Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Πήρε μπροστά τη ζημιά από τις φετινές κινήσεις εξυγίανσης 

Η τράπεζα σχημάτισε το 2020 έξτρα προβλέψεις για την τιτλοποίηση Cosmos και τις πωλήσεις δύο χαρτοφυλακίων με NPEs. Ετοιμάζει συνθετική τιτλοποίηση ενήμερων δανείων SMEs. Πού θα βρεθούν NPE και NPL ratio, αλλά και οι κεφαλαιακοί δείκτες στο τέλος της χρονιάς.

Alpha: Πήρε μπροστά τη ζημιά από τις φετινές κινήσεις εξυγίανσης

Εμπροσθοβαρώς πήρε η Alpha Bank το συντριπτικό μέρος της εκτιμώμενης επίπτωσης στα κεφάλαιά της από τις φετινές κινήσεις περαιτέρω μείωσης του αποθέματος «κόκκινων» δανείων και εξυγίανσης του ισολογισμού της, μετατρέποντας σε έξτρα προβλέψεις τα υψηλά έκτακτα κέρδη από συναλλαγές ομολόγων. 

Η τράπεζα, όπως ανακοίνωσε χθες, προγραμματίζει για τη φετινή χρονιά μια τιτλοποίηση και δύο πωλήσεις χαρτοφυλακίων με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures - NPEs), μεικτής λογιστικής αξίας περίπου 3,3 δισ. ευρώ. Στόχος ο περιορισμός των δανείων σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών σε μονοψήφιο ποσοστό και των NPEs κατά 30%.

Ειδικότερα, η τράπεζα θα προχωρήσει σε τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών (σ.σ. το 50% του χαρτοφυλακίου), καταναλωτικών ( 23%) δανείων καθώς και δανείων μικρών επιχειρήσεων (22%), μεικτής λογιστικής αξίας 2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το project Cosmos, οι senior notes τίτλοι του οποίου επιδιώκεται να λάβουν κρατική εγγύηση από το πρόγραμμα Ηρακλής ΙΙ.  Η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί (σ.σ. υπογραφή SPA) κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. 

Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι διαγωνισμοί πώλησης χαρτοφυλακίου με καταναλωτικά δάνεια, μεικτής λογιστικής αξίας 0,9 δισ. ευρώ (project Orbit) και χαρτοφυλακίου με κυπριακά δάνεια (στεγαστικά και επιχειρηματικά), μεικτής λογιστικής αξίας 0,4 δισ. ευρώ (project Sky). 

Η εκτιμώμενη λογιστική ζημιά από τις τρεις παραπάνω συναλλαγές υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στα 570 εκατ. ευρώ, η επίδραση, όμως, στους κεφαλαιακούς δείκτες, μετά τη μείωση του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού και τον μηδενικό συντελεστή στάθμισης των senior notes της τιτλοποίησης Cosmos, θα περιορισθεί, σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, στις 70 μονάδες βάσης. 

Υπενθυμίζεται ότι η Alpha πήρε ήδη το συντριπτικό μέρος της επίπτωσης (60 μ.β.) στα κεφάλαιά της, μετά τις πρόσθετες προβλέψεις 320 εκατ. ευρώ, που σχημάτισε στο Δ' τρίμηνο του 2020, χάρη στα υψηλά έκτακτα κέρδη από πωλήσεις ομολόγων και την ανταλλαγή ΟΕΔ με την Ελληνική Δημοκρατία. Προβλέψεις, που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις λογιστικές καταστάσεις, αφορούν σε «ενσωμάτωση σεναρίων πώλησης χαρτοφυλακίων δανείων, τα οποία αποτελούν μέρος του σχεδίου μείωσης των µη εξυπηρετούμενων δανείων».

Εφόσον η εκτίμηση της τράπεζας επιβεβαιωθεί, θα αποαναγνωρίσει μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μεικτής λογιστικής αξίας 3,3 δισ. ευρώ, με οριακή περαιτέρω επίπτωση (10 μ.β.) στους κεφαλαιακούς της δείκτες, μειώνοντας τα εν Ελλάδι NPEs στα 5,9 δισ. ευρώ. 

Στο τέλος της φετινής χρονιάς, ο απόλυτος αριθμός των εν Ελλάδι μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 6,3 δισ. ευρώ, αφού συνυπολογισθούν τόσο τα νέα NPEs από τα moratoria (σ.σ. εκτίμηση για περίπου 1 δισ. ευρώ) όσο και η εκτιμώμενη μείωση του αποθέματος από οργανικές δράσεις (0,7 δισ. ευρώ).  

Το NPE ratio αναμένεται, ως εκ τούτου, να υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα του 18% (24% σήμερα σε pro forma βάση) και το NPL ratio σε επίπεδα χαμηλότερα του 10% από 13% σήμερα, αν ενσωματωθεί και η επίδραση από την αποαναγνώριση δανείων 10,8 δισ. ευρώ της τιτλοποίησης Galaxy, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Β' τριμήνου. Για το 2022, ο στόχος είναι το NPE ratio να υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό. 

Ετοιμάζει συνθετική τιτλοποίηση 

Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 16,8% στο τέλος της φετινής χρονιάς και ο Common Equity Tier I στο 14,1%, χάρη στη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου (0,7%), αλλά και στην έμμεση ενίσχυση των δεικτών κατά περίπου 0,3% από μια συνθετική τιτλοποίηση με ενήμερα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η Alpha αποτελεί την τρίτη τράπεζα που ανακοινώνει συνθετική τιτλοποίηση δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετά τις Πειραιώς και Eurobank. 

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, η Alpha αγόρασε το σύνολο των υποχρεώσεων των εταιρειών ειδικού σκοπού που προχώρησαν σε τιτλοποίηση ναυτιλιακών (Alpha Shipping Finance) και καταναλωτικών δανείων (Katanalotika Plc). 

Η ισχυρή κεφαλαιακή θέση παρέχει στην Alpha, σύμφωνα με στελέχη της τράπεζας, ευελιξία για την επιτυχή υλοποίηση μελλοντικών πρωτοβουλιών μείωσης των NPEs, με ταυτόχρονη διατήρηση επαρκών αποθεμάτων, καθώς εξελίσσεται η εξυγίανση του ισολογισμού της. 

Υπό το παραπάνω πρίσμα, η διοίκηση της τράπεζας διευκρίνισε ότι αν και υπάρχει capacity για έκδοση Additional Tier I τίτλων της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, δεν εξετάζεται σε αυτή τη φάση χρήση της παραπάνω δυνατότητας. Αντίθετα, θα προχωρήσει στην έκδοση senior unsecured bond της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, μέσα στη χρονιά. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v