Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Στην κοινοπραξία υπό την doValue το Frontier, έναντι 160 εκατ. ευρώ

To σχήμα των doValue, Fortress και Bain Capital αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής για τη μεγάλη τιτλοποίηση της Εθνικής Τράπεζας. Στόχος είναι να μειώσει τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της στο 13%, ήτοι στα 3,8 δισ. ευρώ NPEs.

Εθνική: Στην κοινοπραξία υπό την doValue το Frontier, έναντι 160 εκατ. ευρώ

Την κοινοπραξία doValue, Fortress και Bain Capital ανέδειξε το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας ως τον προτιμητέο επενδυτή για την απόκτηση της τιτλοποίησης των 6,1 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων (πακέτο Frontier).

Το τίμημα ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή των 160 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί οριακά πάνω από το 35% της ονομαστικής αξίας των mezzanine notes.

Ο προτιμητέος επενδυτής αποκτά το 95% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής (junior notes) διαβάθμισης τιτλοποιηθέντων δανείων. Μαγνήτη για τους επενδυτές αποτέλεσε σύμφωνα με τις πληροφορίες το υψηλό κουπόνι (6,67%) των mezzanine notes που καταβάλλεται, με την ίδια σειρά προτεραιότητας, με αυτό των ομολογιών πρώτης διαβάθμισης (senior notes). Στην τελική φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας είχαν περάσει η κοινοπραξία doValue-Fortress-Bain Capital και η Intrum-Deva.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αποαναγνώριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures – NPEs) και έτσι, θα μειώσει, με μια κίνηση, τα NPEs κατά 60% και οδηγώντας τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της στο 13%, ήτοι στα 3,8 δις ευρώ NPEs. Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα δρομολογεί μία ακόμη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 1,5 δις ευρώ (Frontier II), την οποία επιδιώκει να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του 2021, αρχές του 2022, με στόχο έως το τέλος της επόμενης χρονιάς η δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων να υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό.

Η τιτλοποίηση Frontier φέρει ως προς τους τίτλους υψηλής διαβάθμισης (senior notes) εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου ύψους 3,31 δις ευρώ από το πρόγραμμα «Ηρακλής».

Η μάχη της πρωτιάς

Για τις εταιρείες διαχείρισης doValue και Intrum η απόκτηση της τιτλοποίησης Frontier ήταν μείζονος σημασίας καθώς ο αγοραστής θα αποκτούσε πρωταγωνιστική θέση στον τομέα των servicers ως προς το ύψος των υπό διαχείριση μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων. Αξίζει να αναφερθεί ότι στη διεκδίκηση του Frontier είχαν κατέβει η Cepal αλλά και η Qquant ωστόσο στην τελική short list πέρασαν οι διαφορετικές κοινοπραξίες της doValue και της σουηδικής Intrum.

Μηδενική επίπτωση

Η Εθνική Τράπεζα ακολούθησε διαφορετική στρατηγική σε σχέση με τους υπόλοιπες πουλώντας απλώς την τιτλοποίηση, χωρίς carve out και απόσχιση. Η επίπτωση στα κεφάλαια της Εθνικής από το Frontier είναι όπως έχει δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Παύλος Μυλωνάς μηδενική. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι η Εθνική Τράπεζα κατέγραψε ισχυρά κέρδη από τα swaps ομολόγων με το ελληνικό δημόσιο αλλά και από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v