Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οργανώνεται με φόντο την «Black Friday» η Πλαίσιο

Θετικές εκτιμήσεις από τη διοίκηση του ομίλου για το 2ο εξάμηνο που εισφέρει 55% του τζίρου. Παρακολουθεί τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Η διάρθρωση των πωλήσεων.

Οργανώνεται με φόντο την «Black Friday» η Πλαίσιο

Για το εμπορικό γεγονός της Black Friday ετοιμάζεται η Πλαίσιο Computers, καθώς μετά τη σχολική σεζόν και ενόψει των Χριστουγέννων αποτελεί την πιο θερμή εμπορικά περίοδο της χρονιάς, με ειδικό βάρος στις πωλήσεις του β’ εξαμήνου, που εισφέρει περίπου 55% του ετήσιου κύκλου εργασιών.

Το επιτελείο του ομίλου στοχεύει σε διατήρηση της ανοδικής τάσης που καταγράφηκε στο α’ εξάμηνο, όπου οι πωλήσεις (199,2 εκατ. ευρώ) ενισχύθηκαν κατά 34,1% ή 25,2%, αφαιρουμένης της επίπτωσης των επιδοτούμενων πωλήσεων της ψηφιακής μέριμνας. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ισχυρή άνοδο του EBITDA στα 6,6 εκατ. ευρώ (+24,2%), αύξηση κερδών προ φόρων στα 1,9 εκατ. ευρώ (+281,5%) και κερδών μετά από φόρους στα 1,4 εκατ. ευρώ (+331,8%).

Σε επίπεδο λειτουργικού αποτελέσματος, ο τομέας με τις υψηλότερες πωλήσεις, αυτός των Η/Υ, συνεισφέρει το 43% των λειτουργικών κερδών του ομίλου. Το υψηλότερο περιθώριο κέρδους, ωστόσο, εμφανίζει ο τομέας των ειδών γραφείου, καθώς σε επίπεδο EBITDA, η απόδοση επί των πωλήσεων πλησιάζει το 5%, έναντι κάτω του 3% για τις λοιπές προϊοντικές κατηγορίες. Επίσης το κόστος πωληθέντων αυξήθηκε κατά 37,6%, σε ποσοστό ελαφρά υψηλότερο από αυτό των πωλήσεων, με αποτέλεσμα, το μικτό κέρδος του ομίλου να ανέλθει σε 33,9 εκατ. ευρώ (αύξηση 19,4%), με το μικτό περιθώριο κέρδους να διαμορφώνεται σε 17,04%, 210 μονάδες βάσης χαμηλότερα από πέρυσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών και ψηφιακών εφαρμογών ανήλθαν σε 95,921 εκατ. ευρώ (+42,8%). Πρόκειται για το 48,1% του κύκλου εργασιών του ομίλου από 45,2% στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Τα έσοδα από το πρόγραμμα ψηφιακής μέριμνας ανήλθαν σε 13,2 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις προϊόντων τηλεφωνίας διαμορφώθηκαν σε 37,771 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 39,7%, με μερίδιο 19% στις συνολικές πωλήσεις από 18,2% πέρυσι.

Η πλέον παραδοσιακή κατηγορία της Πλαίσιο, αυτή των ειδών γραφείου, εμφάνισε σταθεροποίηση στα 46,442 εκατ. ευρώ συνεισφέροντας 23,3% στις εργασίες του ομίλου από 31% πέρυσι. Επίσης οι πωλήσεις των λευκών συσκευών ήταν 17,766 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 149% ενώ οι πωλήσεις υπηρεσιών αυξήθηκαν σε 1,319 εκατ. ευρώ από 1,218 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Οι επιδόσεις αποτελούν συνέχεια των ανοδικών τάσεων εν μέσω πανδημίας, καθώς οι πωλήσεις ευνοήθηκαν από την κυρίαρχη θέση της εταιρείας στην αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών αλλά και την ευελιξία της κατά την μετατόπιση της ζήτησης από το φυσικό στο ηλεκτρονικό κανάλι. Δεδομένου ότι το β’ εξάμηνο συγκρίνεται με την υψηλή βάση του β’ εξαμήνου του 2020, όταν οι ενοποιημένες πωλήσεις βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, απαιτούνται ανάλογα θετικές επιδόσεις.

Κρίσιμος παράγοντας είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, με τη διοίκηση της Πλαίσιο Computers να εμφανίζεται αισιόδοξη, εκτιμώντας ότι δεν υφίστανται ενδείξεις ότι η θετική τάση θα διακοπεί, δοθέντος ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη στον τομέα των πωλήσεων λιανικής, έχει ανακάμψει ουσιωδώς.

Υπενθυμίζεται ότι η ηγετική ομάδα της Πλαίσιο Computers έχει ενισχυθεί με νέα στελέχη από την γενική συνέλευση του Ιουνίου, με τον Απόστολο Ταμβακάκη να αναλαμβάνει αντιπρόεδρος και τους κ.κ. Κώστα Μητρόπουλο και Αλέξη Πιλάβιο, μεταξύ των νέων μελών του διοικητικού συμβουλίου. Στόχος της διοίκησης είναι να αξιοποιηθεί το θετικό momentum στα οικονομικά μεγέθη. Υποστηρικτικά δρουν ο υποδομές logistics, αξίας 38 εκατ. ευρώ, που ενισχύθηκαν πρόσφατα με την απόκτηση ακινήτου της Ακρίτας στη Μαγούλα Αττικής. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται οι επενδύσεις ύψους 1,8 εκατ. ευρώ στη νέα πλατφόρμα e-commerce και το in house call center. Επιπροσθέτως η εταιρεία επενδύει συστηματικά στο μοντέλο omni channel και στη βελτιστοποίηση του κύκλου παραγγελίας πριν το last mile.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v