Αύξηση κεφαλαίου €750 εκατ. από ΔΕΗ, οδεύει στο 34% το Δημόσιο

Η κίνηση έχει στόχο επενδύσεις 8,4 δισ. ευρώ έως το 2026. Χωρίς δικαίωμα προτίμησης αλλά με μηχανισμό προτεραιοποίησης των υφιστάμενων μετόχων η διαδικασία. Εξετάζουν διατήρηση blocking minority το Υπερταμείο-ΤΑΙΠΕΔ.

Αύξηση κεφαλαίου €750 εκατ. από ΔΕΗ, οδεύει στο 34% το Δημόσιο

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης και συνδιασμένη προσφορά μετοχών σε εξωτερικό (ιδιωτική τοποθετηση) και Ελλάδα (δημόσια προσφορά) προχωρά η ΔΕΗ

Η αύξηση, όπως προηγουμένως και αυτές των Πειραιώς και Alpha θα παράσχει de facto δικαίωμα προτίμησης στους υφιστάμενους μετόχους που θα συμμετάσχουν στη συνδιασμένη προσφορά. Η κατά προτεραιότητα κατανομή στη δημόσια προσφορά προτείνεται να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο ποσοστό συμμετοχών των παλαιών μετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕH, κατά την ημερομηνία καταγραφής. 

Από την πλευρά του Υπερταμείο και ΤΑΙΠΕΔ φωτογραφίζουν τη μείωση του ποσοστού τους (34% το πρώτο και 17% το δεύτερο, συνολικά 51%). Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν επισημαίνουν ότι «θα εξετάσουν –σύμφωνα με τον καταστατικό τους σκοπό- με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority), με απώτερο στόχο να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ».

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της ΔΕH Α.Ε. της 23ης Σεπτεμβρίου 2021, το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ -Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) και η θυγατρική του, ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) – ως βασικοί μέτοχοι με ποσοστό 34% και 17% αντίστοιχα, δηλώνουν ότι στηρίζουν πλήρως το στρατηγικό πλάνο και το όραμα της Διοίκησης της ΔEΗ που στοχεύει στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού της και την επιδίωξή της να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Η χώρα μας κάνει εξαιρετικά βήματα στην ενεργειακή μετάβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ΔΕH μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Με τη νέα της στρατηγική, η ΔΕΗ, εστιάζει στην «πράσινη ενέργεια» και στην αποτελεσματικότητα μέσα από μία ισχυρή και υγιή οικονομική θέση, ώστε να μπορέσει να στηρίξει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους καταναλωτές και να διασφαλίσει επάρκεια στη διανομή ενέργειας δίνοντας προτεραιότητα στο περιβάλλον.

Το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) και η θυγατρική του, ΤΑΙΠΕΔ έχουν ως βασικό στόχο από την ίδρυσή τους την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για τη χώρα. Στο πλαίσιο της ανακοινωθείσας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕH, το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσουν –σύμφωνα με τον καταστατικό τους σκοπό- με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority), με απώτερο στόχο να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕH και να τοποθετηθούν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, την εταιρία, τους εργαζόμενους και την κοινωνία.

Η ανακοίνωση της ΔΕH

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε («ΔΕΗ» ή «Εταιρεία») ανακοινώνει την πρόθεσή της να αντλήσει κεφάλαια μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου κατά περίπου €750 εκατ. με τη διαδικασία βιβλίου προσφορών για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης των μετοχών (οι «Νέες Μετοχές»), με σκοπό τη χρηματοδότηση του επικαιροποιημένου Στρατηγικού της Σχεδίου (η «Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου»).

Οι Νέες Μετοχές προτείνεται να διατεθούν με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα (η «Δημόσια Προσφορά») και ιδιωτική τοποθέτηση σε θεσμικούς επενδυτές εκτός Ελλάδος (η «Διεθνής Προσφορά», και από κοινού με τη Δημόσια Προσφορά η «Συνδυασμένη Προσφορά»), Η Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου προτείνεται να γίνει με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης, εντούτοις προτείνεται να δύναται να ισχύσει ένας μηχανισμός κατά προτεραιότητα κατανομής για τη διάθεση των Νέων Μετοχών στους υφιστάμενους μετόχους της Εταιρείας που θα συμμετάσχουν στη Συνδυασμένη Προσφορά. Η κατά προτεραιότητα κατανομή στη Δημόσια Προσφορά προτείνεται να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο ποσοστό συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας (βάσει των ηλεκτρονικών αρχείων της ΕΛ.ΚΑΤ. Α.Ε.), κατά την ημερομηνία καταγραφής (record date) που θα προσδιοριστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο, έτσι ώστε οι εν λόγω μέτοχοι να διατηρήσουν τουλάχιστον το ίδιο ποσοστό συμμετοχής στην Εταιρεία μετά την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.

Η Εταιρεία δύναται να εφαρμόσει παρόμοιο μηχανισμό κατά προτεραιότητα κατανομής στις Νέες Μετοχές που θα διατεθούν στη Διεθνή Προσφορά, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων κριτηρίων, την επενδυτική συμπεριφορά, τη συναλλακτική δραστηριότητα και τη δέσμευση προς την Εταιρεία.

Με βάση την αρχική ανταπόκριση των επενδυτών (μέσω μιας συνήθους εμπιστευτικής διαδικασίας βολιδοσκόπησης αγοράς/wall-crossing και με την επιφύλαξη, σε κάθε περίπτωση, όλων των απαραίτητων εγκρίσεων από το Διοικητικό Συμβούλιο και τους μετόχους της Εταιρείας), η Εταιρεία έχει λάβει ενδείξεις σημαντικού ενδιαφέροντος και υποστήριξης για την πιθανή συναλλαγή. Αυτό έπεται της πρόσφατης επιτυχημένης διεθνούς προσφοράς ομολογιών βιωσιμότητας της Εταιρείας που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2021 καθώς και της προγενέστερης διεθνούς προσφοράς ομολογιών που ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2021. 

Σκεπτικό για την πραγματοποίηση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου

Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να επιταχύνει και να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε €8,4 δισ. μέχρι το 2026, με στόχο:

  • 9/IGW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (συμπεριλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) η οποία μεταφράζεται σε στόχο EBITDA ύψους €1,7 δισ,
  • τη διερεύνηση της επιλεκτικής και λελογισμένης επέκτασής της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή,
  • την αυξημένη ευελιξία σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο μέσω μιας πιο αποτελεσματικής και βιώσιμης κεφαλαιακής δομής.

Σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης και ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ Α.Ε. ενέκρινε σήμερα το επικαιροποιημένο Στρατηγικό Σχέδιο για την περίοδο 2022-2026 και αποφάσισε τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για τη λήψη απόφασης επί της προτάσεως του ΔΣ να εξουσιοδοτηθεί από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση δυνάμει του άρθρου 24 του Νόμου 4548/2018 καιτου Καταστατικού της Εταιρείας να αποφασίσει αναφορικά με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, τον τρόπο διάθεσης των Νέων Μετοχών και την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση έχει συγκληθεί να συνεδριάσει στις 19 Οκτωβρίου 2021. Υπό την αίρεση της έγκρισης των μετόχων και των εγκρίσεων των αρμόδιων αρχών σχετικά με την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου και τη Δημόσια Προσφορά, η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου και να ολοκληρωθεί στις αρχές Νοεμβρίου.

Οι Citigroup Global Markets Europe AG και Goldman Sachs Bank Europe SE ενεργούν ως Διεθνείς Συντονιστές αποκλειστικά σε σχέση με την Διεθνή Προσφορά.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕH Α.Ε. κ. Γεώργιος Στάσσης δήλωσε:

Ή Αύξηση Μετοχικού Κεφαλοίου θο δώσει την ευκαιρία στη ΔEΗ να ολοκληρώσει το φιλόδοξο σχέδιο μετασχηματισμού που ξεκίνησε το 2019, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να αποφέρει απτά αποτελέσματα, κοθώς κοι νο επιταχύνει τον μετασχηματισμό της σε μια οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, σύγχρονη ψηφιακή εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας. Με την κίνηση αυτή η ΔEΗ θα μπορέσει να επιταχύνει το επενδυτικό της πλάνο σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με στόχο την σημαντική αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας του Ομίλου. Παράλληλα, η ΔΕΗ θα μπορέσει να αξιοποιήσει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι οριστικές αποφάσεις γιο την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου θα ληφθούν από τηνεπερχόμενη Γενική Συνέλευση."

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v