίπου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά το θετικό πρόσημο του τετραμήνου, η επιστροφή στην κανονικότητα του λιανεμπορίου αποτελεί μια δύσκολη, επίπονη και περίπλοκη διαδικασία, με δεδομένους τους υπέρμετρα αυστηρούς περιορισμούς που τίθενται για τα Jumbο καθώς και για τα άλλα καταστήματα λιανικής ανάλογου μεγέθους, σε σχέση με τους άμεσα ανταγωνιστές μας που είναι τα υπερ-μάρκετ, καταλήγει η ανακοίνωση. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v