Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια δάνεια επιχειρήσεων «διώχνει» η Εθνική Τράπεζα

Συνολικές απαιτήσεις 1,6 δισ. ευρώ από επιχειρήσεις τιτλοποιεί με το project Frontier. Τα δάνεια των μεγάλων που έχουν ρυθμιστεί και οι απαιτήσεις από υπερχρεωμένες ή πτωχευμένες εταιρείες. Τι θα κάνει με την περίπτωση της Χαλυβουργικής.

Ποια δάνεια επιχειρήσεων «διώχνει» η Εθνική Τράπεζα

Δάνεια σειράς επιχειρήσεων, από όλους τους κλάδους της οικονομίας, τα οποία, είτε έχουν ρυθμιστεί, είτε είναι καταγγελμένα με υψηλές προβλέψεις, περιλαμβάνει η περίμετρος της τιτλοποίησης Frontier της Εθνικής Τράπεζας.

Η συντριπτική πλειονότητα των δανείων του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου είναι στεγαστικά δάνεια, ή δάνεια πολύ μικρών επιχειρήσεων και καταναλωτικά, για τα οποία η Εθνική διαθέτει εξασφαλίσεις επί ακινήτων. Με βάση τα στοιχεία του σύντομου πληροφοριακού σημειώματος, περίπου το 89% των τιτλοποιημένων δανείων έχει εξασφαλίσεις επί ακινήτων, κυρίως οικιστικών, εκ των οποίων το 87% αποτελεί πρώτη προσημείωση.

Επιπρόσθετα, μόνο το 53% των δανείων είναι καταγγελμένα, ενώ μόλις το 41% έχουν υποστεί ρύθμιση καθώς το χαρτοφυλάκιο εμπεριέχει και αρκετά δάνεια με προστασία από νόμο Κατσέλη. Στην περίμετρο, όμως, του χαρτοφυλακίου περιλαμβάνονται και δάνεια επιχειρήσεων, συνολικής απαίτησης ( εντός και εκτός ισολογισμού) 1,6 δισ. ευρώ και μικτής λογιστικής αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ.

Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται ρυθμισμένα δάνεια, που είτε δεν έχουν καταστεί τυπικά ενήμερα, είτε είναι αμφίβολης είσπραξης. Τα δάνεια των εισηγμένων Αλουμύλ, Μπήτρος, Δρομέας ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, όπως και τα δάνεια της εταιρειών, που ανήκαν στον όμιλο Δάβαρη (Autodeal και Hyundai Hellas), οι οποίες, μετά τη συμφωνία εξυγίανσης, αποκτήθηκαν από την Autohellas.

Στην αρχική περίμετρο της τιτλοποίησης εξεταζόταν να μπουν και τα δάνεια της Vivartia, τα οποία τελικώς εξαιρέθηκαν, μετά την πώληση της εταιρείας στη CVC και τη συμφωνία αποπληρωμής του 50% των απαιτήσεων, που είχαν οι τράπεζες από τον υπερχρεωμένο κλάδο Εστίασης του ομίλου.

Αντίθετα, εντός του χαρτοφυλακίου παρέμειναν τα δάνεια της Aλουμύλ, παρά το γεγονός ότι τραπεζικά στελέχη και στελέχη εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων χαρακτηρίζουν τη ρύθμισή τους, ως υπόδειγμα μακροπρόθεσμης αναδιάρθρωσης. Υπενθυμίζεται ότι τις απαιτήσεις τους από την Αλουμύλ έχουν, ήδη, τιτλοποιήσει Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank.

Έτσι, αυτή τη στιγμή, η εισηγμένη χρωστά στα SPVs Cairo III (doValue), Galaxy IV ( Davidson Kempner), Piraeus SNF ( Intrum) και προς το παρόν στην Εθνική.

Ο mega-servicer, που θα κληθεί να αναλάβει τη διαχείριση των δανείων της τιτλοποίησης Frontier, κατόπιν απόφασης του προτιμητέου επενδυτή, θα κληθεί να εισπράξει ό,τι είναι δυνατόν από επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υπερχρέωσης ή έχουν πτωχεύσει, όπως οι Τοξότης, συμφερόντων Καλογρίτσα, Καρούζος, Δωδώνη Παγωτά, Ολύμπιον Θεραπευτήριο-Γενική Κλινική Πατρών κ.ά. Τέλος, στην τιτλοποίηση περιλαμβάνονται και τα δάνεια της Ακρίτας.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική, με το project Icon, πώλησε στη Bain σειρά απαιτήσεων από δάνεια άλλοτε μεγάλων εταιρειών, που κατέρρευσαν (Κλωνατέξ, Κλωστήρια Ναούσης) καθώς και απαιτήσεις από περίπου 1.500 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Την τελευταία διετία έχει πωλήσει επίσης ναυτιλιακά δάνεια, μεταξύ των οποίων και αυτά της ΑΝΕΚ, καθώς και τα δάνεια των Audiovisual και Ελληνικής Χαλυβουργίας (Μάνεσης).

Παραμένουν στο βιβλίο της οι απομειωμένες, με υψηλές προβλέψεις, απαιτήσεις από τη Χαλυβουργική, μετά την απόρριψη της αίτησης υπαγωγής της ιστορικής χαλυβουργίας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης καθώς και οι απαιτήσεις από τη Notos Com, την Athens Heart για τις οποίες εκκρεμεί εδώ και χρόνια η εξεύρεση επενδυτή επί ενός αξιόπιστου σχεδίου εξυγίανσης.

Στην περίπτωση της Χαλυβουργικής η Εθνική ετοιμάζεται να εφεσιβάλει την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v