Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Υπερψηφίστηκαν οι προτάσεις ΤΑΙΠΕΔ για την εκλογή των μελών Δ.Σ.

Υπέρ τους τάχθηκε το 96,48% των μετόχων στη Γενική Συνέλευση.

ΕΛΠΕ: Υπερψηφίστηκαν οι προτάσεις ΤΑΙΠΕΔ για την εκλογή των μελών Δ.Σ.

Υπερψηφίστηκε, όπως αναμενόταν, από την επαναληπτική έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΛ.ΠΕ. η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ για τη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας. Υπέρ της τάχθηκε και η πλευρά του ομίλου Λάτση.

Συνοδευτικά, υπερψηφίστηκε και η πρόταση του Ταμείου για την Πολιτική Καταλληλότητας, που πλαισιώνει τον διορισμό εκπροσώπων του δημοσίου. Υπέρ και των δύο προτάσεων τάχθηκε το 96,48% των παρισταμένων μετόχων, με την απαρτία της γενικής συνέλευσης στο 88,66%. 

Σύμφωνα με την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ, που είχε ζητήσει για το λόγο αυτό την αναβολή της έκτακτης συνέλευσης της 20ης Μαΐου, το δημόσιο θα ορίζει απευθείας τα 2/5 των μελών του δ.σ., ήτοι, 4 μέλη. Τα υπόλοιπα 7, για το 11μελές δ.σ. της ΕΛ.ΠΕ., θα εκλέγονται από τη γενική συνέλευση των μετόχων, χωρίς τη συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ. Η δυνατότητα αυτή του ελληνικού δημοσίου θα ισχύει όσο διατηρεί τουλάχιστον το 35% των μετοχών στην ΕΛ.ΠΕ. και θα διαμορφωθεί εκ νέου, εφόσον το ποσοστό αυτό μειωθεί κάτω του 35%, με απόφαση της γενικής συνέλευσης που θα λαμβάνεται με απλή απαρτία και πλειοψηφία.

Ως εκ τούτου, προσαρμόζεται ανάλογα και η Πολιτική Καταλληλότητας. Το ΤΑΙΠΕΔ θα ενημερώνει την Επιτροπή Υποψηφιότητας για την καταλληλότητα των εκπροσώπων του δημοσίου που θα ορίζονται για το δ.σ., ώστε να συμπεριλαμβάνονται στην τελική πρόταση της.

Να σημειωθεί ότι προς ψηφοφορία τέθηκαν και οι δύο προτάσεις για την αλλαγή του άρθρου 20 του καταστατικού, που αφορά στη διοίκηση της ΕΛ.ΠΕ. Η μία, που κατατέθηκε από το Δ.Σ. της εταιρίας και προέβλεπε εκλογή όλων των μελών του Δ.Σ. από τη γενική συνέλευση των μετόχων και η δεύτερη από το ΤΑΙΠΕΔ. Μετά την υπερψήφιση της δεύτερης θα ενσωματωθεί στο νέο καταστατικό της ΕΛ.ΠΕ. που προσαρμόζεται στο Ν.4706/20 περί εταιρικής διακυβέρνησης.

Πάντως, φαίνεται ότι υπήρξε ένα, έστω και μικρό, ποσοστό παρισταμένων μετόχων, περίπου το 3,5% που τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Δ.Σ. της ΕΛ.ΠΕ.

Η συμμετοχή εργαζομένων στο Δ.Σ. της εταιρίας δεν συμπεριλαμβανόταν σε καμία από τις δύο προτάσεις. Όπως αναφέρθηκε για την πρόταση του Δ.Σ. της ΕΛ.ΠΕ., δεν είναι σύννομη ούτε με το Ν.4548/18, ούτε με το Ν.4706/20. Το ΤΑΙΠΕΔ, από την άλλη πλευρά, περιορίστηκε, ως εκ του ρόλου του, στη διασφάλιση των δικαιωμάτων του ελληνικού δημοσίου.

Στην αρχή της γενικής συνέλευσης ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛ.ΠΕ., Ανδρέας Σιάμισιης παρουσίασε αναλυτικά στους μετόχους τον οδικό χάρτη για το 5ετές επιχειρηματικό πλάνο Vision 2020-2025, το οποίο είναι προσαρμοσμένο στις επιταγές της ενεργειακής μετάβασης, με στόχο ο όμιλος να αποκτήσει ηγετική θέση στην «πράσινη» εποχή.

Βασικός πυλώνας του Vision 2025 θεωρείται η στρατηγική προσαρμογή της ΕΛ.ΠΕ. με τους δείκτες ESG και η μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 50% έως το 2030. Το 30% στόχος είναι να επιτευχθεί μέσω της απανθρακοποίησης της δραστηριότητας της διύλισης και το 20% με την ανάπτυξη ΑΠΕ.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε ότι στην επόμενη 10ετία θα επενδυθούν 1,7 δισ. ευρώ για έργα ΑΠΕ, με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς το 2030 να φθάνει τα 2 GW.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v