Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Η ΑΜΚ, η τιμή διάθεσης και η στόχευση εισαγωγής στον MSCI

Τουλάχιστον 750 εκατ. θα αντλήσει από την αγορά η Επιχείρηση. Το ισχυρό ενδιαφέρον των ξένων μετά το deal του ΔΕΔΔΗΕ, οι αδιάθετες και το φόντο εισαγωγής στον MSCI. Με de facto δικαίωμα προτίμησης οι Έλληνες παλαιοί μέτοχοι. Τι θα γίνει με τους ξένους.

ΔΕΗ: Η ΑΜΚ, η τιμή διάθεσης και η στόχευση εισαγωγής στον MSCI

Σε αύξηση κεφαλαίου που παραπέμπει σε δομή, story και στόχευση σε αυτές των Πειραιώς Financial Holdings και Alpha Services and Holdings προχωρά η ΔΕΗ, μετά από πολύμηνες επαφές και διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση καθώς και μεγάλες ξένες επενδυτικές τράπεζες.

Το μοντέλο της ΑΜΚ είναι πλέον οικείο στους εγχώριους επενδυτές, μετά το προηγούμενο των αυξήσεων κεφαλαίου Alpha και Πειραιώς. Στις 19 Οκτωβρίου και εφόσον επιτευχθεί η απαιτούμενη απαρτία, το Δ.Σ. της ΔEΗ θα προτείνει στο σώμα των μετόχων αύξηση κεφαλαίου, με ολική κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης.

Οι μέτοχοι θα κληθούν να εξουσιοδοτήσουν το Δ.Σ. ώστε να μπορεί να καθορίσει τους όρους της έκδοσης (εύρος τιμών, επιμερισμός της συνδυασμένης προσφοράς κ.ά.). Επίσης, θα κληθούν να εγκρίνουν μηχανισμό, κατά προτεραιότητα κατανομής για τους παλαιούς μετόχους, που θα συμμετάσχουν στη συνδυασμένη προσφορά, εξουσιοδοτώντας το Δ.Σ. να εξειδικεύσει την αναλογία και την ημερομηνία αναφοράς.

Το de facto «δικαίωμα προτίμησης» για τους Έλληνες παλαιούς μετόχους που θα εγγραφούν, θα είναι τέτοιο που θα τους επιτρέπει να διατηρήσουν τουλάχιστον το ίδιο ποσοστό συμμετοχής στη ΔEΗ, μετά την ΑΜΚ, ενώ ο μηχανισμός θα ισχύσει και για τους ξένους παλαιούς μετόχους, με την υποσημείωση ότι θα ληφθούν υπόψη πρόσθετα κριτήρια, όπως η επενδυτική συμπεριφορά του επενδυτή, η συναλλακτική του δραστηριότητα και η δέσμευση προς την εταιρεία.

Η έγκριση της ΑΜΚ είναι σχεδόν βέβαιη, από τη στιγμή που το Δημόσιο (Υπερταμείο και ΤΑΙΠΕΔ) χαιρέτησε την πρωτοβουλία του Δ.Σ. και προανήγγειλε την υποχώρηση του ποσοστού του σε επίπεδα καταστατικής μειοψηφίας (34%) από το 51%. Ως εκ τούτου, η ΔEΗ θα προχωρήσει σε έκδοση νέων μετοχών, οι οποίες θα διατεθούν συνδυασμένα μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα και ιδιωτικής τοποθέτησης στο εξωτερικό (σ.σ. άνοιγμα βιβλίου προσφορών).

Πρακτικά, το Δ.Σ. θα έχει στις 19 Οκτωβρίου την ευχέρεια να καθορίσει όλες τις κρίσιμες λεπτομέρειες του εγχειρήματος, σε συνδυασμό με τη ζήτηση που θα προκύπτει από το «σκιώδες» βιβλίο, το οποίο θα «τρέχουν» Goldman Sachs, Citigroup (διεθνείς συντονιστές), καθώς και οι ξένες και εγχώριες τράπεζες και ΕΠΕΥ που θα πλαισιώσουν το σχήμα.

Η ζήτηση που θα εκδηλωθεί από ξένους επενδυτές αποτελεί, σύμφωνα με στελέχη της ομάδας αναδόχων, το καθοριστικότερο στοιχείο, λόγω της δομής της συναλλαγής. Αυτή θα κρίνει το ύψος των κεφαλαίων που θα αντλήσει τελικά η Επιχείρηση, την τιμή διάθεσης και επιμέρους κομμάτια του παζλ (αν και κατά πόσο θα εγγραφεί στην ΑΜΚ το Υπερταμείο, αριθμό αδιάθετων, πορεία της μετοχής στο ταμπλό πριν την έναρξη της συνδυασμένης προσφοράς κ.ά.).

Η ΔΕΗ στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι έχει λάβει ενδείξεις σημαντικού ενδιαφέροντος και υποστήριξης για την πιθανή συναλλαγή (σ.σ. συνδυασμένη προσφορά), από την αρχική ανταπόκριση των επενδυτών, μέσω της εμπιστευτικής διαδικασίας βολιδοσκόπησης αγοράς (wall crossing).

«Κράχτης» για τους επενδυτές το deal για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Η ΑΜΚ διενεργείται στον απόηχο του διαγωνισμού πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, που λόγω της προσφερόμενης αποτίμησης λειτουργεί ως καταλύτης επανεκτίμησης αξίας της ΔEΗ (σ.σ. οι περισσότεροι αναλυτές αναθεώρησαν την τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΔEΗ μετά την ανακοίνωση της προσφοράς μεταξύ 14 με 15 ευρώ).

Υπό το παραπάνω πρίσμα, οι σύμβουλοι εκτιμούν ότι η ζήτηση από πλευράς ξένων για να κτίσουν θέση στην Επιχείρηση θα ενισχυθεί. Υπενθυμίζουν ότι η ΔEΗ έμεινε επί σειρά ετών έξω από τα ραντάρ μεγάλων ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων και η δομή της ΑΜΚ δίνει την ευχέρεια σε όσους «αγοράζουν» το story της ισχυροποίησης του ισολογισμού και της άνετης εν συνεχεία χρηματοδότησης του γιγαντιαίου επενδυτικού προγράμματος σε ΑΠΕ, να κτίσουν αξιόλογες θέσεις.

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος είναι ότι από την ανακοίνωση της προσφοράς της Macquarie, αυξήθηκαν κατακόρυφα τα αιτήματα πελατών στα τμήματα ανάλυσης των μεγάλων εγχώριων ΑΧΕΠΕΥ, για ενημέρωση αναφορικά με τη συναλλαγή και τις προοπτικές της ΔEΗ.

Το ύψος της ΑΜΚ μπορεί να φθάσει/ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ

Η ένταση της ζήτησης από μακροπρόθεσμου ορίζοντα χαρτοφυλάκια θα καθορίσει το τελικό ύψος της ΑΜΚ, το οποίο μπορεί να φθάσει ή και να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται το προηγούμενο της Πειραιώς, που με ίδια δομή συναλλαγής, άντλησε τελικώς 1,4 δισ. ευρώ έναντι αρχικού στόχου 1 δισ. ευρώ.

Ο δεύτερος καθοριστικός παράγοντας είναι η τιμή διάθεσης. Κυβέρνηση, ΔEΗ και ανάδοχοι δεν θέλουν να βγει η τιμή χαμηλότερα των 8 ευρώ. Για να επιτύχουν τον στόχο τους, θα πρέπει να επικρατήσει, κατά το προηγούμενο της Alpha, η αντίληψη ότι ο αριθμός των αδιάθετων μετοχών δεν θα είναι αρκετός για να καλύψει επαρκώς τη ζήτηση.

Μια τέτοια αντίληψη θα οδηγήσει σε αγορές μετοχών ΔEΗ από το ταμπλό, πριν την ΑΜΚ, για όσους θέλουν να κτίσουν θέση, ώστε να «κλειδώσουν» το δικαίωμα προτεραιότητας κατά την κατανομή νέων μετοχών και να υπερεγγραφούν για τις αδιάθετες. Ο αριθμός των τελευταίων θα προκύψει από το πού δείχνουν να κλειδώνουν ύψος ΑΜΚ και τιμή διάθεσης. Αν το ποσό της αύξησης είναι αισθητά μεγαλύτερο των 750 εκατ. ευρώ, το Υπερταμείο θα εγγραφεί στο βιβλίο προσφορών, κάνοντας μερική χρήση του δικαιώματος κατά προτεραιότητα κατανομής.

Φόντο στην ΑΜΚ, το MSCI rebalancing

Εφόσον η ΑΜΚ εγκριθεί από την πρώτη γενική συνέλευση (19 Οκτωβρίου), θα ολοκληρωθεί αρχές Νοεμβρίου, πριν την τακτική εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI. Με αυξημένο free float, λόγω της απίσχνασης του Δημοσίου, και αποτίμηση που θα προσεγγίζει τα 3 δισ. ευρώ, η μετοχή της ΔEΗ μπορεί να κάνει την έκπληξη είτε στην τακτική είτε σε έκτακτη (σ.σ. ανάλογη περίπτωση με την Alpha) αναθεώρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η AMK σχεδιαζόταν από την περασμένη άνοιξη, με τη διοίκηση της ΔEΗ να είναι σε ανοικτή γραμμή με το Μαξίμου και επιλεγμένες ξένες επενδυτικές τράπεζες. Η απόφαση για τη δομή της συναλλαγής οριστικοποιήθηκε στα μέσα του καλοκαιριού και το timing πρόσφατα, αφού συνεκτιμήθηκε η προσφορά της Macquarie, οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές και το φόντο της τακτικής αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v