Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Trade Estate (Fourlis): Τα σχέδια που αυξάνουν την «προίκα» της νέας ΑΕΕΑΠ

Υπογεγραμμένα συμβόλαια αξίας 100 εκατ. ευρώ διαθέτει η υπό σύσταση εταιρεία. Το σχέδιο για το retail park στο Ελληνικό. Πλειοδότης για τον εμπορικό πόλο Florida στην Πυλαία. Η απόδοση του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου ακινήτων.

Trade Estate (Fourlis): Τα σχέδια που αυξάνουν την «προίκα» της νέας ΑΕΕΑΠ

Το πρώτο από τα τρία υπό διαπραγμάτευση projects της νέας ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή υλοποιείται άμεσα και αφορά στην απόκτηση έκτασης εντός του οικοπέδου στο Ελληνικό και στη δημιουργία ενός εμπορικού πόλου 30.000 τ.μ., τον οποίο θα εκμεταλλεύεται ο όμιλος.

Η συμφωνία με τη Lamda Development εντάσσεται στα έργα πρώτης πενταετίας για την ανάπτυξη της συνολικής έκτασης, οπότε η επένδυση ύψους 55 εκατ.ευρώ, την οποία θα αναλάβει η υπό σύσταση εταιρεία Trade Estates του ομίλου, αναμένεται να ξεδιπλωθεί άμεσα, περιλαμβάνοντας τόσο εμπορικά concepts του ομίλου (ΙΚΕΑ, Intersport, Athlete’s Foot και ενδεχομένως το νέο εμπορικό σήμα που ο όμιλος αναμένεται να προσαρτήσει μέσα στο 2021), όσο και τρίτους μισθωτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, δε, ο όμιλος βρίσκεται ήδη σε αρχικές επαφές με εγχώριους εμπορικούς ομίλους για την εκμίσθωση χώρων (big boxes) στο μελλοντικό retail park του Ελληνικού.

Με την παραπάνω κίνηση, ο όμιλος Φουρλή και ειδικότερα η Trade Estates προσθέτει ένα σημαντικό asset στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της, του οποίου η εύλογη αξία προσεγγίζει  σήμερα τα 200 εκατ. ευρώ περίπου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του ομίλου, κατά τις πρόσφατες παρουσιάσεις αποτελεσμάτων αλλά και την τακτική Γ.Σ. των μετόχων του, ο στόχος είναι σε βάθος διετίας η νέα ΑΕΕΑΠ να  έχει διπλασιάσει την αξία αποτίμησης των ακινήτων της, ενώ διαθέτει ήδη υπογεγραμμένα projects 100 εκατ. ευρώ, ένα εκ των οποίων αφορά και την επένδυση στο Ελληνικό.

Πέραν της παραπάνω εξέλιξης, ο όμιλος διεκδικεί επίσης τον εμπορικό και ψυχαγωγικό πόλο Florida στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης, έχοντας πλειοδοτήσει στον σχετικό διαγωνισμό του fund Pradera, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει κατακυρωθεί το ακίνητο. Ο εν λόγω εμπορικός πόλος είναι περίπου 30.000 τ.μ. με εκμεταλλεύσιμους χώρους περίπου 20.000 τ.μ. ενώ διαθέτει ως μισθωτές αλυσίδες όπως η Κωτσόβολος, Jumbo, AB Βασιλόπουλος, 

Η Trade Estates, που επικεντρώνεται στην απόκτηση logistics center και εμπορικών καταστημάτων μεγάλης επιφάνειας (big boxes), διεκδίκησε επίσης το ακίνητο που ανέπτυξε και κατέχει στην Ακαδημία Πλάτωνος η Hines, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού, που ωστόσο κρίθηκε άγονος ήδη από τη φάση των μη δεσμευτικών προσφορών.

Σημειώνεται πως η υπό σύσταση ΑΕΕΑΠ (εκτιμάται ότι εντός του Ιουλίου θα έχει ιδρυθεί) έχει σχεδόν μηδενικό δανεισμό κι επομένως διαθέτει την άνεση να υποστηρίξει την ανάπτυξή της μέσω δανεισμού, κάτι που επιβάλλεται άλλωστε για τη βελτίωση της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων. 

Εως πρότινος, το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, η οποία έχει λάβει από το 2019 την άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για σύσταση ΑΕΕΑΠ, αποτελείται από επτά ακίνητα, συνολικής έκτασης 177.450 τ.μ. και αξίας 184,7 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, στο portfolio της εταιρείας περιλαμβάνονται 4 εμπορικά ακίνητα τύπου big box, 2 logistics center και ένα εμπορικό πάρκο. Η πληρότητα στα εν λόγω ακίνητα προσεγγίζει το 100% (99,8%), η απόδοση (yield) το 7,3% ενώ τα συνολικά έσοδα από μισθώματα ανέρχονται σε 13,5 εκατ. ευρώ. Μέσα στο 2021, προστέθηκε στο χαρτοφυλάκιό της και το 50% δύο ακινήτων (το άλλο 50% ανήκει στην Ten Brinke) σε Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης, όπου αναμένεται να δημιουργηθούν retail parks.

Σημειώνεται επίσης ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΙΚΕΑ προχώρησε στην εκ νέου έγκριση της απόσχισης του κλάδου ακινήτων (που αφορά τα ακίνητα που βρίσκονται σε Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη και Οινόφυτα), ένα σχέδιο το οποίο πρώτη φορά είχε εγκριθεί τον Αύγουστο του 2019, ωστόσο οι διαδικασίες έκτοτε δεν προχώρησαν, χωρίς υπαιτιότητα της Φουρλής. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v