Πειραιώς: Οι επόμενες κινήσεις στα NPEs και η κεφαλαιακή ενίσχυση

Σημαντική πρόοδο σε όλους τους στρατηγικούς τομείς εμφανίζει η Πειραιώς, με την ΑΜΚ να αποτελεί σημαντική επιτυχία. Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στο προσκήνιο. Οι τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega και το Sunrise 1 & 2.

Πειραιώς: Οι επόμενες κινήσεις στα NPEs και η κεφαλαιακή ενίσχυση

«H Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται πλέον σε θέση ισχύος μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της αύξησης μετοχιού κεφαλαίου 1,38 δισ. ευρώ», τόνισε στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου με τους αναλυτές ο CEO της τράπεζας κ. Μεγάλου. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αποτέλεσε σημαντική επιτυχία, με υπερκάλυψη τριπλάσια της προσφοράς, εξέλιξη που καταδεικνύει ότι η επενδυτική κοινότητα πιστεύει στο σχέδιό της Τράπεζας αλλά και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, εξήγησε το management της τράπεζας.

Η μείωση των ληξιπρόθεσμων δανείων (NPEs) συνεχίζεται, τόνισε η διοίκηση της τράπεζας. Η μείωση του αποθέματος της μη εξυπηρετούμενης έκθεσης (NPEs) συνεχίσθηκε και κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19. Τα NPEs μειώθηκαν στα €22,1 δισ. στο τέλος Μαρτίου 2021 έναντι €24,1 δισ. ένα χρόνο πριν και €22,5 δισ. στο τέλος Δεκεμβρίου 2020. Οι τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega, μικτής συνολικής λογιστικής αξίας €7 δισ., αναμένεται να ολοκληρωθούν το δεύτερο τρίμηνο 2021 και η διανομή σε είδος στους μετόχους της τράπεζας, έως και 65% των ενδιάμεσων ομολογιών (mezzanine notes), θα λάβει χώρα στο τρίτο τρίμηνο φέτος.

Οι τιτλοποιήσεις NPEs Sunrise 1 & 2 ύψους €11 δισ. και οι πρόσθετες πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων €1,5 δισ. βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης, ώστε να ολοκληρωθεί η εξυγίανση του ισολογισμού και να επιτευχθεί μονοψήφιος δείκτης NPE στους επόμενους 12 μήνες. Σε εξέλιξη δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους €1 δισ., με €0,8 δισ. να έχουν ήδη εξασφαλισθεί και €0,2 δισ. προς ολοκλήρωση έως το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Ο pro-forma δείκτης για τις προαναφερόμενες συναλλαγές διαμορφώθηκε στο 35% στο τέλος Μαρτίου 2021. Οι πωλήσεις NPE με υπαγωγή στο πρόγραμμα Ηρακλής, αλλά και οι συναλλαγές NPE εκτός HAPS συνολικού ύψους €19 δισ. βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης και θα ολοκληρώσουν τις προσπάθειες εξυγίανσης του ενεργητικού, υποστηριζόμενες από την ενισχυμένη πορεία των κεφαλαίων του ομίλου. Ήδη απομειώσεις ύψους €829 εκατ. σχετίζονται με το 50% του σεναρίου πώλησης των Phoenix και Vega (μικτής λογιστικής αξίας €7 δισ.), καθώς και με άλλες πωλήσεις NPE χαρτοφυλακίων το πρώτο 3μηνο 2021.

Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Common Equity Tier 1 (CET1) του Ομίλου στις 31 Μαρτίου 2021 διαμορφώθηκε στο 12,1%, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου διαμορφώθηκε στο 14,2%, υψηλότερα από τις συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις, οι οποίες, μετά την ευελιξία που δόθηκε από τις εποπτικές αρχές λόγω του Covid-19, διαμορφώνονται στο 11,25%. Ο δείκτης CET1, pro-forma για την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ανέρχεται σε 15,4%, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου διαμορφώθηκε σε 17,5%. Οι δείκτες CET1 και συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ διαμορφώνονται σε 13,6% and 15,7% αντίστοιχα.

Η διοίκηση εκτιμά ότι οι κεφαλαιακοί δείκτες αναμένεται να διατηρηθούν στο περίπου 16%, μετά την ολοκλήρωση του καθαρισμού των NPEs, καθ’ όλη τη διάρκεια του σχεδίου Sunrise, από τη δημιουργία οργανικών κεφαλαίων που ενισχύουν το βασικό σχέδιο αλλά και την ολοκλήρωση της φάσης IFRS9 στις 23 Ιανουαρίου. Η αύξηση των καταθέσεων αυξήθηκε κατά +8% ετησίως με χαμηλότερο κόστος ενώ και τα εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν 5% σε ετήσια βάση.

Τέλος, η διοίκηση της Τράπεζα Πειραιώς τόνισε την ολοκληρωμένη στρατηγική της ESG (Environment, Society, Governance), σύμφωνα με τις παγκόσμιες αρχές για την υπεύθυνη τραπεζική και έδωσε μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι η Πειραιώς αναδείχθηκε η μόνη ελληνική τράπεζα, μεταξύ 300 κορυφαίων εταιρειών στην Ευρώπη όσον αφορά πρωτοβουλίες και δραστηριότητες διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους Financial Times.

Γιώργος Α. Σαββάκης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v