Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με έμμεσο δικαίωμα προτίμησης η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank

Συνδυασμένη προσφορά με πλήρη κατάργηση δικαιωμάτων ψήφου και προτιμησιακή κατανομή σε όλους τους υφιστάμενους μετόχους (Έλληνες και ξένους). Σε νέους επενδυτές τυχόν αδιάθετες μετοχές. Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα επίπεδα τιμής διάθεσης και πού διαμορφώνεται η καθαρή ενσώματη αξία της τράπεζας.

Με έμμεσο δικαίωμα προτίμησης η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank

Με διαδικασίες ανάλογες αυτών που υιοθέτησε η Πειραιώς Financial Holdings, αλλά παροχή έμμεσου δικαιώματος προτίμησης σε όλους τους υφιστάμενους μετόχους θα τρέξει, όπως όλα δείχνουν, η αύξηση κεφαλαίου ως 800 εκατ. ευρώ της Alpha Bank.

Με ανακοίνωσή της η “Alpha Services and Holdings SA”, εταιρεία συμμετοχών του ομίλου Alpha, γνωστοποίησε ότι έδωσε εντολή στις Goldman Sachs και JP Morgan να διερευνήσουν το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων της τάξης των 750 με 800 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πρωινές πληροφορίες.

Στόχος του ομίλου είναι να αξιοποιήσει τις τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες, που επικρατούν στις αγορές, ώστε να αντλήσει κεφάλαια, που θα βάλουν την τράπεζα σε θέση οδηγού στην προσπάθεια απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας και προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Στελέχη της Alpha ξεκαθαρίζουν με κάθετο τρόπο ότι η άντληση κεφαλαίων δεν γίνεται για να χρηματοδοτηθεί το πλάνο εξυγίανσης του ισολογισμού, μέσω της επιθετικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Οι επενδυτές έχουν ήδη αφαιρέσει από την καθαρή ενσώματη θέση την λογιστική ζημιά 2 δισ. ευρώ από την από-αναγνώριση των δανείων της τιτλοποίησης Galaxy, ενώ εκτιμούν ότι για τις φετινές κινήσεις μείωσης των NPEs κατά 7,8 με 8 δισ. ευρώ ( 5,5 δισ. Ελλάδα και 2,2 δισ. Κύπρος) η λογιστική ζημιά θα είναι της τάξης των 1,2 δισ. ευρώ.

Η επίπτωση στους κεφαλαιακούς δείκτες από τις παραπάνω κινήσεις δεν δημιουργεί την ανάγκη άντλησης κεφαλαίων καθώς για μέρος της ζημιάς από τις φετινές τιτλοποιήσεις/πωλήσεις ( σ.σ. για δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 3,3 δισ. ευρώ) σχηματίστηκαν προβλέψεις στο Δ τρίμηνο του 2020.

Η τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει υψηλές προβλέψεις στα αποτελέσματα Α τριμήνου, παίρνοντας στην πράξη το συντριπτικό μέρος του κόστους εξυγίανσης, πριν την υλοποίησή του. Με την αποαναγνώριση 7,8 με 8 δισ. ευρώ τα NPEs θα υποχωρήσουν σε επίπεδα 3,4 με 3,6 δισ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, η τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει ως τις 27 Μαΐου ανάληψη πρωτοβουλιών ενίσχυσης της κερδοφορίας, όπως η πώληση των POS στη Nexi με ταυτόχρονη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας, η αποεπένδυση από ήσσονος σημασίας δραστηριότητες στο εξωτερικό και αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ιδιοχρησιμοποιούμενων και κάποιων ανακτηθέντων ακινήτων.

Με έμμεσο δικαίωμα προτίμησης σε Έλληνες και ξένους η ΑΜΚ

Μετά τις παραπάνω ενέργειες το NPE ratio του ομίλου θα υποχωρήσει στο 9% σε ορίζοντα 12 μηνών, ενώ τα επίπεδα της κεφαλαιακής επάρκειας θα παραμείνουν αισθητά υψηλότερα των ελάχιστων ορίων. Η ΑΜΚ επομένως δεν συνδέεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με κάλυψη του κόστους εξυγίανσης.

Για το λόγο αυτό δεν προβλέπεται μεταφορά αξίας στους νέους μετόχους μέσω τουλάχιστον απίσχνασης των υφιστάμενων. Η ΑΜΚ θα διενεργηθεί στην πράξη με παροχή δικαιώματος προτίμησης σε όλους τους υφιστάμενους μετόχους.

Τυπικά, η διοίκηση της Alpha Services and Holdings προτίθεται να εισηγηθεί πλήρη κατάργηση δικαιωμάτων προτίμησης και συνδυασμένη προσφορά των νέων μετοχών, μέσω βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό και δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα. Σε αντίθεση, όμως, με την πρακτική της Πειραιώς θα χορηγήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, προτιμησιακή μεταχείριση κατά την κατανομή σε όλους τους υφιστάμενους μετόχους, Έλληνες και ξένους.

Μέσω της προτιμησιακής κατανομής οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα διατηρήσουν αμετάβλητο το ποσοστό που κατέχουν. Αν ισχύουν οι παραπάνω πληροφορίες, το μόνο που χάνουν οι μέτοχοι είναι τη δυνατότητα να πωλήσουν δικαιώματα προτίμησης κατά την περίοδο διαπραγμάτευσης.

Η επιλογή της παροχής έμμεσου δικαιώματος προτίμησης, προκρίνεται λόγω της ευελιξίας και της ταχύτητας, που έχει η διαδικασία, σε σχέση με μια κλασσική ΑΜΚ με παροχή δικαιωμάτων προτίμησης. Οι υφιστάμενοι μέτοχοι προστατεύονται με αυτόν τον τρόπο από τον κίνδυνο απίσχνασης (dilution), εφόσον εγγραφούν για αριθμό νέων μετοχών που διατηρεί αμετάβλητο το ποσοστό τους.

Οι εκτιμήσεις για τα επίπεδα τιμής διάθεσης

Ο παραπάνω κίνδυνος θα μειωθεί ακόμη περισσότερο εφόσον η τιμή διάθεσης αντιστοιχεί σύμφωνα με αναλυτές σε τουλάχιστον 0,40 φορές την καθαρή ενσώματη αξία της τράπεζας μετά την ΑΜΚ.

Η καθαρή λογιστική αξία της τράπεζας διαμορφώνεται σε 4,5 δισ. ευρώ, μετά την αφαίρεση της λογιστικής ζημιάς από Galaxy (2 δισ.) και τις επιπρόσθετες κινήσεις τιτλοποιήσεων- πωλήσεων της φετινής χρονιάς (1,2 δισ. ευρώ).

Αν από το joint venture με τον όμιλο Nexi η Alpha εγγράψει κεφαλαιακό κέρδος και υπεραξία της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, θα ανέλθει στα 4,8 δισ. ευρώ. Μετά από ενδεχόμενη επιτυχή άντληση 750 με 800 εκατ. ευρώ θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 5,5 με 5,6 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα χρησιμοποιηθούν στο σύνολό τους για νέες κερδοφόρες εργασίες, με υψηλή απόδοση, οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η τιμή διάθεσης να βγει σε επίπεδα αντίστοιχα της κεφαλαιοποίησης προς καθαρή ενσώματη αξία στην οποία διαπραγματεύονται Eurobank και Εθνική.

Σε νέους επενδυτές οι αδιάθετες μετοχές

Είναι αρκετά πιθανό να μη δοθεί στους υφιστάμενους μετόχους δικαίωμα (υπερ)εγγραφής για τυχόν αδιάθετες μετοχές. Σε αυτή την περίπτωση, θα διατεθούν σε νέους επενδυτές. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και ένα μικρό μέρος του ξένου βιβλίου, που θα απευθύνεται μόνο σε νέους επενδυτές καθώς από το premarketing, που διενήργησαν οι σύμβουλοι προκύπτει ισχυρό ενδιαφέρον.

Υπενθυμίζεται ότι ΤΧΣ διατηρεί στην Alpha μετοχές με περιορισμένα δικαιώματα ψήφου, που αντιστοιχούν στο 11,01% του μετοχικού της κεφαλαίου. Η αρχική πρόθεση του Ταμείου είναι να διατηρήσει αμετάβλητο το ποσοστό του, οι οριστικές, όμως, αποφάσεις θα ληφθούν εντός Ιουνίου.

Έκτακτη γενική συνέλευση στις αρχές Ιουνίου

Η έκτακτη γενική συνέλευση, που θα κληθεί να εγκρίνει την εισήγηση του Δ.Σ για την ΑΜΚ αναμένεται να διενεργηθεί, πιθανότατα, τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου (σ.σ. στόχος η 17η Ιουνίου), με στόχο η ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα να τρέξουν μέσα στον ίδιο μήνα.

Το πότε κατοχυρώνεται για τους εγγεγραμμένους μετόχους το δικαίωμα προτιμησιακής μεταχείρισης κατά τη κατανομή θα το αποφασίσει το σώμα των μετόχων ή θα εξουσιοδοτήσει για τη λήψη της σχετικής απόφασης το Δ.Σ της εταιρείας συμμετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v