Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνικός Χρυσός: Τα φιλόδοξα σχέδια, οι προκλήσεις και οι… εκκρεμότητες

Τα δύο προαπαιτούμενα προκειμένου να ξεκινήσει το φιλόδοξο επενδυτικό εγχείρημα της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές. Διάλογος με τους εργαζόμενους για να μη χαθούν θέσεις εργασίας λόγω ένταξης του μεταλλείου των Μαύρων Πετρών σε καθεστώς συντήρησης.

Ελληνικός Χρυσός: Τα φιλόδοξα σχέδια, οι προκλήσεις και οι… εκκρεμότητες

Η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές φαίνεται πως είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, με βάση και τη χθεσινή ενημέρωση της διοίκησης της εταιρείας σχετικά με τον σχεδιασμό της για την περίοδο 2021-2024.

Η υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης είναι σε θέση όχι μόνο να οδηγήσει σε τρεις χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας όταν μπει στο στάδιο της πλήρους λειτουργίας, αλλά παράλληλα να δώσει τη δυνατότητα στην Ελληνικός Χρυσός να αντιμετωπίσει τα μεγάλα οικονομικά της ζητήματα που έχουν συσσωρευτεί από το παρελθόν (ζημιογόνο αποτέλεσμα 84 εκατ. ευρώ το 2020, με τη μητρική Eldorado Gold να έχει υποχρεωθεί μέχρι σήμερα από τη δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα σε αρνητικές ταμειακές ροές της τάξεως των τριών δισ. ευρώ).

Ποιες εκκρεμότητες όμως απομένουν προκειμένου να αρχίσει το project;

Η πρώτη αφορά την εύρεση χρηματοδότησης 800 εκατ. ευρώ, η οποία θα γίνει τόσο μέσο τραπεζικού δανεισμού, όσο και μέσα από την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή στην Ελληνικός Χρυσός που θα καλύψει ΑΜΚ και θα αποκτήσει μειοψηφική συμμετοχή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικός Χρυσός κ. Χρήστο Μπαλάσκα, η πιθανότητα μη εύρεσης χρηματοδότησης θεωρείται ιδιαίτερα μικρή, ενώ παράλληλα: α) Έχει εκδηλωθεί σημαντικό σχετικό ενδιαφέρον μακροπρόθεσμης (δεκαετούς διάρκειας) δανειοδότησης από ελληνικές, λοιπές ευρωπαϊκές και καναδικές τράπεζες β) Το ρόλο του στρατηγικού επενδυτή δεν θα αναλάβει κάποιο fund, αλλά εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο.

Η δεύτερη εκκρεμότητα αφορά την έγκριση των αρχών στη σχετική περιβαλλοντική μελέτη που αναμένεται να υποβληθεί μέσα στο Νοέμβριο. Εκτίμηση της διοίκησης είναι πως μετά και την επενδυτική συμφωνία που υπέγραψε με την κυβέρνηση το φετινό Μάρτιο, η όποια απάντηση των αρχών θα δοθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα, χωρίς την ύπαρξη μεγάλων καθυστερήσεων.

Στα μεταλλεία της Ολυμπιάδας, θα επιδιωχθεί η επιστροφή τους στην κερδοφορία μέσα από κινήσεις εκσυγχρονισμού και αύξησης της παραγωγικότητας, αλλά και μέσα από την αύξηση της παραγωγικής τους δυναμικότητας από τους 400 στους 650 χιλιάδες τόνους.

Αντίθετα, το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών (ζημιογόνο αποτέλεσμα, με τα βεβαιωμένα αποθέματα να έχουν ουσιαστικά τελειώσει), μπαίνει σε καθεστώς συντήρησης (θα συνεχιστούν έρευνες για νέα ενδεχόμενα αποθέματα) με τη διοίκηση να ξεκινά διάλογο με τους εργαζόμενους σχετικά με το πώς αυτοί θα απασχοληθούν.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, πρόθεση είναι να μη χαθούν θέσεις εργασίας, καθώς με την ανάπτυξη του μεταλλείου της Ολυμπιάδας και τη νέα επένδυση στις Σκουριές, οι θέσεις εργασίας όχι μόνο δεν θα μειωθούν, αλλά θα αυξηθούν σημαντικά.

H πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας θα οδηγήσει, σύμφωνα με την Ελληνικός Χρυσός, σε νέες επενδύσεις 1,9 δισ. ευρώ, τοπικές προμήθειες 3,5 δισ. ευρώ, τρεις χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, δύο δισ. ευρώ κρατικά έσοδα, 70 εκατ. ευρώ κοινωνικές επενδύσεις, 120 εκατ. περιβαλλοντικές επενδύσεις και 11 δισ. ευρώ εξαγωγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v